Mindig higgy a helybélieknek!

Múltkori számunkban elkezdtük, most folytatjuk gasztro túránkat Kanada második legnagyobb városában, Montrealban, ahol kizárólag egy a gond: a bőség zavarával küzd, aki ellátogat e hatalmas, tágas, szellős területen terpeszkedő nagyvárosba. Ötezer éttermet –legyen az kisebb vagy nagyobb vendéglátóegység – képtelenség végiglátogatni, inkább csak a legjobbak, legérdekesebbek közül szemezgetünk.

Úgy döntünk, haladjunk a gasztroguide-ok és különféle szakmai ajánlások mentén, ezért a professzionális minősítések, több Zagat Survey, Karnak díjazás egyöntetű jelzése szerint egyértelmű, hogy egyik este kihagyhatatlan program az Amelio’s pizzéria meglátogatása a McGill egyetemi negyedben.

Kövér pizza, nem jó pizza

Sajnos, figyelmen kívül hagyjuk, hogy a Montrealban dolgozó jelentős olasz bevándorló csapat nemigen látogat erre a helyre, helyettük inkább a top gasztroguide-ok ajánlásainak hiszünk…
Pedig az első benyomások igencsak csalogatóak és biztatóak. Szép kövér a sor, ami az aprócska, alagsori helyiség előtt kígyózik, maga a pizzázó is eléggé lehetetlen helyen van (GPS legyen a talpán, amelyik odatalál), és a mosdó felőli út gyakorlatilag maga a konyha éléskamrája: itt halmozzák fel a lisztet, a sót és mindenféle szárazárut, sőt, a nagyméretű fridzsiderek ajtóit is itt csapkodják a konyhából ki-beszaladgáló segédek. Szóval, minden együtt van ahhoz, ami egy igazi montreali tophelyet jellemez.(KIEMELÉS) Ráadásul, mint olvassuk az Amelio’s-ról szóló történetben, 25 éves múltra tekint vissza a pizzéria, ahol kizárólag házilagos módszerekkel, ugyanazon recept alapján készítik a pizzát és a különféle tésztákat immár negyedszázada. Óvatlanul nem figyelünk fel a történetét olvasva, hogy a BBQ csirkével készülő pizzájuk az egyik legközkedveltebb, hanem csak mohón rendeljük egyik fogást a másik után. Miközben örömmel konstatáljuk, hogy a szomszédos asztalnál nyilván környékbeliek költik el jól megérdemelt vacsorájukat, mert a hideg, szeles, barátságtalan időben, pólóban, papucsban szaladtak le az Amelio’s-ba, hónuk alatt az elmaradhatatlan boros palackkal. Montrealban ugyanis ugyanolyan elfogadott, hogy a bort beviszi magával a vendég az ebédhez, vacsorához, akárcsak a Nagy Testvérnél, Amerika jó néhány városában.
Tulajdonképpen arra is fel kellett volna figyelnünk – nem tettük -, hogy a pizzéria saját honlapja állítja sajátmagáról, hogy itt készül Montreal legjobb pizzája, amely egyben talán az Észak-amerikai kontinens legjobb pizzája. És megérkezik végre asztalunkhoz a csodapizza. Hát nem tudom… A Zagat Survey ájult ajánlása nyilván annak szól, hogy az amerikai ízvilágnak tökéletes megfelel ez a tészta, azonban az öreg kontinensről érkezőnek, aki járt már néhányszor a taljánoknál, és betért akár a legkisebb, útszéli olasz pizzázóba – biztos egész más a véleménye. Annak itt a tészta túl vastag, túl zsíros, túl nehéz – és tényleg BBQ csirkedarabok meredeznek az ég felé róla! Valamennyit legyűrünk belőle, a többit illendően becsomagoltatjuk, fizetünk (nem is keveset, hármunkra 58,24 kanadai dollárt), aztán sietve húzunk haza, hogy otthon egész éjszaka álmatlanul foroghassunk, miközben óriási sajtfelhők kúsznak felénk az álom helyetti lebegésben: mindenki így jár, aki sok sajtot, tésztát eszik este, lefekvés előtt.

