20. születésnapját ünnepelte a MaReSz

A hóhért akasztották kedden Budapesten, a Kopaszi gáton: a Magyar Rendezvényszervezők Szövetsége (MaReSz) ünnepelte éppen a 20. születésnapját. Volt zene, tánc és díjátadó.

Legyen minél több rendezvény, legyenek minél jobb szakemberek, legyenek minél jobbak a rendezvényszervezés feltételei – hangoztatta a MaReSz céljait köszöntőbeszédében Ganczer Gábor, a MaReSz elnöke, a HUNGEXPO vezérigazgatója. Hozzátette: ugyanilyen fontos az is, hogy legyen minél ismertebb és elismertebb a MaReSz, legyen minél érdemesebb tagnak lenni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a MaReSz értéket hirdet: szakmai profizmust, korrekt üzleti viselkedést.

Húsz év telt el azóta, hogy 14 rendezvényszervező cég képviselői összeültek és kitalálták, hogy egy közös szakmai szervezetet kellene létrehozni. A MaReSz feladatai azóta sem sokat változtak: a rendszeres tapasztalatcsere, az érdekvédelem és a szakmai támogatás nyújtása. Ahogy a színpadra hívott korábbi elnökök egyike mondta: viharos húsz éven van túl a szakma, ám most sem túl egyszerű a dolguk a rendezvényszervezőknek.

A fő problémákat a megfelelő szakmai végzettség és képzés hiánya, illetve a szabályozatlanság, a jogi háttér nélküliség jelenti – mondta a Turizmus Online kérdésére Ganczer Gábor. Az azonban jó, hogy kinyílt a világ, egyre több lehetőség van külföldi rendezvények szervezésére, illetve külföldről is szívesen jönnek ide. Ez utóbbit bizonyos gazdasági folyamatok segíthetik, így a gyenge forint, ám más események nagyban hátráltathatják.

Ilyen volt például a Malév csődje, amely a Budapesten májusban megtartott FIFA-kongresszusra is rányomta a bélyegét: a jegyeket már hónapokkal ezelőtt lefoglalták a vendégek, ám a légitársaság bedőlésével át kellett bookolniuk.

Budapest továbbra is a magyarországi rendezvényszervezés központi helyszíne, hiszen a turizmus 65-70 százaléka is a fővárosba koncentrálódik, ám a MaReSz-elnök szerint megfigyelhető egy olyan tendencia, amely során a fővárosi szakemberek vidékre szerveznek rendezvényeket, hogy kiszabaduljanak egy kicsit a városból.

A születésnapi ünneplés barátságos, bensőséges volt. Az elmúlt húsz év felidézésére egy kisfilm is készült, az elnökségi változásokra felfűzve – fényképekkel, szöveges kísérettel. Díjakat, okleveleket kaptak a szakmai téren kiemelkedően teljesítő tagok, de két olyan egyetemista is, akik elindultak a szövetség által meghirdetett „Rendezvények 20 év múlva”-versenyen.

A szakmai tartalom mellett az ünneplés sem maradt el. Az Öböl-házban a büféasztalok roskadoztak a finomságoktól, természetesen születésnapi tortát is felszeleteltek. A jelmezbe öltözött hostesseknél lehetett különféle játékokat kipróbálni, zenélt a Four Fathers, a Back II Black, éjfélig pedig dj-k szolgáltatták a zenét a tánchoz.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.