"Értetlenül állunk azelőtt, ami szombat este az Onyxban történt"

Ahogy bejárta a hír a magyar sajtót egy szempillantás alatt, és ahogy mi is beszámoltunk róla: Magyarország egyetlen két Michelin-csillaggal rendelkező étterme, az Onyx Utolsó vacsora elnevezéssel tartott egy fine dining menüsoros/filmforgatásos/teremszétveréses performance-t, amin a vendégektől kezdve a tulajdonosi körig mindenki részt vett, aki csak jelen volt e szerintük jeles, mások szerint eléggé dicstelen és szomorú eseményen.

Ez utóbbiak véleményét osztja velünk együtt a ház belső építészeti munkáiért felelős sztárdizájner, Varró Zoltán is, aki az eseményekre reagálva a következő közleményt juttatta el a hazai médiához: „Sok üzenetet kaptunk az Onyx Étteremben történtek kapcsán, és ezért szeretnénk tisztázni, hogy a VarroDesign tavaly óta nem vesz részt az Onyx Étterem életében, így a szombat esti eseményekről is a sajtóból értesültünk. Bár egyetértünk azzal, hogy egy étteremnek időről időre meg kell újulnia, nehéz szívvel olvastuk, hogy egykori közös, sok sikert megélt munkánk ilyen sorsa jutott. VarroDesign”

Varró Zoltán az Onyx Étterem megjelenése, valamint mellette, a vele szintén egy tulajdonosi csoportba tartozó Gerbeaud Cukrászda felújítása kapcsán sok-sok évig dolgozott együtt annak tulajdonosaival, Pintér Katalinnal, és lányával, a házban igazgatói pozíciót betöltő Niszkács Annával. Ez a szoros és sikeres munkakapcsolat azonban egy éve, mint közleményében is áll, véget ért. 

Nyilvánvaló, hogy változást akarnak, de hogy ilyet, erre senki álmában sem gondolt

A Gerbeaud-csoport tulajdonosai és étteremigazgatója mindenki számára egyértelművé tette, hogy milyen elképzeléseik vannak a a házzal kapcsolatban a jövőt illetően. Ez amúgy nem egyezett  az akkor még a topkonyhát vezető séfjük, Mészáros Ádám célkitűzéseivel sem, aki azóta már odébb is állt. És akinek egyébként, ezt senki nem vitathatja el, köszönheti a Gerbeaud tulajdonos-csoportja a Magyarországon kapott eddigi legnagyobb elismerést, hiszen az Onyx 2018 tavaszán elnyerte a két Michelin-csillagot.

Szóval már tavaly fehéren-feketén kiderült, merre veszi az irányt a két Michelin-csillaggal rendelkező fine dining étterem: demokrácia lesz a konyhai munka területén, letisztult, egyszerű, laza, közérthető megjelenés a vendégtérben. Pedig közismert, ha bárki csak lazán, oldott stílusban szeretne egy jót enni, akkor elmehet Budapesten sok másik helyre, ám ha ünnepelni szeretne szeretteivel, akkor ma már mindenkinek, aki csak megteheti, az Onyx jut elsőként eszébe idehaza.

Nyitni kell a magyar vendégkör felé - ez világos, mint a Nap

Mert, tegyük hozzá, a covid-helyzet nagyban elősegítette azt, amit üzenetet sok étterem meg is értett, és követ: egyre több magyar vendéget szeretne becsalogatni asztalaihoz – értve persze ezen azt a normális helyzetet, amikor nyitva tarthatnak a vendéglátóhelyek. Hiszen a mostani szituáció, amikor minden egység zárva tart, teljesen abnormális, de persze a covid-járvány terjedése miatt sajnos nagyon is érthető.

Amúgy az még egy érdekes szituáció, amit az Onyx véghez vitt: az ominózus Utolsó vacsora szombat este javában a kijárási tilalom életbe lépése után történt, a kalapácsos sztoriról nem is beszélve, ezt azonban a performance szervezői úgy hágták át ravasz módon, hogy filmforgatásnak álcázták a különleges búcsúvacsorát, így kapva engedélyt a hatóságoktól a késői időpontra.

Felújítani, csinosítani, ráncfelvarrni lehet egy sikersztorit, na de szétverni?!

A mai világban, amikor kivétel nélkül minden hazai étterem bizonytalan ideig zárva tart, ahol csak ezt megengedhetik maguknak a tulajdonosok, ott felújításra, csinosításra fordítják a hirtelen rájuk szakadt szabadidőt- és kapacitást, valamint az erre fordítható anyagiakat. De a „verd szét, amit hosszú évek alatt felépítettél, kialakítottál és sikerrel megvalósítottál!” mottót az Onyx-nál alkalmazták először a hazai fine dining éttermek sorában. 

Hiszen köztudott, a ház a tavaszi kényszerű bezárásig full üzemmódban működött: aki be akart jutni, több hónapig előjegyzéssel türelmesen várt erre az ünnepi pillanatra. Pedig igazi értéket szétverni - ez teljességgel érthetetlen. Ha már minden áron új külsőt szerettek volna az értékes belbecsnek, akkor akár a drága dizájnt egy árverésen ki is árusíthatták volna – mondjuk, akár jótékony célra is...

Az Onyx Étterem, és ezt senki nem vitathatja el, a magyar gasztronómia megújulásának, újjászületésének jelképe, amelyet a világ is elismert a Michelin-csillagok odaítélésével. Kérdés, mit szólnak majd a most történtekhez, a változások ilyen formán alakulásához a Michelin-ítészek? 

Az étterem tulajdonosai időközben bejelentették, és honlapjukra is kitették az infot, hogy a ház szétveréséről készült filmet is hamarosan közzéteszik, ahol láthatja majd a nagyközönség.

(Csak zárójelben jegyeznénk meg: mi nem várjuk izgatottan azt a napot, amikor a szétverésről szóló film elérhetővé válik. És a ház tulajdonosi körének helyében nem is lennénk rá túl büszkék...) 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.