Nyolc étel, ital vagy szokás, ami a gasztronómiai világörökség része

Történelmi és kulturális hagyományok megőrzése céljából minden évben megújítja listáját a UNESCO, újabb és újabb értékeket elraktározva a jelen és jövő generációi számára. A listán olyan ételek, italok és az étkezéshez kapcsolódó szokások szerepelnek, melyek valamilyen módon irányt mutatnak a gasztronómia fejlődésében vagy egy-egy ország megmásíthatatlan sajátosságait foglalják magukban. 

A lista belga sörtől kezdve a kuszkuszon át a hawker kultúráig számos ételt és különleges szokást tartalmaz - az alábbiakban a Dining Guide cikkét idézzük.

Apátságokban élő szerzetesek indították útjára a belga sörfőzés hagyományát a 9. Században / depositphotos.com
Apátságokban élő szerzetesek indították útjára a belga sörfőzés hagyományát a 9. Században / depositphotos.com

Belga sör

Apátságokban élő szerzetesek indították útjára a belga sörfőzés hagyományát a 9. Században, de feljegyzést a sörkészítés folyamatáról és a komló használatáról Bingeni Szent Hildegárd német misztikus, természettudós és bencés apátnő írt először a 12. században.

A hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült kuszkusz a világ számos keleti országában fontos része a konyhának / depositphotos.com
A hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült kuszkusz a világ számos keleti országában fontos része a konyhának / depositphotos.com

Kuszkusz
A hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült kuszkusz a világ számos keleti országában fontos része a konyhának, azonban az algír, mauríciuszi, marokkói és a tunéziai elkészítési és felhasználási mód került fel a UNESCO világörökség listájára még 2020-ban. 

A kimjang koreaiul a kimchi készítés tradicionális folyamatát jelenti / depoistphotos.com
A kimjang koreaiul a kimchi készítés tradicionális folyamatát jelenti / depoistphotos.com

Kimchi
A kimchi fogyasztása Magyarországon is egyre népszerűbb. A kimjang koreaiul a kimchi készítés tradicionális folyamatát jelenti, ami szerves része az ország gasztronómiai kultúrájának. 

Franciaország kultúrájának esszenciája a gasztronómia és konyhaművészet / depositphotos.com
Franciaország kultúrájának esszenciája a gasztronómia és konyhaművészet / depositphotos.com

A francia konyha
Franciaország kultúrájának esszenciája a gasztronómia és konyhaművészet. Az évszázados hagyományok és a francia étkezési kultúra, melyek a világ megannyi konyhájára és séfjére voltak hatással, a UNESCO világörökség részét képezik.

A leggyakrabban vajban kisütött lapos lavash kenyér dél-kaukázusi és nyugat-ázsiai népszerűségnek is örvend. / depositphotos.com
A leggyakrabban vajban kisütött lapos lavash kenyér dél-kaukázusi és nyugat-ázsiai népszerűségnek is örvend. / depositphotos.com

Lavash
A leggyakrabban vajban kisütött lapos kenyér dél-kaukázusi és nyugat-ázsiai népszerűségnek is örvend. Az UNESCO kétszer is feltette a világörökség listájára: először az örmény konyha részeként, másodszor pedig Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Törökország gasztronómiai kulturális örökségében betöltött szerepe miatt. 

A nápolyi ‘Pizzaiuolo’ egy olyan kulináris gyakorlat, melynek során elkészítik a tésztát, majd fatüzelésű kemencében sütik meg / depositphotos.com
A nápolyi ‘Pizzaiuolo’ egy olyan kulináris gyakorlat, melynek során elkészítik a tésztát, majd fatüzelésű kemencében sütik meg / depositphotos.com

Nápolyi pizza

Nem is maga a nápolyi pizza, hanem a készítés folyamata került fel a UNESCO listájára. A nápolyi ‘Pizzaiuolo’ egy olyan kulináris gyakorlat, melynek során elkészítik a tésztát, majd fatüzelésű kemencében sütik meg, a sütés közben pedig a pék hosszú falapát segítségével forgatja a pizzát a kemencében. 

A délkelet-afrikai Malawi étele a nsima, egy kukoricalisztből készült kása, amelyet addig sűrítenek, amíg szilárd szeleteket lehet belőle vágni / depositphotos.com
A délkelet-afrikai Malawi étele a nsima, egy kukoricalisztből készült kása, amelyet addig sűrítenek, amíg szilárd szeleteket lehet belőle vágni / depositphotos.com

Nsima
A délkelet-afrikai Malawi étele a nsima, egy kukoricalisztből készült kása, amelyet addig sűrítenek, amíg szilárd szeleteket lehet belőle vágni. Számos étel mellé fogyasztják, főként levesek, raguk, hús-és halételek, főtt zöldségek kísérője. 

 A ‘hawker center’-ek általában félig nyitott, vagy teljesen szabadtéri komplexumok / depositphotos.com
A ‘hawker center’-ek általában félig nyitott, vagy teljesen szabadtéri komplexumok / depositphotos.com

A szingapúri ‘Hawker’ kultúra
A ‘hawker’ egy Szingapúrban honos közösségi étkezési forma, ami közösségi terekben, piacszerű létesítményekben történik. A ‘hawker center’-ek általában félig nyitott, vagy teljesen szabadtéri komplexumok, tulajdonképpen azért hozták létre őket, hogy higiénikusabb alternatívát nyújtsanak az étkezéshez, ezzel is segítve az árusokat és a vásárlókat.

 


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.