20. születésnapját ünnepelte a MaReSz

A hóhért akasztották kedden Budapesten, a Kopaszi gáton: a Magyar Rendezvényszervezők Szövetsége (MaReSz) ünnepelte éppen a 20. születésnapját. Volt zene, tánc és díjátadó.

Legyen minél több rendezvény, legyenek minél jobb szakemberek, legyenek minél jobbak a rendezvényszervezés feltételei – hangoztatta a MaReSz céljait köszöntőbeszédében Ganczer Gábor, a MaReSz elnöke, a HUNGEXPO vezérigazgatója. Hozzátette: ugyanilyen fontos az is, hogy legyen minél ismertebb és elismertebb a MaReSz, legyen minél érdemesebb tagnak lenni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a MaReSz értéket hirdet: szakmai profizmust, korrekt üzleti viselkedést.

Húsz év telt el azóta, hogy 14 rendezvényszervező cég képviselői összeültek és kitalálták, hogy egy közös szakmai szervezetet kellene létrehozni. A MaReSz feladatai azóta sem sokat változtak: a rendszeres tapasztalatcsere, az érdekvédelem és a szakmai támogatás nyújtása. Ahogy a színpadra hívott korábbi elnökök egyike mondta: viharos húsz éven van túl a szakma, ám most sem túl egyszerű a dolguk a rendezvényszervezőknek.

A fő problémákat a megfelelő szakmai végzettség és képzés hiánya, illetve a szabályozatlanság, a jogi háttér nélküliség jelenti – mondta a Turizmus Online kérdésére Ganczer Gábor. Az azonban jó, hogy kinyílt a világ, egyre több lehetőség van külföldi rendezvények szervezésére, illetve külföldről is szívesen jönnek ide. Ez utóbbit bizonyos gazdasági folyamatok segíthetik, így a gyenge forint, ám más események nagyban hátráltathatják.

Ilyen volt például a Malév csődje, amely a Budapesten májusban megtartott FIFA-kongresszusra is rányomta a bélyegét: a jegyeket már hónapokkal ezelőtt lefoglalták a vendégek, ám a légitársaság bedőlésével át kellett bookolniuk.

Budapest továbbra is a magyarországi rendezvényszervezés központi helyszíne, hiszen a turizmus 65-70 százaléka is a fővárosba koncentrálódik, ám a MaReSz-elnök szerint megfigyelhető egy olyan tendencia, amely során a fővárosi szakemberek vidékre szerveznek rendezvényeket, hogy kiszabaduljanak egy kicsit a városból.

A születésnapi ünneplés barátságos, bensőséges volt. Az elmúlt húsz év felidézésére egy kisfilm is készült, az elnökségi változásokra felfűzve – fényképekkel, szöveges kísérettel. Díjakat, okleveleket kaptak a szakmai téren kiemelkedően teljesítő tagok, de két olyan egyetemista is, akik elindultak a szövetség által meghirdetett „Rendezvények 20 év múlva”-versenyen.

A szakmai tartalom mellett az ünneplés sem maradt el. Az Öböl-házban a büféasztalok roskadoztak a finomságoktól, természetesen születésnapi tortát is felszeleteltek. A jelmezbe öltözött hostesseknél lehetett különféle játékokat kipróbálni, zenélt a Four Fathers, a Back II Black, éjfélig pedig dj-k szolgáltatták a zenét a tánchoz.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.