Mostantól kötelező a kamarai regisztráció

Az idei évtől minden egyéni és társas vállalkozás számára kötelező a kamarai regisztráció. Ennek díja 5000 forint, a határidő február vége.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár korábban a kormány a kamarai tagság kötelezővé tételét tervezte, végül csupán regisztrációra kötelezte a hazai egyéni és társas vállalkozásokat. A kamarai törvény módosításával a turizmusban érintett vállalkozók és vállalkozások is kötelesek regisztrálni a kamaránál. 

Az új előírással kapcsolatban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara honlapján az alábbi információk olvashatók: 

"A vállalkozások fejlesztését segíti a hozzájárulási díj. 2012. január elsejétől kötelezővé válik a Magyarországon bejegyzett cégek és egyéni vállalkozások kamarai regisztrációja. A hozzájárulás – nem pedig tagdíj – évi 5 ezer forint lesz, a befolyó összegből olyan országos adatbázis épül, amelynek segítségével 1-2 év alatt kiszűrhetőek a nem működő cégek, és a kamarák valós adatokon alapuló gazdasági elemzéseket készíthetnek.

Mivel az adómódosításokat tartalmazó, nemrég elfogadott salátatörvény a kamarai törvényt is módosította, a vállalkozásoknak a cégbejegyzésüket követő 5 napon belül be kell jelentkezniük a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál.

Ez azt jelenti, hogy kötelező kamarai tagság ugyan nem lesz, de regisztrációs kötelezettség igen. A kamarai hozzájárulás – nem pedig tagdíj – 2012. január 1-től évi 5000 forint lesz. Cserébe a kamarák további térítés nélkül gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelezési tanácsokat, valamint üzletipartner-keresési és pályázatfigyelési szolgáltatásokat nyújtanak majd.

Az önkéntes tagság megmarad, annak díjából is jóváírható lesz a kamarai hozzájárulás. A befolyt összeg 10 százaléka az országos, 90 százaléka a területi kamarai szervezetekhez kerül. Ennek, valamint a beérkező adatoknak a felhasználásával egy bárki számára elérhető, minden céget tartalmazó elektronikus adatbázis jön majd létre. Mivel a hozzájárulás köztartozásnak minősül, ha azt valaki nem fizeti meg, az adóhatóság hajtja be rajta.

„A regisztráció azért pozitív dolog, mert a segítségével 1-2 év alatt kiszűrhetőek a nem működő illetve a nem valós cégek, és a kamara képes lesz valós adatokon alapuló fővárosi gazdasági elemzéseket készíteni, ami különösen fontos a gazdaságfejlesztés, illetve például a jogszabálymódosítások, illetve az új törvények elfogadásához. Ezáltal könnyebben, hatékonyabban tudjuk majd segíteni a fővárosi cégek működését, fejlődését” – hívta fel a figyelmet Kiss Ervin, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) főtitkára.

A tervek szerint az adatbázisban a lekérdezhető adatok között szerepel majd a cég neve, székhelye, telephelyei, fióktelepei, fő- és a ténylegesen végzett tevékenységei, illetve a vállalkozás méret szerinti besorolása."


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.