Gasztro-kulturális mérföldkőnek is beillik a pünkösdi hétvége szombatján, ragyogó napsütésben, a gyönyörűen felújított, 1923-ban épített dorogi művelődési ház előtti téren és a környező ligetben megrendezett Kosbor fesztivál. A borisszák számára 11 kiváló magyar, valamint 1 felvidéki borászat hozta el díjnyertes borokat is tartalmazó kínálatát: a villányi, szekszárdi, mátrai, somlói etyeki, neszmélyi, egri, soproni és tokaji nedűk között mindenki megtalálhatta kedvencét.
A borok mellett a gasztronómiai vonal is sok kuriózumot nyújtott az ízlelő-érzékeknek. Számos különleges burgonyás étel, tradicionális börzsönyi lekvár, mézkülönlegességek, magyar és holland sajtok, illetve hagyományos kézműves füstölt húsáru alkották a kínálatot egyebek mellett. Továbbá a családosok számára is számos kiegészítő program nyújtott egész napos élményt.
„Tavaly első ízben rendeztük meg a Kosbort, mely a bor-gasztro és zenei vonal mellett egyben a Dorog környéki kistelepülések színes és gazdag hagyományait is hívatott bemutatni. Ettől a kombinációtól, illetve a szívvel-lélekkel telített szervezői munkától lett egyedi ez a fesztivál. Idén mintegy négyszer annyian voltak kíváncsiak a rendezvényre, mint előző évben és a hangulat elképesztően jó volt. Rengeteg laikus borfogyasztó jelent meg, akik a rendezvény keretében megismerhették a kóstolás fortélyait és minőségi hazai borok nagyon széles palettájáról választhattak. Az álmunk első része teljesült: Komárom-Esztergom megye és a Dunakanyar régió egyik legjelentősebb, egyedi kínálatú fesztiváljává váltunk. Szeretnénk a megkezdett úton haladni és a városvezetés támogatását továbbra is élvezve, a közel jövőben a Kosbort egy többnapos, országos jelentőségű happeningként megrendezni” – mondta Hanyecz Imre, a rendezvény egyik főszervezője, a Háttér a Dorogiakért Egyesület kommunikációs koordinátora.