Véget ért a nagykanizsai sör története?

Ledőlt az egykori erős vár utolsó bástyája is: megszűnt a malátagyártás a Kanizsa Sörgyár romjain – írja a Zalai Hírlap. Pedig a lap szerint a Fidesz helyi képviselői három évvel ezelőtt még a sörgyár újjáélesztésének lehetőségéről beszéltek – az alpolgármester pedig jelenleg is bizakodó.

A téma a legutóbbi közgyűlésen került újra elő, amikor Marton István képviselő (Kanizsáért Közéleti Egyesület) azt firtatta: lett-e eredményük a tárgyalásoknak, melyekről két többségi városatya, Karádi Ferenc és Tóth Nándor három éve sajtótájékoztatón beszélt. A városatyák 2008-ban jelentették be: újra lehet kanizsai sörgyár! Az újjászületés viszont még várat magára, sőt, az épületben épp megszűnt a malátagyártás.
„A fő cél 2008-ban az volt, hogy a kanizsai sör mint fogalom ne vesszen ki a köztudatból” - emlékeztetett Karádi Ferenc, aki azóta a város alpolgármestere lett. A hajdan népszerű márka életben tartásához már az is némi segítség, ha újra meg újra beszélünk a dél-zalai sörgyártás múltjáról és jövőjéről – tette hozzá. Ezen túl azt is szerették volna feltérképezni, milyen realitása van a termelés újraindításának. Az adatgyűjtés után összeállt egy tanulmány, amit Cseresnyés Péter polgármester kiajánlott befektetőknek. Ez alapján zajlottak is tapogatózó tárgyalások több érdeklődővel, de a fokozódó válság miatt aztán sajnos megszakadtak. Az alpolgármester szerint most itt az idő az újabb kísérletre, és bízik benne: ismét lehet sörgyártás Kanizsán. A régi szakembergárda több tagja is támogatja az elképzelést.
Egyikük, Bajnóczi Sándor volt termelésvezető például máig őrzi a Korona, a Balatoni Világos, a Paracelsus, a Platán és a Kinizsi sörök receptjeit. „Ha Nagykanizsa vissza akarja kapni régi dicsőségét, újra kell indítani a termelést, mert a sör viszi a város nevét” – szögezte le a szakember, aki nyugdíj mellett is szívesen visszamenne, hogy tanítsa a szakma fogásait. Szerinte a legolcsóbb az lenne, ha Németországból vásárolnának lecserélt, de még jó minőségű gépeket.
Az egykori nagy hírű sörgyárból mementónak csak a malátagyártás maradt meg a Malterie Soufflet Magyarország Kft. nevű cég révén. Melyről hetek óta azt hallani: lehúzza a rolót, az ott dolgozók nagy része, körülbelül harminc fő pedig az utcára kerül. Az ügyvezető igazgató nem kívánt nyilatkozni, ám a szóbeszédből viszont bizonyosság lett: a malátagyártás már karácsony előtt leállt, csak a sörárpa-termeltetés és a felvásárlás marad. (Zalai Hírlap / Agromonitor)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.