A közlemény szerint Szabó Máté több szülő panasza alapján indított vizsgálata során még jó fél évvel ezelőtt azt állapította meg, hogy a közétkeztetéssel kapcsolatos kifogások a megfelelő szabályozás hiányára is visszavezethetők, és bár az országos tiszti főorvos ajánlásai jelentenek valamelyest támpontot, sérülhet a gyermekek kiemelt védelemhez és gondoskodáshoz való joga, csorbul a jogbiztonság.
Mint felidézték, a helyzetet súlyosbította, hogy 2011-ben hatályon kívül helyezték a gyermekek közétkeztetésére vonatkozó korábbi rendeletet. Szabó Máté az érintett tárcák figyelmébe ajánlotta megállapításait, javaslatait, és a a kormánytól a közétkeztetés szabályrendszerének átfogó felülvizsgálatát, új és egységes, komplex jogszabály létrehozását kérte.
Az ombudsman szerint az új szabályozásnak a minőség és a mennyiség meghatározása, a speciális igényű gyermekek ellátása, az iskolai büfék kínálata, az egészséges ivóvíz használata, a főzés és a kulturált étkeztetés tárgyi és személyi feltételei, az anyagi források, a térítés díjak mellett azt is tartalmaznia kell, hogy mi tartozik a közétkeztetés fogalmába, az milyen intézményekben nyújtható, milyen szerepet kapna abban az iskola-egészségügy, azt milyen forrásokból, mely költségeket kell fedezni.
A biztosi hivatal közleménye szerint ha a jogalkotó elfogadja az érintett miniszterek javaslatát a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosítására vonatkozóan, akkor a törvény a kormány feladatává teszi a gyermekétkeztetésre vonatkozó részletes szabályozás megalkotását, a garanciális szabályok miharabbi előkészítését és érvényre juttatását.
Az országos tiszti főorvos új, augusztustól érvényes ajánlásában a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt, a túl zsírosnak ítélt tejfölöket, húsokat, húskészítményeket. Kitért arra is: a közétkeztetésben az étrend összeállításakor ügyelni kell arra, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen.
Az MTI megkeresésére Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója szerdán azt közölte: az elmúlt időszakban az országos tiszti főorvos ajánlásával kapcsolatosan számos megkeresés érkezett az OÉTI-hez, a hozzászólások, vélemények feldolgozása jelenleg is zajlik. Egyelőre keresi azokat az esetleges kompromisszumos megoldásokat, amelyek a rendelet megjelenését előremozdítják. Ha a jelenlegi előterjesztés ennek megfelelő átdolgozott változata elkészül, arról tájékoztatást adnak - tette hozzá.
Tavaly október végén az egészségügyi államtitkárság azt közölte, hogy már tárcaközi egyeztetésen van a közétkeztetésről szóló rendelettervezet, vagyis a közoktatási, egészségügyi, szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatást nyújtó intézményekre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokat tartalmazó koncepció. (MTI)
Új közétkeztetési szabályozás a láthatáron
(MTI) - A közigazgatási és a nemzeti erőforrás miniszter arról tájékoztatta Szabó Máté ombudsmant, hogy együtt javasolták a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosítását, amellyel a kormány feladatává tennék a gyermekétkeztetés követelményeit tartalmazó, egységes új jogszabály kidolgozását - tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-t.
![Egy korty Ázsia reggelire](https://turizmusonline.hu/i/b/4/4/1/a/9/2/b/d/b/2/9/2/9/a/2/2/7/2/a/nincs-cim_md.jpeg)
Egy korty Ázsia reggelire
Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
![Művészet és vendéglátás a Káli-medencében](https://turizmusonline.hu/i/a/9/9/e/d/1/0/c/3/5/2/2/e/3/6/c/1/d/d/6/muveszet-es-vendeglatas-a-kali-medenceben_md.jpg)
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében
A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
![Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?](https://turizmusonline.hu/i/7/0/9/4/4/a/c/3/3/7/9/e/1/0/7/b/b/6/d/3/hamis-hotelertekelesek-mit-tehetunk-a-csalok-ellen_md.jpg)
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?
A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
![Szállodatörténelmet ír a Hunguest](https://turizmusonline.hu/i/6/4/4/b/f/9/0/4/c/5/c/c/1/9/9/d/7/5/b/b/szallodatortenelmet-ir-a-hunguest_md.jpg)
Szállodatörténelmet ír a Hunguest
480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
![Ráborították az asztalt a Bookingra](https://turizmusonline.hu/i/b/b/6/2/9/2/e/0/7/3/9/3/7/1/a/b/3/6/a/f/raboritottak-az-asztalt-a-bookingra_md.jpg)
Ráborították az asztalt a Bookingra
A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
![Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban](https://turizmusonline.hu/i/f/7/4/5/5/b/b/1/6/4/d/0/1/6/5/b/a/6/6/7/kiemelkedo-vendegforgalom-a-videki-furdovarosokban_md.jpg)
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban
A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
![A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése](https://turizmusonline.hu/i/0/b/e/6/a/4/0/b/8/a/7/7/e/c/6/a/9/8/4/3/a-30-millios-gyemantgyuru-rejtelyes-eltunese_md.jpg)
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése
A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
![Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten](https://turizmusonline.hu/i/e/9/8/b/0/2/0/d/0/1/0/8/d/8/1/8/c/3/d/9/nyaron-nyilik-a-kimpton-hotels-elso-szallodaja-budapesten_md.jpg)
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten
A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
![Vendégélmény fokozása az AR segítségével](https://turizmusonline.hu/i/7/e/e/6/7/5/8/a/4/a/d/1/5/5/4/3/7/4/9/3/vendegelmeny-fokozasa-az-ar-segitsegevel_md.jpg)
Vendégélmény fokozása az AR segítségével
A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
![Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata](https://turizmusonline.hu/i/3/a/0/d/2/2/6/3/5/a/4/d/1/4/1/b/6/7/5/e/rangos-nemzetkozi-dijat-nyert-a-hunguest-hotels-arculata_md.jpg)
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata
A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
Interjú
![Nagybor vagy semmi](https://turizmusonline.hu/i/7/d/c/8/2/5/2/9/8/0/0/a/5/0/4/e/7/9/6/6/nincs-cim_md.jpg)
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
![Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk](https://turizmusonline.hu/i/1/6/0/e/f/6/7/d/c/0/f/3/2/3/f/e/3/d/1/7/nincs-cim_md.jpg)
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
![Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban](https://turizmusonline.hu/i/5/d/4/9/9/4/1/3/f/3/f/f/4/7/6/d/3/b/6/2/lisa-sigl_md.jpeg)
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.