2016-ban Budapestre figyelnek Európa legjobb konyhafőnökei

A Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenye, melynek világversenyét minden második évben Lyonban rendezik, európai selejtezőit pedig Európa különböző nagyvárosaiban. 2016 májusában Budapest ad otthont ennek a „séfek olimpiájaként” is számon tartott rendezvénynek. 

A Bocuse d’Orról mára a Bocuse d’Or versenysorozatban több, mint 50 ország vesz részt, a több ezer újságíró részvételével zajló versenyt övező médiavisszhang pedig az Oscar-díjátadó gáláéra emlékeztet. A Bocuse d’Or következő európai döntőjét Hamvas Zoltán séf elnökletével 2016. május 10-11-én, Budapesten, a Hungexpo területén rendezik. Itt választják ki azt a 11 séfet, akik részt vehetnek a 2017-es lyoni világversenyen.

Hamvas Zoltán séf, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökének gondolatai a Bocuse d’Or budapesti döntőjéről, a magyar csapatról és a kávé szerepéről a gasztronómiában: A Bocuse d’Or budapesti döntője előrelépés a magyar gasztronómia számára Az, hogy Magyarország adhat otthont a 2016-os Bocuse d’Or európai válogató versenyének mind hazánk, mind a szakma számára hatalmas megtiszteltetés és egyben lehetőség is. Ezzel az eredménnyel Magyarország bekerült a gasztronómiai világ legfontosabb eseményeinek naptárába. Az esemény kiváló országimázs-építő lehetőség és alkalmat ad arra is, hogy a nemzetközi porondon előtérbe kerüljenek a hazai alapanyagok.

Az európai döntő Budapesten sok évig megismételhetetlen lehetőség arra is, hogy a szakma színe javának, több ezer séfnek és nem utolsó sorban a versenyzők rajongóinak bemutassuk azt a páratlan fejlődést, amin hazánk az elmúlt évtizedben keresztülment és a saját szemükkel vagy - stílszerűen szólva - a saját szájukkal is megtapasztalják, miről beszélünk, amikor a magyar gasztronómiai forradalmat említjük.

Az eseménytől a Magyar Bocuse d’Or Akadémia egyértelműen azt várja, hogy miután Magyarország már felkerült a világ gasztronómiai térképére, ezt a helyét ne csak megtartani tudja, de képes legyen tovább erősíteni.

A csúcsgasztronómia megjelenése az igényesebb otthoni konyhákban

A csúcsgasztronómia „háziasítására“ ma már komoly iparág épül. Manapság a trendkövetők háztartásából nem hiányozhatnak a legújabb technológiai fejlesztések, egyre többen szuvidálnak (vákuumos főzési eljárás) otthon; szakácsok népszerű showműsorok keretében magyarázzák el, hogyan lehet kifejezetten bonyolult ételeket otthoni körülmények között is elkészíteni.

Az interneten is számtalan videó segít a tanulásban és a korábban csak a legjobbak által ismert technikák és alapanyaghasználat elsajátításában. Emellett a mindennapok részéve vált az odafigyelés a minőségi, friss és legfőképpen szezonális alapanyagok használatára, a pazarlás minimalizálására vagy akár az első hallásra össze nem illő hozzávalók kreatív párosítására.

Az út a budapesti döntőig és a következő lépések a magyar gasztronómia számára

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia 2013 decemberében nyújtotta be pályázatát a Bocuse d'Or európai döntőjének 2016. évi rendezésére. Önmagában az is rendkívül sokat jelent, hogy a Magyar Bocuse d’Or Akadémia megteremtette a pályázat beadásához szükséges feltételeket. Az ügy mellé állt a kormányzat, a főváros, számos nagy cég, az egységesen felvonuló szakma. A pályázat példaértékű összefogás eredménye, amelyhez minden szereplő a tudása legjavával járult hozzá, így olyan városokat győztünk le, mint London, Bécs, vagy a lengyelországi Lodz. Az út vége még közel sem látszik, és nem is kell, hogy vége legyen. Az Akadámia eltökélt szándéka, hogy erős, stabil alapokon nyugvó, valódi csúcsgasztronómia jöjjön létre itthon az elkövetkező néhány évben, fejlődjön a hazai gasztronómiai kultúra, az ifjabb séfgeneráció képviselői bővíteni tudják szaktudásukat és gyakorlati tapasztalataikat, valamint hogy Magyarország pozíciója tovább erősödjön a gasztronómia világában.

