2016 pálinka trendjei

A 2016-os év ismét a gasztronómia és a hungarikumok köré szerveződik hazánkban. A kürtöskalács, a kolbász és a fűszerpaprika mellett pedig a legkedveltebb hungarikum egyértelműen a pálinka. Az idei a hagyományos gyümölcsök és tiszta törkölyök éve lesz pálinka fronton – a karakteres, letisztult minőségé.

A 2016-os pálinka trendekről a törkölypálinka kategóriában 2014-ben Champion-díjat nyert Villányi Pálinka általános igazgatóját, Nagy Sándort, és a 2015-ös évben Magyarország legjobb pálinkája címet elnyert 1 Csepp Pálinka tulajdonos-cseppmesterét, Dömötör Zsoltot kérdeztük.

Pálinkafogyasztási szokások

A pálinka általában a családi/baráti összejövetelek indítójaként, a legjobb pillanatok, megismételhetetlen események köszöntőjeként szolgál, derül ki egy pálinkafogyasztással foglalkozó kutatásból. Ezért is fontos, hogy prémium termékeket válasszunk, hogy az élmény valóban kellemes, ne pedig kellemetlen maradjon. A pálinka harmóniájának úgy kell megjelennie, hogy az a hangulatunkhoz, a választott ételekhez passzoljon, azokat kiegészítse és keretet adjon az alkalomnak.

Mit iszunk idén?

Általánosságban elmondható, hogy ha pálinkáról van szó, akkor mindenkinek megvan a saját kedvence. Van, aki a kajszira, van, aki a szilvára esküszik, a legtöbben a hagyományos, magyar gyümölcsöknél maradnak. De mit mondanak a szakemberek?

A 2016-os év várhatóan a törkölypálinka nagy kiugrása lesz – mondja Nagy Sándor. Az előző évek pálinkafesztiváljai és kereskedelmi adatai alapján elmondható, hogy a törköly egyre inkább keresettebb különlegességgé válik. Évről évre egyre különlegesebb, minőségi törkölypálinkák lépnek a piacra.

A fokozatosan bővülő prémium törkölypálinka kínálatban egyre többen találják meg az eddig csak a gyümölcspálinkákra jellemző gazdag íz- és illatélményt. Ennek köszönhetően egyre népszerűbb lesz a régen mostohaként kezelt nedű. Sokat segített ebben a trendben az, hogy 2014-ben a 18 darab ötcsillagos Pálinkakiválóság közül 1 törköly- és 4 szőlőpálinka is a kiválóságok közé került. 2015-ben már 3 törköly- és 5 szőlőpálinka nyerte el az ötcsillagos díjat a 18-ból.

Úgy gondolom, hogy a mostohán kezelt szőlő-, és vele kézen fogva a törkölypálinkáknak van a legnagyobb lehetősége a kiugrásra. – folytatja Dömötör Zsolt. Komoly lehetőségek vannak, hiszen Magyarországon igen változatos a szőlőfajta kínálat. A népszerű csemegeszőlőkön kívül megtalálhatók a fűszeres fehér, illetve a nehezebb vörös borszőlők is. Megannyi lehetőség.

A másik feladat a fiatalok elismerését kivívni. Erre tökéletes a pálinkák házasítása. A fiatalok szeretnek felülni a divat hullámaira. A megszokott ízek ebben a lendületben egy kicsit unalmasak. Rázzuk fel egy kicsit, keverjük az ízeket!

Hogyan választunk pálinkát?

Ahogy az a fent említett pálinkakutatásból kiderül, a vásárlások nagy része a boltokban generálódik. Itt a vásárlók pedig főként a minőség, a gyümölcsfajta, illetve az ár alapján döntenek. Ha saját felhasználásra vesszük, akkor inkább az ár/érték arány a lényeges, ha ajándékba szánjuk, akkor már a design is fontossá válik – ilyenkor a címke, a forma és az esetleges díszdoboz is komoly tényező.

Merre tart a pálinka?

Meglátásom szerint Magyarországon a pálinkafogyasztás kultúrája dinamikus változáson megy keresztül – kezdi Dömötör Zsolt. A pálinka - mint gasztronómia cikk - a bor által kitaposott utat járja be, csak a fejlődése sokkal gyorsabb. A pálinka(párlat)készítőknek óriási felelőssége van abban, hogy az irány ne térjen le a helyes útról. Szerencsére egyre kiválóbb termékek jelennek meg a piacon. Kialakult egy egészséges verseny az értő fogyasztókért. Véleményem szerint a kereskedelmi főzdéknek nem az a feladata, hogy az alkoholra szomjazók mennyiségi igényeit elégítse ki, hanem az, hogy egyre nagyobb tömegben készítsenek minőségi pálinkát. A közös cél az, hogy az egyéb divatos alkoholtermékek szoruljanak háttérbe a finom hazai párlatokkal szemben.

Merre tart? Magyarosan szólva a szájból a gyomor felé – folytatja Nagy Sándor. Komolyra fordítva a szót a pálinka népszerűsége azzal, hogy hungarikum lett és törvényben előírt szabályok szerint készül, egy valóban prémium megítélés övezi. A pálinka feljebb került piaci szinten a szeszesitalok ranglétráján, a fogyasztók között is nőtt az élmény indexe. Azzal, hogy ennyi gyártó van és kevés gyümölcs, a minőségi italfogyasztók asztalára fog kerülni prémium termékként. A kereskedelmi főzdékből kikerülő prémium pálinka és az otthon főzött párlatok útja így egyre inkább szétválik.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.