20. születésnapját ünnepelte a MaReSz

A hóhért akasztották kedden Budapesten, a Kopaszi gáton: a Magyar Rendezvényszervezők Szövetsége (MaReSz) ünnepelte éppen a 20. születésnapját. Volt zene, tánc és díjátadó.

Legyen minél több rendezvény, legyenek minél jobb szakemberek, legyenek minél jobbak a rendezvényszervezés feltételei – hangoztatta a MaReSz céljait köszöntőbeszédében Ganczer Gábor, a MaReSz elnöke, a HUNGEXPO vezérigazgatója. Hozzátette: ugyanilyen fontos az is, hogy legyen minél ismertebb és elismertebb a MaReSz, legyen minél érdemesebb tagnak lenni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a MaReSz értéket hirdet: szakmai profizmust, korrekt üzleti viselkedést.

Húsz év telt el azóta, hogy 14 rendezvényszervező cég képviselői összeültek és kitalálták, hogy egy közös szakmai szervezetet kellene létrehozni. A MaReSz feladatai azóta sem sokat változtak: a rendszeres tapasztalatcsere, az érdekvédelem és a szakmai támogatás nyújtása. Ahogy a színpadra hívott korábbi elnökök egyike mondta: viharos húsz éven van túl a szakma, ám most sem túl egyszerű a dolguk a rendezvényszervezőknek.

A fő problémákat a megfelelő szakmai végzettség és képzés hiánya, illetve a szabályozatlanság, a jogi háttér nélküliség jelenti – mondta a Turizmus Online kérdésére Ganczer Gábor. Az azonban jó, hogy kinyílt a világ, egyre több lehetőség van külföldi rendezvények szervezésére, illetve külföldről is szívesen jönnek ide. Ez utóbbit bizonyos gazdasági folyamatok segíthetik, így a gyenge forint, ám más események nagyban hátráltathatják.

Ilyen volt például a Malév csődje, amely a Budapesten májusban megtartott FIFA-kongresszusra is rányomta a bélyegét: a jegyeket már hónapokkal ezelőtt lefoglalták a vendégek, ám a légitársaság bedőlésével át kellett bookolniuk.

Budapest továbbra is a magyarországi rendezvényszervezés központi helyszíne, hiszen a turizmus 65-70 százaléka is a fővárosba koncentrálódik, ám a MaReSz-elnök szerint megfigyelhető egy olyan tendencia, amely során a fővárosi szakemberek vidékre szerveznek rendezvényeket, hogy kiszabaduljanak egy kicsit a városból.

A születésnapi ünneplés barátságos, bensőséges volt. Az elmúlt húsz év felidézésére egy kisfilm is készült, az elnökségi változásokra felfűzve – fényképekkel, szöveges kísérettel. Díjakat, okleveleket kaptak a szakmai téren kiemelkedően teljesítő tagok, de két olyan egyetemista is, akik elindultak a szövetség által meghirdetett „Rendezvények 20 év múlva”-versenyen.

A szakmai tartalom mellett az ünneplés sem maradt el. Az Öböl-házban a büféasztalok roskadoztak a finomságoktól, természetesen születésnapi tortát is felszeleteltek. A jelmezbe öltözött hostesseknél lehetett különféle játékokat kipróbálni, zenélt a Four Fathers, a Back II Black, éjfélig pedig dj-k szolgáltatták a zenét a tánchoz.


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.