A designer, a muzsikus, az illatszakértő meg a bármixer

Szőlőmustból készült olyan borpárlat, amelynél mindig belehelyezik az aszúszemeket is készítésekor. A görögök nagy büszkesége, izgalmas ízvilággal, arany, kék színű címkéje ma már világhírű. Meg az a két bagoly is, ami 1888 óta őrködik e pimasz, öntörvényű, jellegzetesen selymes ízű ital elején. A neve is jelzi mindezt, hiszen a Metaxa görögül selymeset jelent.

Különleges bemutatóra kaptunk meghívást: az új design-nal tündöklő prémiumitalt designer, jazz-zenész, illatesztéta és egy elismert bármixer mutatta be.

EGYSZERŰSÉG, ELEGANCIA, EREDETISÉG

Kiss Miklós tervező több elismerő díjat kapott, rengeteg kiállítása volt, és letisztult, lényegre törő design-jairól ismert. Az új 12 csillagos METAXA üvegét és dobozát kezébe véve azonnal lenyűgözte a görögök ikonikus kék színvilága, valamint a METAXA-ra oly jellemző napsütés és arany szín megjelenése. A logóban szereplő szalamiszi harcosról több mende-monda is kering, csakúgy, mint a képen szereplő két bagolyról. Minden METAXA 2000 óra napsütést tartalmaz, Miklós figyelmét az is megragadta, hogy a napsugarak gyújtópontja mindig a logó közepére esik. Így ez a tény még egy vizuális megerősítést is kap. Izgalmas elem, hogy a palack talpa pohárra emlékeztet, pontosan idézve az ital felszolgálásához legmegfelelőbb alakú „old-fashioned” poharat.

NE CSAK IDD, FÜLELJ!  A HALLGATÁS

Minden nagy hagyományokkal és történetekkel bíró párlat kortyolgatása egy különleges hangulatot idéz – amely valószínűleg mindenkiben más érzéseket hoz elő.

KOLLMANN GÁBOR, ZENÉSZ A BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA VEZETŐJE

12 párlat keveredik minden 12 csillagos METAXÁ-ban. Ez a titka, hogy az ital páratlanul karakteres, mégis valószerűtlenül lágy, selymes utóízű legyen. Ez nagyjából a zenére – itt most főként a jazz-ról beszélünk – is igaz. Ahhoz, hogy egy lágyan simogató zenét hallhassunk, a hangok bonyolult játékára is szükség van. Egy alaptémára többször is rögtönözhetünk más és más játékokat – csakúgy, mint a 12 csillagos METAXA kóstolásánál. Egyszer fügével, egyszer csokoládéval, egyszer tulipán-pohárban, másszor jéggel, vizespohárban kóstolva. Az eredmény mindig egyedi és rafinált lesz.

NE CSAK IDD, ÉREZD AZ ILLATÁT! SZAGLÁS

A letisztult és lágy 12 csillagos METAXA aromajegyei páratlan karaktert kölcsönöznek az borostyánszínű italnak. Először a csodálatosan szelíd füstös tölgyfajegyek, gyümölcsök és fűszerek kerülnek elő. Ahogy az ital lassan felszabadul a pohárban, koncentráltan érezhetővé válnak az aromajegyek. Szárított virágok, válogatott, illatos fűszerek, kávé, és csokoládé keveredik az aszalt szilvával és narancshéjjal, hogy együtt páratlan illatélményt nyújtsanak. Az aromák játéka varázslatos utazásra hív minket a múlt ködébe vesző, mégis feledhetetlen emlékek birodalmába.