Helyi alapanyagok a budapesti versenyen

Ez a verseny egyik legizgalmasabb, egyben számunkra legfontosabb pontja. Nagy eséllyel mind a hús, mind a hal témájában magyar alapanyagokra számíthatunk a jövő évi döntőn. Habár a Bocuse d'Or csapatokat delegáló szervezetekhez, így a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesülethez is beérkeztek a versenytémáról a legfőbb információk, egyelőre annyi osztható meg a nagyközönséggel, hogy olyan alapanyagokért sikerült lobbizni, melyeken keresztül a magyar hal- és vadgazdálkodás is bemutatkozhat, ugyanakkor megfelelnek a legfontosabb kritériumnak, azaz folyamatosan és tökéletes minőségben állnak rendelkezésre a felkészülés teljes időtartama alatt.

Javíthat-e eddigi eredményein a magyar csapat?

Bízunk a jó eredményben, hiszen rengeteg munka és tudatos felkészülés áll a mindenkori csapat mögött, sokat tanultunk a lehetőségekről és egyre több tapasztalattal indulunk a versenyeken. Természetesen ez egy verseny, ahol bármi előfordulhat. A mi feladatunk az, hogy minimalizáljuk a veszélyforrásokat, hibalehetőségeket, ezért fontosnak tartjuk megteremteni a megfelelő körülményeket, hogy a csapat a legjobb formáját hozhassa. Ennek érdekében előreláthatólag az európai döntőn külföldi tréner is segíti majd a felkészítést, de felállítunk egy olyan szakmai grémiumot is, amelynek tagjai mindvégig a csapat szakértői háttereként tevékenykednek majd.

A Nespresso a Magyar Bocuse d’Or Akadémia arany fokozatú támogatójaként segíti a magyar csapat felkészülését.

A Nespresso és a Bocuse d’Or együttműködése azért is ígéretes, mert - kevesen tudják - de a kávé rendkívül gazdag aromái, sajátos tulajdonságai miatt kifejezetten kedvelt hozzávalónak számít a séfek konyhájában. Karamell, csokoládé, vanília párosítással minden körülmények között jól érzi magát a süteményekben, tányérdesszertekben, fagylaltokban, de ezzel a világ tisztában van, ezért a séfek inkább a sós irányba mennek. Például felhevített kávészemeket egészben, esetleg durvára törve, mint a borsot teszik pecsenyelébe, barnított vajba, esetleg tejbe. Itt a kávé eltölt néhány percet, vagy receptúrától függően akár egy egész napot is. Ezt követően szűrik és tetszőleges célokra használják a decensen kávé ízű, kávéval aromatizált vajat, vagy pecsenyelevet. A kávé saját íze mellett nagyon szofisztikált ízfokozóként is működik, ráerősít minden más ízre a környezetében. Remekül passzol a galambhoz, vadakhoz, a zöldségek közül a sült céklához, puy lencséhez, okosan balanszírozva a narancshoz, zellerhez.

Receptversenyt indít a Nespresso

A budapesti versenyhez kapcsolódóan a Nespresso a NoSaltyval közösen receptversenyt indított, ahol mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy a magyar Bocuse d’Or zsűrije elé álljon. A december 6-ig tartó versenyben a 10 legjobb kávé felhasználásával készült receptet keresik a www.nosalty.hu/nespresso oldalon. A közösségi szavazatok által a legjobbnak ítélt 10 recept közül az a zsűri választja ki a győztest, aki a Bocuse d’Or december 13-i magyarországi selejtezőjén versenyző, tehetséges szakácsokat is értékeli. A zsűri tagjai olyan elismert szakemberek, mint Ádám Csaba, Bernáth József, Christian Meyer, Fekete Antónió, Hamvas Zoltán, Horváth Gábor, Litauszki Zsolt, Nyíri Sándor Szása, Pesti István, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Szulló Szabina, Tóth Gábor, Vomberg Frigyes és Wolf András A legjobb kávéreceptet beküldő játékos nyereménye egy 2 főre szóló VIP belépő a Bocuse d’Or magyarországi döntőjére 2016. február 18-ára, továbbá egy Nespresso Pixie Clips kávégép. 

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: Nespresso


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.