Nyolc étel, ital vagy szokás, ami a gasztronómiai világörökség része

Történelmi és kulturális hagyományok megőrzése céljából minden évben megújítja listáját a UNESCO, újabb és újabb értékeket elraktározva a jelen és jövő generációi számára. A listán olyan ételek, italok és az étkezéshez kapcsolódó szokások szerepelnek, melyek valamilyen módon irányt mutatnak a gasztronómia fejlődésében vagy egy-egy ország megmásíthatatlan sajátosságait foglalják magukban. 

A lista belga sörtől kezdve a kuszkuszon át a hawker kultúráig számos ételt és különleges szokást tartalmaz - az alábbiakban a Dining Guide cikkét idézzük.

Apátságokban élő szerzetesek indították útjára a belga sörfőzés hagyományát a 9. Században / depositphotos.com
Apátságokban élő szerzetesek indították útjára a belga sörfőzés hagyományát a 9. Században / depositphotos.com

Belga sör

Apátságokban élő szerzetesek indították útjára a belga sörfőzés hagyományát a 9. Században, de feljegyzést a sörkészítés folyamatáról és a komló használatáról Bingeni Szent Hildegárd német misztikus, természettudós és bencés apátnő írt először a 12. században.

A hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült kuszkusz a világ számos keleti országában fontos része a konyhának / depositphotos.com
A hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült kuszkusz a világ számos keleti országában fontos része a konyhának / depositphotos.com

Kuszkusz
A hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült kuszkusz a világ számos keleti országában fontos része a konyhának, azonban az algír, mauríciuszi, marokkói és a tunéziai elkészítési és felhasználási mód került fel a UNESCO világörökség listájára még 2020-ban. 

A kimjang koreaiul a kimchi készítés tradicionális folyamatát jelenti / depoistphotos.com
A kimjang koreaiul a kimchi készítés tradicionális folyamatát jelenti / depoistphotos.com

Kimchi
A kimchi fogyasztása Magyarországon is egyre népszerűbb. A kimjang koreaiul a kimchi készítés tradicionális folyamatát jelenti, ami szerves része az ország gasztronómiai kultúrájának. 

Franciaország kultúrájának esszenciája a gasztronómia és konyhaművészet / depositphotos.com
Franciaország kultúrájának esszenciája a gasztronómia és konyhaművészet / depositphotos.com

A francia konyha
Franciaország kultúrájának esszenciája a gasztronómia és konyhaművészet. Az évszázados hagyományok és a francia étkezési kultúra, melyek a világ megannyi konyhájára és séfjére voltak hatással, a UNESCO világörökség részét képezik.

A leggyakrabban vajban kisütött lapos lavash kenyér dél-kaukázusi és nyugat-ázsiai népszerűségnek is örvend. / depositphotos.com
A leggyakrabban vajban kisütött lapos lavash kenyér dél-kaukázusi és nyugat-ázsiai népszerűségnek is örvend. / depositphotos.com

Lavash
A leggyakrabban vajban kisütött lapos kenyér dél-kaukázusi és nyugat-ázsiai népszerűségnek is örvend. Az UNESCO kétszer is feltette a világörökség listájára: először az örmény konyha részeként, másodszor pedig Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Törökország gasztronómiai kulturális örökségében betöltött szerepe miatt. 

A nápolyi ‘Pizzaiuolo’ egy olyan kulináris gyakorlat, melynek során elkészítik a tésztát, majd fatüzelésű kemencében sütik meg / depositphotos.com
A nápolyi ‘Pizzaiuolo’ egy olyan kulináris gyakorlat, melynek során elkészítik a tésztát, majd fatüzelésű kemencében sütik meg / depositphotos.com

Nápolyi pizza

Nem is maga a nápolyi pizza, hanem a készítés folyamata került fel a UNESCO listájára. A nápolyi ‘Pizzaiuolo’ egy olyan kulináris gyakorlat, melynek során elkészítik a tésztát, majd fatüzelésű kemencében sütik meg, a sütés közben pedig a pék hosszú falapát segítségével forgatja a pizzát a kemencében. 

A délkelet-afrikai Malawi étele a nsima, egy kukoricalisztből készült kása, amelyet addig sűrítenek, amíg szilárd szeleteket lehet belőle vágni / depositphotos.com
A délkelet-afrikai Malawi étele a nsima, egy kukoricalisztből készült kása, amelyet addig sűrítenek, amíg szilárd szeleteket lehet belőle vágni / depositphotos.com

Nsima
A délkelet-afrikai Malawi étele a nsima, egy kukoricalisztből készült kása, amelyet addig sűrítenek, amíg szilárd szeleteket lehet belőle vágni. Számos étel mellé fogyasztják, főként levesek, raguk, hús-és halételek, főtt zöldségek kísérője. 

 A ‘hawker center’-ek általában félig nyitott, vagy teljesen szabadtéri komplexumok / depositphotos.com
A ‘hawker center’-ek általában félig nyitott, vagy teljesen szabadtéri komplexumok / depositphotos.com

A szingapúri ‘Hawker’ kultúra
A ‘hawker’ egy Szingapúrban honos közösségi étkezési forma, ami közösségi terekben, piacszerű létesítményekben történik. A ‘hawker center’-ek általában félig nyitott, vagy teljesen szabadtéri komplexumok, tulajdonképpen azért hozták létre őket, hogy higiénikusabb alternatívát nyújtsanak az étkezéshez, ezzel is segítve az árusokat és a vásárlókat.

 


Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.