Nem meglepő, hogy a kinti fizetések jóval meghaladják a magyarországi szintet. Egy bajor sörözőben egy felszolgáló bruttó 1861 eurót keres havonta, ami a jelenlegi árfolyamon átszámítva több mint 506 ezer forint. Ugyanitt egy szakácsnak havi bruttó kétezer eurót (544 ezer forintot) kínálnak. Ezért a pénzért hetente öt napot, vagyis heti negyven órát kell dolgozni.
Ráadásul míg hazánkban egy szakácsnak a konyhában jellemzően mindent el kell látnia az ételkészítés során, tőlünk nyugatra általában csak egy-egy folyamatot kell felügyelnie. Magyarországon a lakosság 25-30 százaléka jár étterembe manapság, míg nyugaton ez az arány hetven százalék.
Lengyel Nóra, az NFSZ osztályvezetője elmondta: aki megfelel az elvárásoknak, rövid időn belül állást kap. Annak sem kell elkeserednie, akit a toborzást követő két héten belül nem közvetítenek ki, mert az összes jelentkező bekerül a bonni munkaügyi központ rendszerébe, így alkalomadtán megkereshetik. (forrás: Pénzcentrum)