Pécs nem egyéjszakás város

Pécs volt a díszvendége az idei Utazás Kiállításnak. Ki is tettek magukért, mert senki nem tud még egy olyan drága műtárgyat felmutatni, mint amit Pécs itt kiállított.

Tömegek állták körül és csodálták meg az A pavilon 311-es, kiemelt standján a 107 éve elveszettnek hitt iparművészeti különlegességet, amelyet 19 millió forintért vásárolt meg a város, a kalandos történetű Apáti-Abt Zsolnay-vázát, amely így visszakerült szülőföldjére.

Ez a tárgy, monumentális méretével, részletgazdag motívumaival, eleganciájával a magyar szecessziós kerámiagyártás csúcsdarabja. Hasonló kvalitású Zsolnay-kerámia évtizedek óta nem szerepelt a nemzetközi műtárgypiacon, most pedig az Utazás Kiállításon csodálható meg.

A legnagyobb joggal vonzotta a hatalmas tömeget a pécsi stand, a Porcelán Manufaktúra egyik mesterfestőjének tevékenységét akár órákon át lehetett nézni, és nagy volt a sikere annak is, hogy a 3D túrák formájában saját maguk által irányítva járhatják körbe a pécsi nevezetességeket. Weiss Fanni hallássérült fotómodell, Pécs Város Arca színesítette a fotósok életét, akik rajokban követték, hogy a legszebb képeket készítsék róla.

Pécs polgármestere köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy néhány év alatt mekkora fejlődésen ment át a város, amely 2010-ben is bizonyított, azóta pedig folytatódnak a fejlesztések. Páva Zsolt szerint Pécs nem egyéjszakás város, itt már meg kell állni, meg kell szállni és be kell kapcsolódni annak nyüzsgő életébe, el kell látogatni kornyékére is, a méltán híres Villányba, vagy például Orfűre.

Újra megnyílt a családok számára is a nagy élményt jelentő, földalatti vájatot idéző Bányász Múzeum, rövidesen megnyitja kapuit a nagyközönség előtt Magyarország első, Középkori Egyeteme, megújul a római kori Cella Septichora, a zsinagóga, a horvát színház, az állatkert. Komoly turisztikai fejlesztésbe kezd a Pécsi Püspökség és 2015-ben ismét Pécs rendezheti az Európa Cantat-ot, melyre már idén felvezető évet tervez. Erről már a kiállítás fő szervezője, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. igazgatója beszélt. Márta István kiemelte annak fontosságát, hogy a kultúra városa folyamatosan újul, koncertek, bemutatók sorozata várja a Pécsre látogatókat, nem beszélve arról, hogy a Zsolnay-negyed csodálatos kincseit napokig lehetne nézni.

Örökségünk megóvása mellett gondoltak a fiatalságra is, megszólítja őket a város, vagyis a marketingesek gondoltak arra, hogy szoros kapcsolatot tartsanak velük a facebookon és minden felületen, amellyel a fiatalok élnek.

Az elmúlt években Nyugat-Európában kötelező elemmé váltak az interaktív és multimédiás eszközök a múzeumokban, melyek segítségével nem csak a kiállítóhely által kínált ismeretanyag bővülhetett, hanem a látogatók a történelmet virtuálisan át is élhetik. A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és partnerei által megvalósítandó „Értékes Pécs” projekt célja, hogy mutassa be a város és vonzáskörzetének történelmi örökségét. A bevezetésre kerülő mobil alkalmazással egy okostelefon, valamint a városi ingyenesen használható wifi rendszer segítségével a látogatók interaktív térképhez jutnak, mellyel 5 túraútvonalról és az azokat összekötő útvonalak mentén található érdekességekről, programlehetőségekről kapnak információt. A mobil applikáció alkalmas lesz fotók, videók, hanganyagok lejátszására, műtárgy-információkra, kvízek, múzeumpedagógiai játékok, útvonaltervek bemutatására, lejátszására, GPS alapú helymeghatározásra.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.