A designer, a muzsikus, az illatszakértő meg a bármixer

Szőlőmustból készült olyan borpárlat, amelynél mindig belehelyezik az aszúszemeket is készítésekor. A görögök nagy büszkesége, izgalmas ízvilággal, arany, kék színű címkéje ma már világhírű. Meg az a két bagoly is, ami 1888 óta őrködik e pimasz, öntörvényű, jellegzetesen selymes ízű ital elején. A neve is jelzi mindezt, hiszen a Metaxa görögül selymeset jelent.

Különleges bemutatóra kaptunk meghívást: az új design-nal tündöklő prémiumitalt designer, jazz-zenész, illatesztéta és egy elismert bármixer mutatta be.

EGYSZERŰSÉG, ELEGANCIA, EREDETISÉG

Kiss Miklós tervező több elismerő díjat kapott, rengeteg kiállítása volt, és letisztult, lényegre törő design-jairól ismert. Az új 12 csillagos METAXA üvegét és dobozát kezébe véve azonnal lenyűgözte a görögök ikonikus kék színvilága, valamint a METAXA-ra oly jellemző napsütés és arany szín megjelenése. A logóban szereplő szalamiszi harcosról több mende-monda is kering, csakúgy, mint a képen szereplő két bagolyról. Minden METAXA 2000 óra napsütést tartalmaz, Miklós figyelmét az is megragadta, hogy a napsugarak gyújtópontja mindig a logó közepére esik. Így ez a tény még egy vizuális megerősítést is kap. Izgalmas elem, hogy a palack talpa pohárra emlékeztet, pontosan idézve az ital felszolgálásához legmegfelelőbb alakú „old-fashioned” poharat.

NE CSAK IDD, FÜLELJ!  A HALLGATÁS

Minden nagy hagyományokkal és történetekkel bíró párlat kortyolgatása egy különleges hangulatot idéz – amely valószínűleg mindenkiben más érzéseket hoz elő.

KOLLMANN GÁBOR, ZENÉSZ A BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA VEZETŐJE

12 párlat keveredik minden 12 csillagos METAXÁ-ban. Ez a titka, hogy az ital páratlanul karakteres, mégis valószerűtlenül lágy, selymes utóízű legyen. Ez nagyjából a zenére – itt most főként a jazz-ról beszélünk – is igaz. Ahhoz, hogy egy lágyan simogató zenét hallhassunk, a hangok bonyolult játékára is szükség van. Egy alaptémára többször is rögtönözhetünk más és más játékokat – csakúgy, mint a 12 csillagos METAXA kóstolásánál. Egyszer fügével, egyszer csokoládéval, egyszer tulipán-pohárban, másszor jéggel, vizespohárban kóstolva. Az eredmény mindig egyedi és rafinált lesz.

NE CSAK IDD, ÉREZD AZ ILLATÁT! SZAGLÁS

A letisztult és lágy 12 csillagos METAXA aromajegyei páratlan karaktert kölcsönöznek az borostyánszínű italnak. Először a csodálatosan szelíd füstös tölgyfajegyek, gyümölcsök és fűszerek kerülnek elő. Ahogy az ital lassan felszabadul a pohárban, koncentráltan érezhetővé válnak az aromajegyek. Szárított virágok, válogatott, illatos fűszerek, kávé, és csokoládé keveredik az aszalt szilvával és narancshéjjal, hogy együtt páratlan illatélményt nyújtsanak. Az aromák játéka varázslatos utazásra hív minket a múlt ködébe vesző, mégis feledhetetlen emlékek birodalmába.

