Nyolc étel, ital vagy szokás, ami a gasztronómiai világörökség része

Történelmi és kulturális hagyományok megőrzése céljából minden évben megújítja listáját a UNESCO, újabb és újabb értékeket elraktározva a jelen és jövő generációi számára. A listán olyan ételek, italok és az étkezéshez kapcsolódó szokások szerepelnek, melyek valamilyen módon irányt mutatnak a gasztronómia fejlődésében vagy egy-egy ország megmásíthatatlan sajátosságait foglalják magukban. 

A lista belga sörtől kezdve a kuszkuszon át a hawker kultúráig számos ételt és különleges szokást tartalmaz - az alábbiakban a Dining Guide cikkét idézzük.

Apátságokban élő szerzetesek indították útjára a belga sörfőzés hagyományát a 9. Században / depositphotos.com
Apátságokban élő szerzetesek indították útjára a belga sörfőzés hagyományát a 9. Században / depositphotos.com

Belga sör

Apátságokban élő szerzetesek indították útjára a belga sörfőzés hagyományát a 9. Században, de feljegyzést a sörkészítés folyamatáról és a komló használatáról Bingeni Szent Hildegárd német misztikus, természettudós és bencés apátnő írt először a 12. században.

A hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült kuszkusz a világ számos keleti országában fontos része a konyhának / depositphotos.com
A hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült kuszkusz a világ számos keleti országában fontos része a konyhának / depositphotos.com

Kuszkusz
A hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült kuszkusz a világ számos keleti országában fontos része a konyhának, azonban az algír, mauríciuszi, marokkói és a tunéziai elkészítési és felhasználási mód került fel a UNESCO világörökség listájára még 2020-ban. 

A kimjang koreaiul a kimchi készítés tradicionális folyamatát jelenti / depoistphotos.com
A kimjang koreaiul a kimchi készítés tradicionális folyamatát jelenti / depoistphotos.com

Kimchi
A kimchi fogyasztása Magyarországon is egyre népszerűbb. A kimjang koreaiul a kimchi készítés tradicionális folyamatát jelenti, ami szerves része az ország gasztronómiai kultúrájának. 

Franciaország kultúrájának esszenciája a gasztronómia és konyhaművészet / depositphotos.com
Franciaország kultúrájának esszenciája a gasztronómia és konyhaművészet / depositphotos.com

A francia konyha
Franciaország kultúrájának esszenciája a gasztronómia és konyhaművészet. Az évszázados hagyományok és a francia étkezési kultúra, melyek a világ megannyi konyhájára és séfjére voltak hatással, a UNESCO világörökség részét képezik.

A leggyakrabban vajban kisütött lapos lavash kenyér dél-kaukázusi és nyugat-ázsiai népszerűségnek is örvend. / depositphotos.com
A leggyakrabban vajban kisütött lapos lavash kenyér dél-kaukázusi és nyugat-ázsiai népszerűségnek is örvend. / depositphotos.com

Lavash
A leggyakrabban vajban kisütött lapos kenyér dél-kaukázusi és nyugat-ázsiai népszerűségnek is örvend. Az UNESCO kétszer is feltette a világörökség listájára: először az örmény konyha részeként, másodszor pedig Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Törökország gasztronómiai kulturális örökségében betöltött szerepe miatt. 

A nápolyi ‘Pizzaiuolo’ egy olyan kulináris gyakorlat, melynek során elkészítik a tésztát, majd fatüzelésű kemencében sütik meg / depositphotos.com
A nápolyi ‘Pizzaiuolo’ egy olyan kulináris gyakorlat, melynek során elkészítik a tésztát, majd fatüzelésű kemencében sütik meg / depositphotos.com

Nápolyi pizza

Nem is maga a nápolyi pizza, hanem a készítés folyamata került fel a UNESCO listájára. A nápolyi ‘Pizzaiuolo’ egy olyan kulináris gyakorlat, melynek során elkészítik a tésztát, majd fatüzelésű kemencében sütik meg, a sütés közben pedig a pék hosszú falapát segítségével forgatja a pizzát a kemencében. 

A délkelet-afrikai Malawi étele a nsima, egy kukoricalisztből készült kása, amelyet addig sűrítenek, amíg szilárd szeleteket lehet belőle vágni / depositphotos.com
A délkelet-afrikai Malawi étele a nsima, egy kukoricalisztből készült kása, amelyet addig sűrítenek, amíg szilárd szeleteket lehet belőle vágni / depositphotos.com

Nsima
A délkelet-afrikai Malawi étele a nsima, egy kukoricalisztből készült kása, amelyet addig sűrítenek, amíg szilárd szeleteket lehet belőle vágni. Számos étel mellé fogyasztják, főként levesek, raguk, hús-és halételek, főtt zöldségek kísérője. 

 A ‘hawker center’-ek általában félig nyitott, vagy teljesen szabadtéri komplexumok / depositphotos.com
A ‘hawker center’-ek általában félig nyitott, vagy teljesen szabadtéri komplexumok / depositphotos.com

A szingapúri ‘Hawker’ kultúra
A ‘hawker’ egy Szingapúrban honos közösségi étkezési forma, ami közösségi terekben, piacszerű létesítményekben történik. A ‘hawker center’-ek általában félig nyitott, vagy teljesen szabadtéri komplexumok, tulajdonképpen azért hozták létre őket, hogy higiénikusabb alternatívát nyújtsanak az étkezéshez, ezzel is segítve az árusokat és a vásárlókat.

 


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.