A csehek is megkedvelik lassan a sörkülönlegességeket

A világ elsőszámú sörivói, a csehek konzervatívak kedvelt italuk ízét illetően. A kommunizmus bukása óta azonban lassan ők is felfedezik a piacon megkapaszkodott számos mini sörfőzde kínálta különleges ízeket - írja a Nők Lapja Café.

„A kommunisták mindent uniformizáltak. Akkoriban a sörgyárak csak világos lager söröket főztek, itt-ott jelent csak meg barna sör" - magyarázta Martin Matuska, egy Broumyban működő mini sörfőzde tulajdonosa. Ebben a Prágától 40 kilométerre nyugatra fekvő kis faluban nyitott az egykori gazdálkodó tavaly egy évi 800 hektoliter kapacitású sörfőzdét, ahol a hajdani sörfőzők mintájára kizárólag természetes alapanyagokat használnak.

Másokhoz hasonlóan a broumyi sörfőzde klasszikus alsóerjesztésű lager söröket is gyárt, de mindenekelőtt az ínyencek igényeit elégíti ki, világos, barna, könnyű és erős búzasörökkel.

„Amikor elkezdtem gyártani ezeket a sörfajtákat, azt mondták, senkinek sem fognak kelleni, mert a csehek konzervatívok" - mesélte Matuska. - De csak azért, mert nem ismertek mást - tette hozzá.

A kommunista rendszer 1989-ben történt bukásakor egyetlen fajta speciális sört főztek a fejenként 150 liter, rekordmennyiségű sört fogyasztó országban.2004-ben már 130 különleges fajta közül lehetett választani, az igazi boom pedig az elmúlt öt évben következett be, amikor a mini sörfőzdék száma szinte megkétszereződött a fogyasztói igények hatására. 2009-ben a kis cseh sörfőzdék már 178 speciális sört állítottak elő. Az ipari sörgyárak szintén követték a tendenciát, 83 sörkülönlegességgel.

A kommunista Csehszlovákiában nem volt ekkora piaca a sörkülönlegességeknek - mondta Karel Kosar, a Sörfőzési és Malátakészítési Kutató Intézet vezetője, aki szerint a szokatlan márkák iránti igény a határok megnyitása után jelent meg, valamint a különlegességeket kereső turisták hatására.A helyzet változása ellenére továbbra is a hagyományos lager sör - a termelés mintegy 99,5 százalékával - a meghatározó Csehországban, ahol egy pohár sör ára a kiskocsmákban egy euró körül mozog.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.