LIPOVSZKY CSENGE ILLATESZTÉTA

Amivel Csenge foglalkozik, az leginkább a stílustanácsadás és a pszichológia keveréke. Elmondása szerint a szaglásnak a mai napig nincsen csak rá jellemző szókészlete. Az ízlelésből, a látványból vagy éppen a zenéből "kölcsönözzük" a szavakat. Megtudtuk azt is, hogy igaz a felvetés, mely szerint mihelyt megnevezünk egy ismert illatanyagot, amelyet pl. a 12 csillagos METAXA-ban érezhetünk, rögtön megpróbáljuk beazonosítani és érezni is véljük azt. Ez az agynak az információk egyértelműsítésére irányuló működésének köszönhető. Amit érdemes még tudnunk, hogy az illatok nélkül még az 5 alapízt is nehezen érezzük, tehát borzasztóan szegényes képünk lenne minden gasztronómiai különlegességről (ezt ki is próbálhatjuk úgy, hogy befogott orral kóstolunk meg valamit). A másik fontos tudnivaló, hogy bizonyos élmények (főként negatív élmények) során érzett illatok bizony akár hosszú évtizedeken át is előhozhatnak egy kellemetlen érzést bennünk. Ezért reméljük, hogy a METAXA csakis a napsütést, a tengert és a felfedezés örömét juttatja majd eszünkbe!

NE CSAK IDD, FEDEZD FEL! KÓSTOLÁS

A borostyánként fénylő ital ellenállhatatlanul hívogat, hogy felfedezzük a mélyben rejlő, elegáns zamatokat, melyeket korábban még sohasem tapasztalhattunk. Hunyják be szemüket az első kortynál. Az első benyomás bársonyos, selymes érzetet helyez az ízlelés középpontjába. Rögtön erőteljes, kakaóra emlékeztető ízeket érzünk, hogy aztán némi játékos édesgyökér érintésével feltámadjon a határozott szárított narancsíz, melyet a füge és szilvajegyek mézédes csókja követ. Az első benyomások lecsengésével feltárul az ital varázslatos intenzitása, hogy a végén még az utolsó érintésével is fűszerek és határozott narancshéj érzete hagyjon bennünk feledhetetlen emlékeket.

MORAFCSIK PÉTER A BOLS MIXERAKADÉMIA VEZETŐJE

Egy ital élvezeti értékénél talán az a leginkább kézenfekvő, hogy az ízét emeljük ki. De ahogy elkezdünk ebbe belemélyedni, egyre erősebben kapcsolódnak be az egyéb érzékszerveink a játékba és felfedezésbe: elsőként a szaglás, hiszen illatok nélkül csupán csak az öt alapízt tudnánk megkülönböztetni. Nem titok, hogy egy prémium kategóriás ital elfogyasztásánál legalább ennyire fontos lesz a látvány és a zenei aláfestés, a hangok is. Így lesz teljes a kép. A kísérő ételek vagy falatkáknak is fontos szerepe lehet egy-egy karakteres íz érzékelésénél. Mi úgy találtuk, hogy a szárított füge hozta ki a legtöbbet ebből a borostyánsárga nedűből. Digestifként ajánljuk, akár kávé mellé is, jéggel vagy anélkül.

A 12 CSILLAGOS METAXA NEMZETKÖZI MÁRKANAGYKÖVETE, MIKE HORN

Mike Horn élete és pályafutása teszi ezt a karizmatikus férfit korunk egyik legnagyobb felfedezőjévé. Egyik expedíciója során járművek segítsége nélkül utazta körbe a Földet az egyenlítő mentén. Rengeteg kockázatos küldetést teljesített sikeresen, köztük a sarkkörök érintését és a 18 hónapos egyenlítő menti földkerülést. Hihetetlen célok elérésére sarkallt és tanított sokakat. Mike Horn, a Dél-Afrikában született felfedező, talpig úriember, bátor, és hiteles. Megéli álmait, és örökké a kaland örömét keresi utazásai során.

SZÜLETETT: 1966 július 16-án, a dél-afrikai Johannesburgban
LAKHELYE: Pully, Svájc ISKOLÁI: Humán Mozgástudományok Stellenbosch Egyetem, Western Cape, Dél-Afrika
FOGLALKOZÁSA: Felfedező
SZENVEDÉLYE: A bolygónk megóvása
MOTTÓJA: Fedezd fel, tanulj, cselekedj!

Forrás: Vendég&Hotel Online


Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.