Cipész maradjon a kaptafánál

Igaz, a gasztrokalauzok is melegen ajánlják, azonban szerencsére a Montrealban lakó olasz kolónia tagjai is széles mosoly kíséretében nagyokat bólogatnak, amikor meghallják, következő utunk hova vezet. Ugyanis a Caffe Italia nevű kávézóba igyekszünk a Little Italy (akarom mondani Petit Italie, hiszen egész Montrealban alapvetően franciául értenek és beszélnek a helyiek) városrészbe, amely valóban külön világ Montrealon belül: csupa olasz élelmiszerbolt, ruha- és cipőüzlet, isteni kávézók, éttermek, pizzériák és mindenféle nagyon fontos olasz cuccok (kávégép, evőeszköz, poharak, tányérok stb.) birodalma.
Ez a terület tulajdonképpen a St-Laurent Boulevard. teljes felső hossza, amelyet, nagyot hibáz, aki elkerül, ha Montrealba veti a jó sorsa. Itt ugyanis tényleg olyanok a nappalok és az éjszakák, mintha Olaszországban járnánk: álmosan kezdődik 10 óra tájban a reggel, itt szigorúan veszik a déli sziesztát, sötétedés után viszont még a legapróbb bolt is minimum este tízig nyitva tart, tulajdonképpen akkor kezdődik e kellemes, csupa zöld és tágas terekkel körülölelt utcákon az élet. Tehát a St-Laurent Blvd. szívében található az az aprócska kávézó, amelybe nem lehet úgy benyitni, hogy ne találna ott mindegyik apró asztal körül egy-egy turistacsapatot, kávéjukat kortyoló és hozzá isteni panettonét majszoló idegent. Ha pedig valaki veszi a bátorságot, és a terem közepén lévő válaszfal mögé tekint – ott találja magát Olaszországot, miniben. Ugyanis focimeccs megy a kivetítős tévén (természetesen olasz csapat játszik egy másik olasszal), közben kávéznak, újságot olvasnak, cigarettáznak, beszélgetnek az ott ülő férfiak, és persze hatalmas csataüvöltésbe törnek ki, ha gól van, vagy hülye a bíró.(KIEMELÉS) És hogy milyen a kávé meg a panettone, meg a fagylalt, meg a forró csokoládé, meg a minden a Caffe Italia-ban? Arra nincsenek szavak… A kiszolgálás kedves, előzékeny, és olyan barátian tesz-vesz körülöttünk a pincér, mintha ezer éve ismerne minket, nem pedig most lát először. A hátsó fertályban lévő „kemény mag” pedig miután vagy tíz percig meredten nézem velük a tévét, és közben néhány szavamból kiderül, hogy ismerem, ki játszik, kivel, kegyesen intenek, leülhetek közéjük, ha akarok, és úgy nézhetem a meccset.
Hárman 15.24-et fizetünk a mennyei vendéglátásért a barátságos, szinte már családtagnak számító pincérnél, és miközben busás borravalót is hagyunk az asztalon, magától adódik a döntés: nincs mese, ide amint lehet, visszatérünk.

Bagelek háborúja

Amíg nem keressük fel Montreal egy másik, legendás helyét, a bagelek utcáját, a Rue Saint Viateur-t, amely az ízig-vérig franciás hangulatú Plateau városrész mile end részében, azaz külső szélén található, addig nem is tudjuk elképzelni erről a kedves, barátságos, nyugodt kanadai népről, hogy van egy szó, amelyre ugrik: ez a bagel! Ugyanis, mint kiderül, hosszú évtizedek óta ádáz harcban állnak a New York-iakkal. Mivel az amerikaiak esküsznek a saját bagelükre, a montrealiak szerint viszont az ő haszid zsidó bevándorló lakosaiknál tökéletesebb bagelt senki nem készít a világon, ők tehát erre esküsznek. Hol az igazság? Ezt szerencsére nem nekünk kell eldöntenünk, egy biztos, mire a Rue Saint Viateur végére érünk (és közben akaratlanul is belelátunk az ott élő ortodox vallásos családok életébe), inkább egy-egy kerek, guruló labdára hasonlítunk, mintsem két lábon járó turistákra. Ugyanis az egymást érő bagel üzletekben, kávézókban szinte fillérekért degeszre esszük magunkat jobbnál jobb falatokkal: kóstolunk mákos, sima, magos, köményes, ánizsos, diós, csokoládés és még a jó ég tudja milyen ízesítésű bagelt. Igaz, egyelőre nem ismerjük a New York-i változatot, de egy biztos, a házaknál helyben sütött, és ugyanott árusított montreali változat isteni. Megegyezünk abban, hogy a bagel-nagyhatalmak háborúzzanak továbbra is egymással kedvükre, mi csendes közkatonákként szívesen eltakarítjuk a csatatéren hagyott bagel romokat…

Vágó Ágnes / Vendég & Hotel

2012. június


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.