LIPOVSZKY CSENGE ILLATESZTÉTA

Amivel Csenge foglalkozik, az leginkább a stílustanácsadás és a pszichológia keveréke. Elmondása szerint a szaglásnak a mai napig nincsen csak rá jellemző szókészlete. Az ízlelésből, a látványból vagy éppen a zenéből "kölcsönözzük" a szavakat. Megtudtuk azt is, hogy igaz a felvetés, mely szerint mihelyt megnevezünk egy ismert illatanyagot, amelyet pl. a 12 csillagos METAXA-ban érezhetünk, rögtön megpróbáljuk beazonosítani és érezni is véljük azt. Ez az agynak az információk egyértelműsítésére irányuló működésének köszönhető. Amit érdemes még tudnunk, hogy az illatok nélkül még az 5 alapízt is nehezen érezzük, tehát borzasztóan szegényes képünk lenne minden gasztronómiai különlegességről (ezt ki is próbálhatjuk úgy, hogy befogott orral kóstolunk meg valamit). A másik fontos tudnivaló, hogy bizonyos élmények (főként negatív élmények) során érzett illatok bizony akár hosszú évtizedeken át is előhozhatnak egy kellemetlen érzést bennünk. Ezért reméljük, hogy a METAXA csakis a napsütést, a tengert és a felfedezés örömét juttatja majd eszünkbe!

NE CSAK IDD, FEDEZD FEL! KÓSTOLÁS

A borostyánként fénylő ital ellenállhatatlanul hívogat, hogy felfedezzük a mélyben rejlő, elegáns zamatokat, melyeket korábban még sohasem tapasztalhattunk. Hunyják be szemüket az első kortynál. Az első benyomás bársonyos, selymes érzetet helyez az ízlelés középpontjába. Rögtön erőteljes, kakaóra emlékeztető ízeket érzünk, hogy aztán némi játékos édesgyökér érintésével feltámadjon a határozott szárított narancsíz, melyet a füge és szilvajegyek mézédes csókja követ. Az első benyomások lecsengésével feltárul az ital varázslatos intenzitása, hogy a végén még az utolsó érintésével is fűszerek és határozott narancshéj érzete hagyjon bennünk feledhetetlen emlékeket.

MORAFCSIK PÉTER A BOLS MIXERAKADÉMIA VEZETŐJE

Egy ital élvezeti értékénél talán az a leginkább kézenfekvő, hogy az ízét emeljük ki. De ahogy elkezdünk ebbe belemélyedni, egyre erősebben kapcsolódnak be az egyéb érzékszerveink a játékba és felfedezésbe: elsőként a szaglás, hiszen illatok nélkül csupán csak az öt alapízt tudnánk megkülönböztetni. Nem titok, hogy egy prémium kategóriás ital elfogyasztásánál legalább ennyire fontos lesz a látvány és a zenei aláfestés, a hangok is. Így lesz teljes a kép. A kísérő ételek vagy falatkáknak is fontos szerepe lehet egy-egy karakteres íz érzékelésénél. Mi úgy találtuk, hogy a szárított füge hozta ki a legtöbbet ebből a borostyánsárga nedűből. Digestifként ajánljuk, akár kávé mellé is, jéggel vagy anélkül.

A 12 CSILLAGOS METAXA NEMZETKÖZI MÁRKANAGYKÖVETE, MIKE HORN

Mike Horn élete és pályafutása teszi ezt a karizmatikus férfit korunk egyik legnagyobb felfedezőjévé. Egyik expedíciója során járművek segítsége nélkül utazta körbe a Földet az egyenlítő mentén. Rengeteg kockázatos küldetést teljesített sikeresen, köztük a sarkkörök érintését és a 18 hónapos egyenlítő menti földkerülést. Hihetetlen célok elérésére sarkallt és tanított sokakat. Mike Horn, a Dél-Afrikában született felfedező, talpig úriember, bátor, és hiteles. Megéli álmait, és örökké a kaland örömét keresi utazásai során.

SZÜLETETT: 1966 július 16-án, a dél-afrikai Johannesburgban
LAKHELYE: Pully, Svájc ISKOLÁI: Humán Mozgástudományok Stellenbosch Egyetem, Western Cape, Dél-Afrika
FOGLALKOZÁSA: Felfedező
SZENVEDÉLYE: A bolygónk megóvása
MOTTÓJA: Fedezd fel, tanulj, cselekedj!

Forrás: Vendég&Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.