A catering eszközök újrahasznosításán dolgozik a KLM

A KLM Amszterdamból Vancouverbe közlekedő decemberi 18-i járatán zárt rendszerben újrahasznosított poharak, fedők és tárolók segítségével szolgáltak fel. Az eszközöket négy korábbi Amszterdam-Vancouver járatról gyűjtötték vissza, amik a megfelelő tisztítás után újra felhasználhatóvá váltak.

A KLM az első légitársaság, ami a különböző utasellátó eszközeinek zárt rendszerű újrahasznosításán dolgozik. „A KLM-nél jelenleg azt kutatjuk, miként lehetséges a különféle catering eszközök újrahasznosítása, illetve hogy ez mennyire hatékony lépés ökológiai lábnyomunk csökkentésére. A teszt a KLM fenntarthatósági törekvésének, a „Repülj felelősen” programnak a része, melynek keretein belül 2030-ig 50%-kal csökkenteni kívánjuk hulladéktermelésünket a 2011-es szinthez viszonyítva” – magyarázta Martine van Streun, a KLM fedélzeti termékeiért és szolgáltatásaiért felelős mérnök.

Az innovatív változtatásnak köszönhetően a desszertes és salátás tálcákat, a fedőket, a műanyagpoharakat és a melegételes tálcákat – amiktől az európai szabályozásoknak megfelelően egyébként meg kellene szabadulni a tengerentúli járatokon –meg tudják tisztítani, és ellenőrzés után újra tudják használni.

Kisebb ökológiai lábnyom

„A tesztben részt vevő eszközök anyaga külön erre a programra lett kialakítva. A december 18-i járaton használt tálak, fedők és poharak könnyebbek, így csökkentik a gép össztömegét, ami alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást jelet. Így a tervezett innováció ahhoz a 2030-ra kitűzött célhoz is hozzájárul, miszerint a KLM 15%-kal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását a 2005-ös szinthez viszonyítva.” – tette hozzá van Streun.

A légitársaság a catering eszközök forgalmazójával, a De Sterrel, valamint az élelmiszerbeszállító Marfo, Izico, Ipack és AA Bakeries vállalatokkal karöltve kívánja végrehajtani a fejlesztést.

Forrás: Turizmus Online


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.