A csehek is megkedvelik lassan a sörkülönlegességeket

A világ elsőszámú sörivói, a csehek konzervatívak kedvelt italuk ízét illetően. A kommunizmus bukása óta azonban lassan ők is felfedezik a piacon megkapaszkodott számos mini sörfőzde kínálta különleges ízeket - írja a Nők Lapja Café.

„A kommunisták mindent uniformizáltak. Akkoriban a sörgyárak csak világos lager söröket főztek, itt-ott jelent csak meg barna sör" - magyarázta Martin Matuska, egy Broumyban működő mini sörfőzde tulajdonosa. Ebben a Prágától 40 kilométerre nyugatra fekvő kis faluban nyitott az egykori gazdálkodó tavaly egy évi 800 hektoliter kapacitású sörfőzdét, ahol a hajdani sörfőzők mintájára kizárólag természetes alapanyagokat használnak.

Másokhoz hasonlóan a broumyi sörfőzde klasszikus alsóerjesztésű lager söröket is gyárt, de mindenekelőtt az ínyencek igényeit elégíti ki, világos, barna, könnyű és erős búzasörökkel.

„Amikor elkezdtem gyártani ezeket a sörfajtákat, azt mondták, senkinek sem fognak kelleni, mert a csehek konzervatívok" - mesélte Matuska. - De csak azért, mert nem ismertek mást - tette hozzá.

A kommunista rendszer 1989-ben történt bukásakor egyetlen fajta speciális sört főztek a fejenként 150 liter, rekordmennyiségű sört fogyasztó országban.2004-ben már 130 különleges fajta közül lehetett választani, az igazi boom pedig az elmúlt öt évben következett be, amikor a mini sörfőzdék száma szinte megkétszereződött a fogyasztói igények hatására. 2009-ben a kis cseh sörfőzdék már 178 speciális sört állítottak elő. Az ipari sörgyárak szintén követték a tendenciát, 83 sörkülönlegességgel.

A kommunista Csehszlovákiában nem volt ekkora piaca a sörkülönlegességeknek - mondta Karel Kosar, a Sörfőzési és Malátakészítési Kutató Intézet vezetője, aki szerint a szokatlan márkák iránti igény a határok megnyitása után jelent meg, valamint a különlegességeket kereső turisták hatására.A helyzet változása ellenére továbbra is a hagyományos lager sör - a termelés mintegy 99,5 százalékával - a meghatározó Csehországban, ahol egy pohár sör ára a kiskocsmákban egy euró körül mozog.

Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.