Az egész napos rendezvény előadásokkal indult, amelyen először a meghívottak Ratislav Marko kalauzolásával a város idegenforgalmi ajánlataival ismerkedhettek meg. A város a minőségre és nem a mennyiségre helyezi a hangsúlyt és idegenforgalmi kínálata három pilléren nyugszik: kultúra és szórakozás, bányászat és történelem, valamint aktív pihenés. Selmecbánya kínálata különösen a kulturális rendezvények terén erős: A Szalamander és Szent Hubertus napokon kívül rendeznek világzenei és jazz napokat, valamint filmfesztivált is. A város a bánya háromszög egyik csúcsa, s mint olyan több szempontból is világelső: itt használtak először puskaport a bányászatban, és ugyanitt alapították az első bányászati akadémiát is.
A rendezvényen Pálffy István a Szlovákia konyha – kultúra - kalauz című könyvéből mesélt részleteket és osztotta meg személyes élményeit, így a juhtúrós golyócskák és a lekváros derelye révén szerzett kulináris tapasztalatait. Ezután részletes ismertetőt hallottunk többek között a Szlovák Bányamúzeum tevékenységéről, a Hotel Grand-Matej és az Alma Mater panzió szolgáltatásairól, valamint a Steiger Sörgyár kínálatáról. Ebéd után fúvószenekar és tánccsoport örvendeztette meg a vendégeket és nem maradt el a sörkostoló sem. A sör egyenesen a Steiger sörgyárból érkezett, ahol megszakítás nélkül 535 éve, még ma is tradicionális technikával főzik a sört.