Pékné, Jóasszony, Udvarmester vagy Dubarry - tudja, mit takarnak az étlapokon jelzett elkészítési módok?

Vannak olyan klasszikusok, melyekkel jó, ha tisztában vagyunk és nemcsak egy régivágású kisvendéglő átlátszó fóliába bújtatott étlapját lapozgatva - a gasztrokulturális alapműveltséghez hozzátartoznak ezek a kifejezések is.

A Dining Guide a teljesség igénye nélkül gyűjtött össze 20, sűrűn használt megnevezést vagy érdekességet. Közülük sok retrónak tűnik, és az is látszik, hogy egykor mely alapanyagok voltak “sztárok”, de láttunk már csodát: az elmúlt 10-15 év innovatív konyhái és séftehetségei többször csúcsra emeltek egy-egy mostoha, korábban avétosnak tartott fogást. A válogatásban találunk kifejezetten magyaros műkifejezéseket, de sok módozat a klasszikus francia konyhaművészetből ered. 

Boeuf bourguignon - azaz marha burgundi módra, vörösborral / Fotó: Dining Guide
Boeuf bourguignon - azaz marha burgundi módra, vörösborral / Fotó: Dining Guide

Elöljáróban: az à la és az au francia módok kétféle értelmet is kaphatnak: jelölhetik az elkészítés módját és a köret/fogás jellegét is. 

  • Jóasszony módra: ha hús (például borjúszelet), akkor gyöngyhagymás, húsos füstöltszalonnás, gombás, zöldborsós kombináció. Amennyiben halételt tálalnak így, akkor fehérboros halalaplében párolt halat jelent tejszínes-gombás mártással. Hasonló a "Jean Bart módra", ami további morzsát és sajtot halmoz a párolt halra, majd sütőben megpirítja azt. Maczák Ibolya Nőkötet című könyvében így fogalmaz: 

“A „jóasszony módra” megjelölés arra utal a régi receptekben, hogy a kor átlag-polgári ízlésének megfelelően készítendő az étel, vagyis minden – a konyhában éppen fellelhető földi jóval kell kínálni.”

A cikk a továbbiakban a következő ételek összetételébe és készítési módjába enged bepillantást:

  • Bakonyi (módra)
  • Böllér módra
  • Budapest módra
  • Burgundi (módra)
  • Csabai (módra)
  • Dubarry módra
  • Elzászi (módra)
  • Firenzei (módra)
  • Holstein (módra
  • Lotaringiai módra
  • Lyoni (módra)
  • Molnárné módra
  • Óvári vagy Magyaróvári (módra)
  • Orly módra
  • Pékné módra
  • Rác (módra
  • Sztroganoff (módra)
  • Udvarmester módra
  • Vasi (módra)


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.