A Balaton festőjével turbóz a paloznaki borászat

Június 9-én „Borász a borásznál” címmel indítja el legújabb programsorozatát a Homola Pincészet. 2023 nyarán debütál a Homola Pincészet és a Képező közös művészeti projektje, a „Paloznaki Fűszerkert”. A július 1-jei nyitóesemény fókuszában a Balaton festője, Egry József élete és munkássága áll. A júliustól szeptemberig megvalósuló eseménysorozat könnyed kikapcsolódást ígér a képzőművészet, a zene és a finom borok rajongóinak - tájékoztatta lapunkat a Homola Pincészet.

Borász a borásznál

Június 9-én „Borász a borásznál” címmel indítja el legújabb programsorozatát a Homola Pincészet Borteraszán. A családias hangulatú boresteken egy-egy vendégborász látogat el a paloznaki domboldalba, aki kedvenc borait hozza el az exkluzív eseményre. A június 9-i est témája: Természetes borok, vagy konvencionális borok? Merre navigáljunk a borvidéken? A sorozat első vendége Bökő Dávid Balaton-felvidéki borász. Bökő Dávid szőlész-borász a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett mérnöki diplomát, majd a családi pincészetben kezdte meg munkáját. A Bökő Pince a Balatonfüred-Csopaki borvidéken 2015 óta működik, a szőlőműveléstől a palackozáson át az értékesítésig minden folyamatot a tulajdonosok végeznek. A tematikus borest a Homola Pincészet kedvenc tételeivel és Lovász József „Domi” gasztronómiai vezető által megálmodott hidegtálakkal egészül ki. A Homola Pincészet borai továbbra is Homonna Attila főborász és Homola Szabolcs tulajdonos közös alkotásának eredményei. A pincészet válogatott tételeit Gál Zsombor márkanagykövet mutatja be az esten. A borestre limitált számú hely áll rendelkezésre, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Június 23-án Gilvesy Róbert Szent György-hegyi borász ad egyedi borestet a programsorozat keretében. Gilvesy Róbert Kanadában, a Nagy-tavak vidékén, egy dohányfarmon nőtt fel. Magyar nagyszüleinek köszönhetően a család erősen tartotta a magyar hagyományokat, gyermekként Gilvesy többször látogatott Magyarországra. Mindig is vonzotta Európa, építész karrierje miatt korábban Párizsban élt, végül a kilencvenes években, a rendszerváltás utáni időszakban Magyarországra költözött – ahol később szőlészeti és borászati ismeretekre is szert tett, hogy megalapíthassa a Gilvesy pincészetet. 2012-ben nyitotta meg a pincészetet, 2014 óta minden ültetvényén organikus gazdálkodást folytatnak. Történetekről, sorsokról, bohémságról és jövőről beszélget a „Borász a borásznál” második estjén Gilvesy Róberttel Gál Zsombor márkanagykövet.

Ez itt a kert

Június 30-án „Ez itt a kert” címmel egyedi gasztrokulturális programra invitálja a nagyközönséget a Homola Pincészet.Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a borászati és gasztronómiai trendekbe, a hazai borfogyasztási kultúrába és borászati márkaépítésbe, kiemelt téma lesz a regionális alapanyagok felhasználása és a fenntarthatóság, valamint megismerhetik a térségre jellemző borászati eredetvédelmet, a Csopaki Kódexet. A kerekasztal-beszélgetéseken részt vesznek a borászati és gasztronómiai szcéna neves képviselői, többek között dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home gasztroinfluenszere; dr. Török András, az Andriska Pékbisztró tulajdonosa; jelen lesz a Felelős Gasztrohős képviseletében Kiss-Szabó Eszter, valamint a borvidék vezető pincészeteinek tulajdonosai és borászai. A záróprogramot borkóstoló kíséri, amelyen a látogatóknak lehetősége nyílik összekóstolni a térségre jellemző borokat – mindehhez a Homola Borterasz egyedi panorámája társul, ahol a Balaton szinte a kert végét éri. Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre.

Paloznaki Fűszerkert

2023 nyarán debütál a Homola Pincészet és a Képező közös művészeti projektje, a „Paloznaki Fűszerkert”. A július 1-jei nyitóesemény fókuszában Egry József festő élete és munkássága áll, a vetítéssel egybekötött beszélgetésnek a Szent József Ház terasza (Paloznak, Fő utca 2.) ad otthont. A júliustól szeptemberig megvalósuló eseménysorozat könnyed kikapcsolódást ígér a képzőművészet, a zene és a gasztronómia rajongóinak. A program unikális helyszíneken valósul meg: a Homola Borterasz mellett a paloznaki Szent István vértanú-templomdomb aljában fekvő Szent József Ház teraszán is várják a művészet iránt érdeklődőket. A zenével fűszerezett művészettörténeti előadások igazi nyáresti kultprogramok, a témák a Balatonhoz, a nyárhoz, a természethez és a szerelemhez kapcsolódnak – a program egy vacsorával egybekötött gasztroesttel egészül ki a Sáfránkert Vendéglőben.

További időpontok:
július 1., szombat – Egry József festő élete és munkássága (Szent István vértanú-templomdomb aljában fekvő Szent József Ház terasza)
július 13., csütörtök – Szinyei Merse Pál élete és munkássága
július 27., csütörtök – „Fürdőzők”
augusztus 18., péntek – „Szerelmek, múzsák”

További információk:
https://homolapinceszet.hu
https://www.facebook.com/homolapinceszet
https://www.instagram.com/homolapinceszet/

 

 


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.