"Méltónak kell lennünk a francia gasztronómia ezen elismeréséhez" - vallja az ötletgazda Frédéric Lefebvre turisztikai államtitkár. A kormány ezért ezentúl minden évben az ősz első napján, szeptember 23-án olyan hatalmas utcai népünnepélyt rendez a francia konyhaművészet népszerűsítésére, mint amilyen a nyár első napján, június 21-én a zene ünnepe. "Szeretnénk ha ehhez a nagy, népszerű találkozóhoz franciák és turisták egyaránt csatlakoznának" - hangsúlyozta az államtitkár.
A termőföld tematikája köré szerveződő első alkalommal több mint 3 ezer eseményt kínál a tárca, amelyhez a hagyományos éttermektől a menzákon át a bor- és agrártermelő szektorig a gasztronómia minden területéről csatlakoztak szakemberek. Az államtitkár ugyanakkor azt reméli, hogy a franciák számos helyi, spontán kezdeményezéssel teszik majd magukévá az ünnepet. "Akkor lesz igazán sikeres a gasztronómia ünnepe ha már nem mi szervezzük, ahogy az a zene ünnepénél is történik" - hívta fel a figyelmet Lefebvre.
A turisztikai tárca az oktatási, a kulturális és az agrárminisztériummal közösen honlapot (www.fete-gastronomie.fr) is indított, ahol a rendezvényekről tájékozódhatnak az érdeklődök.
A déli Vaucluse megyében működő tucatnyi sztárséf - köztük több Michelin-csillagos - egyszerre 550 vendégnek kínál az avignoni Pápák Palotájának udvarán helyi alapanyagokból készült menüt 15 euróért (4400 forint). Párizsban az egyik legismertebb dél-franciaországi babos-zöldséges-húsos egytálételt, a cassoulet-t lehet majd megkóstolni az Eiffel-torony első emeletén található étteremben. Az egyik legrégibb francia étterem, a Saint-Germain negyedben található Procope pedig "irodalmi vacsorával" várja az érdeklődőket. A Pierre abbé Alapítvány nevű karitatív szervezet és a Kulináris Szakma Európai Központja (CEPROC) munkanélkülieknek és hajléktalanoknak kínál különleges gasztronómiai vacsorát.
A nap szenzációjának ígérkezik Frédéric Mitterrand kulturális miniszter részvétele az M6 kereskedelmi televízió folytatásos főzőműsorában. A Vacsoracsata vagy a Hal a tortán című programokra emlékeztető Majdnem tökéletes vacsora elnevezésű műsorban a tárcavezető "a gyermekkorát felidéző" családi ételeket fog főzni négy vetélytársának. A minisztert a kamera végigköveti a bevásárlás, a főzés és a terítés során a kulturális minisztériumnak helyet biztosító egykori királyi palota, a Palais Royal termeiben. (forrás: Győr plusz / MTI)
A gasztronómia ünnepe először
Először rendezik meg pénteken Franciaországban a gasztronómia ünnepét a közel harminc éve útjára indított, és azóta világeseménnyé vált zene ünnepének mintájára. Az ötlet azután született, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a "franciás jellegű étkezést" tavaly novemberben felvette a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára - írja a Győr plusz.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.