Gondoljunk csak a szakma által gyakran lenézett gyorséttermi láncok jelenlegi ajánlataira: süti kávéval nap mint nap szerepel náluk, és nagyon sikeres a fogyasztóik körében, mert számukra megkönnyíti az édes választást.
Legyen kiiindulási alap a friss pörkölés
Mivel a variációk száma szinte végtelen, így csak néhány példát mutatunk be, amelyet a divatos pesti Gozsdu-udvarban a nyár végén megnyitott különleges világú kávézónk kínálatából emeltünk ki. Nálunk is – ahogy más ilyen jellegű üzletnél – a kiindulási pont mindig a kávé. Ennek a minősége a legfontosabb egy kávézó szempontjából. A jó kávé alapja pedig a frissesség. Mivel a rendelést követően mi helyben pörkölünk minden adagot, így ez biztos alapot nyújt. Ha például egy eszpresszót kér a vendég, az ajánlható etióp Sidamo típusú zöldkávéból. Közepesen testes, hosszan tartó, gyümölcsös utóízéhez jól illenek a szárazabb, enyhén édes stílusú kekszféleségek. A csokoládés, illetve a különféle diós-mandulás kekszek hozzá a legnépszerűbb társítások. Rövid, gyors gasztronómiai élményhez, csak egy kávé mellé nyugodtan ajánlhatók.
Kiadós reggeli
Aki ennél többre vágyik, annak javasoljuk a következő párosítást: a brazil Daterra Monte Cristo kávéból készült Latte Machiattóhoz nagyszerű kísérőtárs lehet a csokoládémuffin, mert az erős, krémes, kakaós utóízű kávé ezzel a desszerttel társítva jó darabig biztosítja az éhségérzet elmúlását, azonkívül, hogy a vendégnek kellemes élményt nyújt.
Következő párosításnak pedig a nicaraguai Las Morenitas területről származó kávét ajánlhatnánk, amelynek lágy, csokoládés- karamelles utóíze a közepesen erős kávé eredménye. Az ebből a típusú kávéból készített kapucsínó mellé tálcán kínált, többféle ízesítésű croissant-ok már kiadós reggelit biztosítanak a vendégnek.
Szieszta helyett
Amennyiben egy hosszabb/rövidebb ebéd után a vendég az álmosságát szeretné egy édességgel párosított kávéval elűzni, akkor az indonéz Mandheling típusú kávéból készített Americano lehetne a legjobb választás, méghozzá egy gyümölcsös sajttorta kíséretében. A kávé ugyanis közepesen testes, krémes íze remekül passzol a szilvás vagy szőlős sajttortához.
Mivel az emberek nagy többsége szereti az édes ízeket, így számukra a kávék párosítása süteményekkel, azok kipróbálása, rendelése folyamatos kulináris élvezeteket nyújt. Külföldi, többéves tapasztalataink alapján nyugodtan állíthatjuk, ha szakembert kérnek fel, hogy egy adott sütemény mellé ő párosítsa a kávét, akkor ott garantálható a siker, folyamatosan nő a vendégelégedettség.