Szállodai és éttermi fejlesztések, hitelfelvétel, legújabb konyhatechnológiák

Szállodai és éttermi fejlesztések, hitelfelvétel, legújabb konyhatechnológiák

Egyszer már megtörtént, hogy szinte a csilláron is lógtak a rendezvényünkön – most megismélődik a helyzet: a késő nyarat idéző napsütéses hétfő délelőtt többen látogatnak el hozzánk, mint ahányat előre jeleztünk vendéglátóinknak. De szerencsére a Feneketlen-tónál lévő Hemingway étterem csapata, Kovács Péter vezetésével,

sztoikus nyugalommal konstatálja, hogy szállodai és éttermi körből kikerülő vendégeink csak jönnek és jönnek…

Első előadónk, Nagyné Vas Éva szállodai pénzügyi igazgató a QUAESTOR-csoporttól a szállodafejlesztés legfontosabb motivációiról, befektetői lehetőségekről beszél. A pénzügyi alapfogalmak gyorstalpaló után megtudjuk, hogy szállodai fejlesztésre vagy építésre felvett hitel mérlegelése során

az ütemezést, a kamatfizetést és a hitel névértékét kell figyelni – ezek a legfőbb kockázati tényezők.

A kamat megállapításakor némi kitekintést kapunk a nyugati és a muszlim társadalmak közötti különbségekről, és azt is elmagyarázza a pénzügyi szakértő, hogy mi határozza meg a kamat nagyságát (árfolyam, bank forrásteremtő képessége stb.). A saját, illetve a bank felelősségéről is hallhatunk: kiderül, a mi felelősségünk meglehetősen korlátozott, hiszen az eszközökkel tulajdonképpen a bank rendelkezik a hitelfizetés, a hiteltartozás idején. Végül a szállodai fejlesztések esetén a szakember azt tanácsolja, a döntés során a keresletet, a versenyhelyzetet, a színvonaljavítást, a brand, franchise lehetőségét, az ingatlan helyét is vizsgáljuk, mielőtt belevágnánk a megvalósításba.

Az MSZÉSZ alelnöke, dr. Niklai Ákos előadása szorosan kapcsolódik első témánkhoz, hiszen ő is az új szállodák nyitásának lehetőségeit taglalja. Első és legfontosabb szempont, mondja az alelnök,

a hosszú távú stratégiai terv kialakítása.

Ha ezzel rendelkezünk, a következő lépés a tökéletes helyszín feltérképezése, majd jöhet a megfelelő szakemberek, illetve munkaerő kiválasztása, hiszen ez is alapvetően hozzájárul egy vállalkozás sikeréhez. „Az utóbbi időben kényszermegoldások voltak e téren, de idén mintha már lennének biztató jelek” – véli a szakértő. Azt javasolja, főként európai uniós támogatásokat vegyenek igénybe a szállodai befektetők, és a kockázatokat minden esetben előre mérjék fel. „Népszerű ma idehaza négycsillagos szállodákat építeni” – állapítja meg Niklai, bár megjegyzi, nem biztos, hogy csak erre van igény a hazai vendégek körében. Végül fogadjuk meg még egy jó tanácsát: azért senki ne vágjon bele a fejlesztésbe, mert pénzt kapott rá, ne ez legyen a motiváló eszköz, hanem a valós igény, és mindig legyen „eladható” sztorija, története a háznak.

Úgy látszik, októberi Business Klubunk már csak ilyen: szinte erre a végszóra vár következő előadónk, Ipacs Géza grafikaiarculat-tervező, az egri Apacs Stúdió vezetője, aki szintén azt hangsúlyozza és mutatja be több példán keresztül, hogy mennyire meghatározó egy-egy sikeres étteremnyitás esetén a jó sztori, a találó névválasztás és a különleges megjelenés.

Gepárd és Űrhajó, Klassz, Anyukám mondta, Spíler, ÉS –

mind arra példa, mennyire fontos a kiváló konyhai munka mellett a jó sztori, egyegy találó elnevezés és a meghökkentő, sokat sejtető design és egységes megjelenés. A szakértő hangsúlyozza, egy-egy vendéglátóhelyet márkaként kell kezelni, és az arculatnak mindig a tulajdonos saját filozófiáját kell képviselnie. A vállakozás sikerének kulcsa sokszor az apró részletekben rejlik, amibe beletarozik az étterem kreatív elnevezése és a professzionális személyzet munkája – szigorú működési protokoll alkalmazásával.

Neményi András, a Coninvest Kft. ügyvezető-tulajdonosa előadása zárja a szakmai programot, aki a cseppmentes gépi mosogatás előnyeit mutatja be először szóban, majd a gyakorlatban is. A magyar alapítású és budaörsi központú cég csaknem húsz éve a legmodernebb konyhatechnológiákkal foglalkozik a hazai piacon, és működése során több mint ötszáz komplett kivitelezési projektet valósított már meg. A Coninvest 2003 óta működik együtt

a német Meiko céggel, amely a legkorszerűbb konyhatechnológiák egyik vezető európai képviselője.

Mechanikus mosogatással rengeteg energia spórolható meg, és ez a prezentációt követően a gyakorlatban is kiderül. A tiszta, gyors és törésmentes mosogatás a Meiko Gix készülék segítségével történhet.

A szakmai program után a Rauch Hungária Kft.-vel közösen meghirdetett „Mutasd a reggelid, megmondom ki vagy!” többfordulós játék eredményhirdetése és a díjazottak kitüntetése következik. A legjobb szállodai reggeli a Corinthia Hotel Budapestben készül. A legjobb szállodai koktélbár az alsópáhoki Kolping Hotelben található, a legjobb minibárkínálatot a pesti Zara Continental Hotel szobáiba készítik be.

ÉS…
Az ebéd első két fogása – tárkonyos őzraguleves, majd kolbásszal szúrt szűzpecsenye
székely rétessel és snidlinges tejföllel – a Hemingway konyháján
készült, Fóti Tamás séf irányításával. A desszert ezúttal a pesti, Üllői úti Zila
Cukrászdából érkezett, a program előtti és az ebéd utáni kávézásról most is
a Progast gondoskodott, a hazai szállodák és éttermek professzionális beszállítója.
Az ételekhez szomjoltónak tökéletes megoldásként a Profundum
Aqua Kft. Harmónia vizét kortyolhattuk. A Zsindelyes Kereskedőháztól, Érpatakról
Juhász Miklós lelkesen kóstoltatta a Zsindelyes toppárlatainak valamelyikét.
A Mátra hegység egyik kis falujából, Kisnánáról érkezett a Koncsos
Borház képviseletében Koncsos Rita, ahol édesapja családi manufaktúrájában
minden fürtöt bogyózva, kíméletesen kisajtolva, az eljárásokat ötvözve
készítik boraikat. Kínálatukban a könnyű, illatos fehérbor, gyümölcsös, friss
rozé és a testes barrique-olt vörösbor egyaránt megtalálható.


Jön az Országos Étterem Hét

Jön az Országos Étterem Hét 

Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.
Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.