A catering eszközök újrahasznosításán dolgozik a KLM

A KLM Amszterdamból Vancouverbe közlekedő decemberi 18-i járatán zárt rendszerben újrahasznosított poharak, fedők és tárolók segítségével szolgáltak fel. Az eszközöket négy korábbi Amszterdam-Vancouver járatról gyűjtötték vissza, amik a megfelelő tisztítás után újra felhasználhatóvá váltak.

A KLM az első légitársaság, ami a különböző utasellátó eszközeinek zárt rendszerű újrahasznosításán dolgozik. „A KLM-nél jelenleg azt kutatjuk, miként lehetséges a különféle catering eszközök újrahasznosítása, illetve hogy ez mennyire hatékony lépés ökológiai lábnyomunk csökkentésére. A teszt a KLM fenntarthatósági törekvésének, a „Repülj felelősen” programnak a része, melynek keretein belül 2030-ig 50%-kal csökkenteni kívánjuk hulladéktermelésünket a 2011-es szinthez viszonyítva” – magyarázta Martine van Streun, a KLM fedélzeti termékeiért és szolgáltatásaiért felelős mérnök.

Az innovatív változtatásnak köszönhetően a desszertes és salátás tálcákat, a fedőket, a műanyagpoharakat és a melegételes tálcákat – amiktől az európai szabályozásoknak megfelelően egyébként meg kellene szabadulni a tengerentúli járatokon –meg tudják tisztítani, és ellenőrzés után újra tudják használni.

Kisebb ökológiai lábnyom

„A tesztben részt vevő eszközök anyaga külön erre a programra lett kialakítva. A december 18-i járaton használt tálak, fedők és poharak könnyebbek, így csökkentik a gép össztömegét, ami alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást jelet. Így a tervezett innováció ahhoz a 2030-ra kitűzött célhoz is hozzájárul, miszerint a KLM 15%-kal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását a 2005-ös szinthez viszonyítva.” – tette hozzá van Streun.

A légitársaság a catering eszközök forgalmazójával, a De Sterrel, valamint az élelmiszerbeszállító Marfo, Izico, Ipack és AA Bakeries vállalatokkal karöltve kívánja végrehajtani a fejlesztést.

Forrás: Turizmus Online


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.