A csehek is megkedvelik lassan a sörkülönlegességeket

A világ elsőszámú sörivói, a csehek konzervatívak kedvelt italuk ízét illetően. A kommunizmus bukása óta azonban lassan ők is felfedezik a piacon megkapaszkodott számos mini sörfőzde kínálta különleges ízeket - írja a Nők Lapja Café.

„A kommunisták mindent uniformizáltak. Akkoriban a sörgyárak csak világos lager söröket főztek, itt-ott jelent csak meg barna sör" - magyarázta Martin Matuska, egy Broumyban működő mini sörfőzde tulajdonosa. Ebben a Prágától 40 kilométerre nyugatra fekvő kis faluban nyitott az egykori gazdálkodó tavaly egy évi 800 hektoliter kapacitású sörfőzdét, ahol a hajdani sörfőzők mintájára kizárólag természetes alapanyagokat használnak.

Másokhoz hasonlóan a broumyi sörfőzde klasszikus alsóerjesztésű lager söröket is gyárt, de mindenekelőtt az ínyencek igényeit elégíti ki, világos, barna, könnyű és erős búzasörökkel.

„Amikor elkezdtem gyártani ezeket a sörfajtákat, azt mondták, senkinek sem fognak kelleni, mert a csehek konzervatívok" - mesélte Matuska. - De csak azért, mert nem ismertek mást - tette hozzá.

A kommunista rendszer 1989-ben történt bukásakor egyetlen fajta speciális sört főztek a fejenként 150 liter, rekordmennyiségű sört fogyasztó országban.2004-ben már 130 különleges fajta közül lehetett választani, az igazi boom pedig az elmúlt öt évben következett be, amikor a mini sörfőzdék száma szinte megkétszereződött a fogyasztói igények hatására. 2009-ben a kis cseh sörfőzdék már 178 speciális sört állítottak elő. Az ipari sörgyárak szintén követték a tendenciát, 83 sörkülönlegességgel.

A kommunista Csehszlovákiában nem volt ekkora piaca a sörkülönlegességeknek - mondta Karel Kosar, a Sörfőzési és Malátakészítési Kutató Intézet vezetője, aki szerint a szokatlan márkák iránti igény a határok megnyitása után jelent meg, valamint a különlegességeket kereső turisták hatására.A helyzet változása ellenére továbbra is a hagyományos lager sör - a termelés mintegy 99,5 százalékával - a meghatározó Csehországban, ahol egy pohár sör ára a kiskocsmákban egy euró körül mozog.

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.