Világszerte óriási népszerűségnek örvend a pizzák Quattro Formaggi nevű fajtája, amelynek felszínén megolvasztott formában négy sajt terül el.
Ennél sokkal több, 41 sajttípussal lefedett pizzával készül az Eurovíziós Dalfesztiválra egy SpareRoom nevű, társbérlet alapú lakásmegosztásokat szervező cég. A 41-es szám nem véletlen, hiszen ennyi ország vesz részt a versenyen és minden államból egy készítmény kap helyet a tésztán.
Matt Hutchinson, a SpareRoom kommunikációs igazgatója szerint az eurovíziós bulik gyakoriak az egyesült királyságbeli társbérletekben, és a pizza tökéletes társasági étel (mivel könnyen felosztható).
A felhasznált sajtok a teljesség igényével a következők:
1. Albánia: Kashkaval stílusú sajt
2. Ausztrália (az ország egy különleges megállapodás miatt vehet részt az európai
eseményen): hosszú érlelésű cheddar
3. Ausztria: osztrák füstölt sajt
4. Azerbajdzsán: Kajmak Travnik
5. Belgium: Pié d'Angloys
6. Ciprus: Halloumi
7. Csehország: nem füstölt Korbáciky
8. Dánia: Castello kék sajt
9. Egyesült Királyság: Wensleydale
10. Észak-Macedónia: Kashkaval stílusú sajt
11. Észtország: Andre stílusú sajt
12. Fehéroroszország: Quark
13. Finnország: Leipäjuusto stílusú sajt
14. Franciaország: camembert
15. Görögország: Epiros görög feta
16. Grúzia: Jaunpils Sulguni
17. Hollandia: gouda
18. Horvátország: Paški sir
19. Izland: Skyr joghurt
20. Izrael: Tal Haemek stílusú sajt
21. Írország: Cashel Blue stílusú sajt
22. Lengyelország: Mlekpol Krolewski Z Kolna
23. Lettország: Talsu Ritulis zöld sajt
24. Litvánia: Luksiu Suris
25. Magyarország: Randolder stílusú sajt
26. Málta: gbejniet stílusú sajt
27. Moldova: Rossiyskiy
28. Montenegró: pljevljai stílusú sajt
29. Németország: bükkfán füstölt sajt
30. Norvégia: Jarlsberg
31. Olaszország: Parmigiano Reggiano
32. Oroszország: füstölt Kosichka stílusú sajt
33. Örményország: Chechil fonott sajt
34. Portugália: Queijo Azeitao Quinta Do Anjo DOP Simões
35. Románia: Brânză de Burduf
36. San Marino: auricchio provolone
37. Spanyolország: manchego
38. Svédország: Åseda Gräddost
39. Svájc: ementáli
40. Szerbia: brinza
41. Szlovénia: trniči stílusú sajt
Jó hír, hogy a nagyszabású esemény zárónapján a készlet erejéig ingyen lehet hozzájutni a pizzához. A rossz hír, hogy csak Londonban. A brit fővárosban egy Baz and Fred nevű pizzériában át lehet venni, vagy akár házhoz is lehet rendelni a nemzetközi specialitást.
Kisebb vigasz, hogy a lehetőségtől eleső ínyencek legalább az interneten nemsokára megtalálhatják a receptet.
41 sajtos pizza az Eurovíziós Dalfesztiválra
Kulináris különlegességgel készül egy társbérletszervező cég a nagyszabású eseményre.
Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható
A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny
2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében.
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként
Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem
A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben
2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon
Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól
Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat
A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten
Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke
A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt.
Interjú
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.