Nincs kedvező fordulat a badacsonyörsi strand ügyében!

Nem nyugodnak a kedélyek a badacsonyörsi strand körül.  Az üggyel kapcsolatban ma levelet kaptunk a Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület egyik tagjától, amelyet az alábbiakban teljes terjedelmében leközlünk.

„Badacsonyörsi polgárként szomorúságtól és bosszúságtól vegyes érzésekkel olvastam honlapjukon a badacsonyörsi strandról megjelent cikkeket – kezdi levelét Németh Barnabás, badacsonyörsi lakos, a Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület tagja.

„A cikkben elhangzott nyilatkozatokkal szemben a valóság a következőkben foglalható össze. A helyi lakosok által vagy 70-80 évvel ez előtt társadalmi munkában feltöltött területen épített strand a 70-es évek elején úgy került a Balatontourist kezelői jogába, hogy a szerződés klauzulája egyértelműen tartalmazta: függetlenül a jövőbeni viszonyoktól, a helyi lakosságnak örökre biztosítani kell a fürdési lehetőséget az adott területen.

Ehhez képest 2005-ben a megye úgy adta el a Balatontourist Zrt. kezelésében álló balatoni kempingeket a helyi lakosok és a helyi önkormányzatok feje felett fillérekért, hogy nem biztosította a helyiek elővételi jogát sem. A Badacsonyörsi kemping esetében „elfelejtették” a szerződésbe belefoglalni a helyiek örökös fürdési jogát. Tisztességes jogállamban az ilyen szerződést semmisnek szokták nyilvánítani.

Mindemellett a szerződés több ponton az érvényben levő Balaton-törvényt is megsértette, amelyet egy jogállamban ugyancsak nem lehetne megtenni. A Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület (BÖÉE) és a lakosság a fenti ingatlanügyletről, a helyi parthoz jutás utolsó lehetőségének elrablásáról csak két évvel később értesült, mivel a saját helyi önkormányzata is gondosan eltitkolta a merényletet a lakosság előtt.

Ekkor pedig már késő volt megfellebbezni a szerződést, mivel menet közben több lépésben feldarabolták és tulajdonosokat is cserélt az ingatlan.

A lakossági kampány nyomán (sajtókampány, panaszlevelek az ír partnercég felé, útlezárások, stb.) az SCD Holding, mint új tulajdonos végül fájdalomdíjként, a hallgatás áraként ajánlotta fel az eredeti kemping egy töredéknyi, 3,000 m2-es területét.

Majd a további lakossági nyomás eredményeként, 2009-ben az SCD Kft.-je szerződésben azt is vállalta, hogy ezen a területen, a régi stranddal azonos minőségű fürdőhelyet épít ki a helyieknek, a saját költségén. Ehhez képest a cég 2010-ben a területet „csirkehálóval” és egy személyi bejáró kapuval, amelyen egy fűnyírógépet sem lehet betolni a terepre, bekeríttette. Majd egy műanyag konténert helyezett el rajta öltöző és egészségügyi egység gyanánt.

Ezt követően 2011 júniusában felszólította az egyesületet és a helyi önkormányzatot, hogy szerződés szerint vegye át a területet először bérletre, majd valamikor tulajdonba. Miközben nem készültek el a parthoz jutás (mederkotrás, homokozás), a terepfeltöltés, ill. a víz-, csatorna- és villanybevezetés munkálatai, és elmaradt a hatósági engedélyek beszerzése is. Az első óvatlan fürdőző, aki ki akarta próbálni az új „strandot”, a lépcső utáni, torzsát, üveget, tégladarabokat, autógumit, méteres iszapot tartalmazó vízben összevágta a lábát és egészségügyi ellátásra szorult.

Az ÁNTSZ aznap mindkét strandrészt bezáratta. Joggal. A tulajdonosok az ezt követő napon egy olyan új megállapodás-tervezetet juttattak el a helyiekhez, hogy bérleti díj fejében még utoljára kinyitják a régi strandot, ha az önkormányzat és az egyesület jelképesen átveszi az új strandot, azaz, ha elfogadják és aláírják azt az új megállapodás-tervezetet, amelyben a helyiek magukra vállalják a hátralevő több tízmilliós munkálatok elvégzését és a szükséges hatósági engedélyek beszerzését.

Az SCD egyébként addig tett úgy, mintha be akarta volna tartani a szerződést, ameddig a számára szükséges Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) módosítását a saját igényei szerint (beépítési %, épület magasság) ki nem hajtotta a Badacsonytomaji Önkormányzatból. Még azon az áron is, hogy maga finanszírozta a szabályzat módosítás költségeit, amely egyébként etikailag összeférhetetlen. Az SCD 200 millió Ft-ra becsüli a szóban forgó, mindössze mintegy három méteres keskeny nádnyílást tartalmazó területet, amely területhez néhány évvel korábban, arányosítva legfeljebb néhány millió forintért jutott hozzá.

Őszintén szólva, az ilyen esetekben nem elsősorban a vevőt, hanem sokkal inkább a közvagyont magáncélra ilyen módon eladót (jelen esetben az akkori Veszprém Megyei Közgyűlést) kellene jogilag és közerkölcsileg elmarasztalni.

Méltányoljuk Lasztovicza Jenő megyei elnök közvetítői szerepét, mégis csodálkozom a cikk végén hivatkozott nyilatkozatán, miszerint („túlzottak a céggel szembeni lakossági elvárások, hiszen egy saját strand létrehozását nem lehet kizárólag mástól elvárni”). Segítő szándékában azonban továbbra is bízunk.

Azt minden magyar polgárnak világosan kell látni, itt nem a badacsonyörsi strandról van csupán szó, hanem arról a folyamatról, melynek keretében a Balaton-part idegenforgalmi célú fejlesztése címén a Balaton part, mint közterület, magáncélra történő eladásának, s ami a súlyosabb, a lakosság és az idegenforgalom elöli elzárásának esetével állunk szemben. Összegezve tehát: nincs kedvező fordulat a Badacsonyörsi strand ügyében. De ami ennél még tragikusabb, visszafordíthatatlan, esetenként törvénysértő folyamatoknak vagyunk tanúi az egész Balaton part mentén.

Honatyáink és városvezetőink pedig ehhez a folyamathoz évek óta aktívan asszisztálnak. Itt tartunk 2011. június 23-án egy európai uniós, állítólagos jogállamban.”

A szerzői képei a badacsonyörsi strandról itt láthatók.

A BÖÉE tagjai hétfőn Budapesten, a Kossuth téren demonstráltak az ügyben, ennek során peticiót adtak át az Igazságügyi Minisztériumnak.Képek a demonstrációról itt.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.