"Méltónak kell lennünk a francia gasztronómia ezen elismeréséhez" - vallja az ötletgazda Frédéric Lefebvre turisztikai államtitkár. A kormány ezért ezentúl minden évben az ősz első napján, szeptember 23-án olyan hatalmas utcai népünnepélyt rendez a francia konyhaművészet népszerűsítésére, mint amilyen a nyár első napján, június 21-én a zene ünnepe. "Szeretnénk ha ehhez a nagy, népszerű találkozóhoz franciák és turisták egyaránt csatlakoznának" - hangsúlyozta az államtitkár.
A termőföld tematikája köré szerveződő első alkalommal több mint 3 ezer eseményt kínál a tárca, amelyhez a hagyományos éttermektől a menzákon át a bor- és agrártermelő szektorig a gasztronómia minden területéről csatlakoztak szakemberek. Az államtitkár ugyanakkor azt reméli, hogy a franciák számos helyi, spontán kezdeményezéssel teszik majd magukévá az ünnepet. "Akkor lesz igazán sikeres a gasztronómia ünnepe ha már nem mi szervezzük, ahogy az a zene ünnepénél is történik" - hívta fel a figyelmet Lefebvre.
A turisztikai tárca az oktatási, a kulturális és az agrárminisztériummal közösen honlapot (www.fete-gastronomie.fr) is indított, ahol a rendezvényekről tájékozódhatnak az érdeklődök.
A déli Vaucluse megyében működő tucatnyi sztárséf - köztük több Michelin-csillagos - egyszerre 550 vendégnek kínál az avignoni Pápák Palotájának udvarán helyi alapanyagokból készült menüt 15 euróért (4400 forint). Párizsban az egyik legismertebb dél-franciaországi babos-zöldséges-húsos egytálételt, a cassoulet-t lehet majd megkóstolni az Eiffel-torony első emeletén található étteremben. Az egyik legrégibb francia étterem, a Saint-Germain negyedben található Procope pedig "irodalmi vacsorával" várja az érdeklődőket. A Pierre abbé Alapítvány nevű karitatív szervezet és a Kulináris Szakma Európai Központja (CEPROC) munkanélkülieknek és hajléktalanoknak kínál különleges gasztronómiai vacsorát.
A nap szenzációjának ígérkezik Frédéric Mitterrand kulturális miniszter részvétele az M6 kereskedelmi televízió folytatásos főzőműsorában. A Vacsoracsata vagy a Hal a tortán című programokra emlékeztető Majdnem tökéletes vacsora elnevezésű műsorban a tárcavezető "a gyermekkorát felidéző" családi ételeket fog főzni négy vetélytársának. A minisztert a kamera végigköveti a bevásárlás, a főzés és a terítés során a kulturális minisztériumnak helyet biztosító egykori királyi palota, a Palais Royal termeiben. (forrás: Győr plusz / MTI)
A gasztronómia ünnepe először
Először rendezik meg pénteken Franciaországban a gasztronómia ünnepét a közel harminc éve útjára indított, és azóta világeseménnyé vált zene ünnepének mintájára. Az ötlet azután született, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a "franciás jellegű étkezést" tavaly novemberben felvette a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára - írja a Győr plusz.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.