Thummerer Vilmos

Azért az nem lehet egy akármilyen érzés, amikor az emberről bort neveznek el! Fogod az üveged, az van ráírva: Thummerer. Kihúzod a dugót, azon is az áll: Thummerer. És ami benne van; igazából arra vagy a legbüszkébb

ht Hogyan kerültek Magyarországra?

– A front elől menekültünk, apámban megszólalhatott a magyar kötődés. Két bőrönd, négy gyerek; borzasztó körülmények között éltünk.

ht Miért lett maszek?

– Együtt dolgoztam pesti egyetemistákkal. Arról beszéltek, hogy nagy fantázia van a rózsatőtermesztésben. Na, ősszel megszedtem az első vadrózsacsemetéket az erdőben, beoltottuk; egy év múlva már volt egy kis rózsakertészetem. Tényleg volt fantázia: rettenetesen sokat kellett dolgozni, de jött a pénz. Mindezt a tsz mellett. Egy idő után beláttam, döntenem kell. A rózsatöveket választottam. Aztán kiderült, hogy a virág még jobb üzlet, más fajták következtek, földet béreltünk, fűthető fóliasátrat csináltam. Évről évre dupláztuk az eladást. Akár sokszorta többet is termelhettünk volna.

ht És miért nem?

– A hetvenes évek vége felé? Mert rámszálltak volna. Akkoriban ment a tévében a meggymagos ügy, a Horváth díszfaiskolás ügye; nem akartam a Kék fényben szerepelni.

ht Irány a borászat?

– Pontosan. „Segített” a döntésben az olajárrobbanás. Kiszámoltam: el fogunk szegényedni, annyi energiát igényelt a kertészkedés. Egerben éltünk, amúgy is a szőlészet volt az eredeti szakmám, belekezdtünk. Mindent előlről. Föld kellett. Béreltünk a tanácstól egy 30 éve műveletlen, hét hektáros területet. Állati munkával hoztuk rendbe. (Nézem a kezét. Mint egy térkép. Egy végigdolgozott élet lenyomata.) Aztán következett az ültetés. És utána még három év, hogy a szőlő termőre forduljon. Óriási izgalom volt az első szüret 1987-ben! De már akkor is a végtermékben gondolkodtam: nem a hordós borban: saját borozót terveztem! 1988- ban, mire az első borom kész volt, már engedték, hogy maszek is palackozhasson. A Fertő tóhoz mentem kilesni, hogy csinálják a sógorok. Megnéztem és azt mondtam, akkor én is meg tudom csinálni.

ht Beköszöntött a rendszerváltás?

– Igen. Nekem akkor már volt ültetvényem, pincéim, technikám, de kinyílt előttem a világ. Minden lehetőséget megragadtam, óriási hiteleket vettem fel. Megvásároltam a noszvaji uradalmi pincét. Egyetlen hordó nem volt benne, ma vagy 3000 hektót tárolunk itt. Egerben egy kádár, azt hiszem csak nekem dolgozik. Az új pincébe persze új technológia került, újabb világbanki hitel. Megteremtettük egy korszerű borászat alapjait. S azóta is ez megy: amit keresünk, az utolsó fillérig a cégé. Nyolc évig éltünk egy barlanglakásban, csakhogy mindez felépüljön.

ht Gyorsul a ringlispil. Felveszi a hitelt, ám hogy visszafizesse, többet kell termeljen, ahhoz új földek kellenek, a nagyobb terméshez nagyobb gépek, azoknak a kapacitását viszont ki kell használni; készülnek a palackok százezrei, megszervezni a szállítást, az eladást, és a saját borozóról nem is beszéltünk. Hol a vége?

– Eleinte azt mondtuk: 40 hektár egy jó és biztonságos nagyság. Most 50 fölött járunk, a tízféle borunkból évi 200 ezer palack készül, a hordókban és a krómacél tartályokban 6000 hektót tárolunk, a technológia komputer vezérelt, világszínvonalú.

ht Tagja a legjobb borászokat tömörítő bormíves céheknek, a falakon diplomák, oklevelek, kitüntetések. Melyikre a legbüszkébb?

– Talán a Vili Papa cuvée-re, amellyel 2000-ben a legjobb magyar vörösborcímet nyertem el.

ht Milyen programmal várják a vendégeket?

– Szakmaival: bortörténet, borkóstolás. De nálunk nincs mulatozás; meg kell adni a tiszteletet ezeknek a boroknak.

ht Na jó, de előtte azért egy törköly csak lecsúszik...

– Pálinka? Itt? Aztán majd kezdődik a kurjongatás, a berúgás, a népitánc. Jó hogy nem akar mindjárt cigarettázni!

Született:

1943. október 12-én Fenyvesvölgyben. „Ez a Kárpátalján van; apámék családja német eredetű, a Szudétákból kerültek először Erdélybe, majd a felvidékre. Anyámék meg osztrákok; Mária Terézia telepített szintiszta osztrák falvakat a felvidékre. Apám csak magyarul, anyám csak németül beszélt; máig nem tudom, hogyan ismerkedtek meg. De gyorsan mehetett, mert anyám 18 évesen már asszony volt.” Három bátyja közül kettő még él, nyugdíjasok.

Iskolák:

Az általánost és a középiskolát is Egerben végzi. „Eleinte erdész akartam lenni, de a gimnázium végére váltottam, s elvégeztem egy felsőfokú technikum szőlő- és gyümölcstermesztési szakát.”

Nyelvismeret:

„Egy Thummerertől azért elvárható, hogy beszéljen németül. Pedig nem otthon tanultam: Magyarországon, az ötvenes években nem volt tanácsos németül megszólalni. Mielőtt átjöttünk, anyám a három bátyámmal csak németül beszélt, itt még előttem is sugdolóztak, inkább magyarul kínlódtak. Végül is a gimnáziumban tanultam meg a nyelvet.”

Munkahelyek:

1962-ben a Csányi ÁG faiskolájában kezd, majd hamarosan ágazatvezető. 1964-től a nagyrédei tsz kerületvezetője: „az egy országos hírű tsz volt, vagy 700 ember tartozott hozzám.” 1971-től, a mezőgazdaságban szinte egyedüliként maszek lesz. „Hónapokig jártam a tanácsba, hogy írjanak már be valamit a személyimbe, mert elvisz a rendőr munkakerülésért.”

Család:

„Mindez nincs a feleségem nélkül. Egész életében velem dolgozott és dolgozik ma is: ő a pincemester.” (Miközben beszélgetünk, Thummererné egy szivattyú beüzemelésével foglalatoskodik. Pont úgy szerel és pont úgy csapkod, mint egy férfi.) Három gyermekük van. A 32 éves Éva a pince-idegenforgalmát csinálja, ő a borturizmus helyi felelőse. A középső, Ildikó, most gyesen van, de férje itt dolgozik, csakúgy, mint a 20 éves Tamás, aki a szállításban segédkezik. Négy unoka egészíti ki a családi tablót.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.