Önkéntes turista: állatvédő voltam Vietnámban

Az ötletet egy barátomtól kaptam: töltsek el néhány hónapot önkéntesként egy fejlődő országban. Még be sem fejeztem az egyetemet, kinek tudnék én segíteni ilyen kevés tapasztalattal? – morfondíroztam magamban éjszakánként. Aztán úgy döntöttem: megpróbálom.

A Magyar Önkéntesküldő Alapítvány honlapján (www.hvsf.hu) végigolvastam az erre az évre kiírt pályázatokat, és találtam közöttük egy szimpatikus vietnámi projektet, ami a biológus tanulmányaimhoz is jól jött: természetvédelemmel kapcsolatos munka Hanoiban.

Első lépésként angol nyelvű életrajzot és motivációs levelet kellett beküldeni. Esténként, mikor a biokémia és a növényrendszertan szépségeiből már nem tudtam többet befogadni, nekiültem kitalálni, mivel győzhetném meg a bizottságot, hogy én vagyok a megfelelő ember.

A német küldő szervezet, a GLEN (Global Education Network) minden évben 40-50 pályázatot ír ki, (egy részüket francia, de nagyobb részt angol nyelven) és ezekre párokat választ ki, amelyeknek egyik tagja mindig német, a másik pedig valamelyik európai ország önkéntese. Magyarország ebben az évben 3 helyet kapott, ezekért indult meg a háromfordulós verseny.

A második fordulóban a kreativitást, alkalmazkodást, a csapatmunkát és a kommunikációt igyekeztek megfigyelni a jelentkezőkön, a harmadik fordulóban a hosszas beszélgetés a motivációról és a tervekről bizonyult olyan hatásosnak, hogy májusban már boldogan ültem a vonaton Wertpful felé, az első felkészítő szemináriumra.

Ez a hét, majd egy hónap múlva a következő tábor teljesen felforgatott bennem mindent, amit eddig az önkéntességről gondoltam. Önkéntesen - felelősen! Így szól az Önkéntes küldő Alapítvány jelmondata, ezzel az érzéssel ugrottam le a repülőgépről Hanoiban.

Augusztusban indultam neki a három hónapos utazásnak, tele kétségekkel és kérdésekkel, hogy vajon milyen veszélyes betegséget fogok kapni az első héten, milyen fűszert kell tennem a bogarakra, hogy elnyomjam a gyomorforgató ízt és főleg: az őserdők eldugottabb részeiben összefuthatok-e még a vietkongokkal.

A fogadó szervezetünk, ami az „Education for Nature in Vietnam” nevet viselte, minden várakozással és más önkéntesek fejlődő országokbeli rossz tapasztalataival ellentétben valóban működött, bár nagyon kis részben foglalkozott azzal, amiről a honlapjukon olvasni lehetett.

Lydivel, a tandempartneremmel azt a feladatot kaptuk, hogy a szervezet kommunikációját javítsuk, új, kreatív utakat keressünk a lakosság megszólítására, illetve figyelemfelkeltő utcai akciókat szervezzünk. A szervezet profilja, a névvel ellentétben már nagyrészt a védett állatokkal kapcsolatos bűncselekmények visszaszorítására és a forródrót üzemeltetésére szorult vissza.

Állandó ellenőrzés alatt tartották az illegális medvefarmokat, a védett vadvilágot árusító boltokat és éttermeket. Néhány hetente kiállításokat és előadásokat szerveztek az önkénteseikkel, újságot szerkesztettek külön fiatal és felnőtt korosztálynak, és hatalmas menhelyeket tartottak fent a lefoglalt állatoknak.

Mindezek ellenére sokszor az volt az érzésünk, hogy a szervezet tehetetlenül vergődik a külföldi nagyfőnök, Doug nélkül, aki személyesen tartott kézben mindent Amerikából, és akivel folytonos skype-kapcsolatban álltak a managerek, minden felelősség és döntési szabadság nélkül. Ez kissé meglassított mindent a munkában.

De a lelkesedésünk nem hagyott alább, ötleteltünk, beszélgettünk, kidolgoztunk jó néhány utcai akciót, PR-kampányt szerveztünk a Hanoi civil szervezeteknek és nagykövetségeknek és segítettünk a rendezvényeik lebonyolításában, amíg meg nem érkezett Doug.

Innentől kezdve fénysebességre gyorsult az élet, tele lettünk feladattal, végre igazán hasznosnak éreztük magunkat. Egy hetet a teknős menhelyen töltöttünk, a látogatói programot alakítottuk át, segítettünk az új teknősmedencék berendezésében és az etetésben is.

Egy hét a Cuc Phuong nemzeti park elvarázsolt dzsungelében egy nyaralással is felért. A következő héten mi is éttermeket és boltokat ellenőriztünk védett állatokra vadászva, motoroztunk a városban és a megadott helyeken, mint a kémek: álruhában kikérdeztünk a teknősvacsorák és tigrisfogak tulajdonosait.

Egy másik projekt keretében internetes lehetőséget kreáltunk a vadvilággal kapcsolatos bűncselekmények bejelentésére, ismertetőket írtunk a védett állatokról, hogy az avatatlan szem is könnyen felismerje, és egyből be is jelenthesse őket. Munka után kezdődött maga a gyönyörűség. Felfedezni a várost, lubickolni a színekben, az élettel teli, mozgalmas utcákban, elkóborolni a szűk sikátorok mélyére, elnézegetni az emberek arcát.

Három hónap alatt a hétvégéken bejártuk Vietnám északi és középső részét. Sapától Hoi Anig végigbuszoztuk a hullámvasútszerű utakat, amit a vietnámiak nagy része egyszerűen végighányt, fürödtünk az óceánban és meghódítottuk az ország legmagasabb hegyét, a Fansipant.

Kajakoztunk a Ha Long öbölben, megkóstoltunk békát, bogarat, megbarátkoztunk a hosszú körmökkel és a vérző szájú öreganyókkal, vietnámiul tanultunk, és egyre jobban átjárt minket az ország békéje és a pagodák gyönyörű nyugalma. Megcsapott az önkéntesség és a világjárás szele, úgy érzem, kevés dolog van, amibe ennél jobban megéri belevágni.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.