A WACS hét kontinentális régiójának megfelelően a kétévente megrendezésre kerülő eseményen idén Budapesttel egy időben rendeztek regionális döntőt Perthben, Hongkongban, Göteborgban, Milanóban és Las Vegasban.
A versenymunkát, azaz a menüt a világszövetség központilag határozta meg: a fogásonkénti fő alapanyagokat, amelyeket kötelezően fel kellett használniuk a versenyzőknek. Minden szakácsnak három óra állt rendelkezésre, hogy elkészítse háromfogásos menüjét (előétel, főétel, des�- szert), amelyet egymást követő ötperces időeltolásokkal tálaltak a zsűri elé.
A cukrászoknak a kötelezően előírt Valrhona csokoládéalapú torta mellé még egy legalább hatvan centiméter magas, artisztikai színvonalú díszmunkát is el kellett készíteniük, nyolc óra alatt.
A Global Chefs Challange versenyen Ausztria, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Románia és Svájc egy-egy élvonalbeli séfje vett részt, a felnőttekkel együtt rendezett juniorversenyen (Hans Buschkens Young Chefs Challenge) Ausztria, Csehország, Lengyelország, Luxemburg, Németország és Románia tehetségei mérették meg magukat.
A felnőttek versenyét a svájci Ale Mordasini, a berni Restaurant Meridiano Kursaal sous-chefje nyerte meg, így ő képviselheti a régiót a jövő évi, a norvégiai Stavangerben megrendezendő Global Chefs Challange-döntőben. A második helyen a holland Lars van Galen végzett, a harmadik helyre a magyar Szabó László, a Sodexo szakmai séfje, a magyar nemzeti szakács- és cukrászválogatott többszörös tagja került.
A cukrászoknál a cseh Lukáš Skála kvalifikálta magát a 2014-es szuperdöntőbe, míg a fiataloknál a mezőny egyetlen női tagja, a német Christine Bauman szerezte meg a stavangeri repülőjegyet.