"Méltónak kell lennünk a francia gasztronómia ezen elismeréséhez" - vallja az ötletgazda Frédéric Lefebvre turisztikai államtitkár. A kormány ezért ezentúl minden évben az ősz első napján, szeptember 23-án olyan hatalmas utcai népünnepélyt rendez a francia konyhaművészet népszerűsítésére, mint amilyen a nyár első napján, június 21-én a zene ünnepe. "Szeretnénk ha ehhez a nagy, népszerű találkozóhoz franciák és turisták egyaránt csatlakoznának" - hangsúlyozta az államtitkár.
A termőföld tematikája köré szerveződő első alkalommal több mint 3 ezer eseményt kínál a tárca, amelyhez a hagyományos éttermektől a menzákon át a bor- és agrártermelő szektorig a gasztronómia minden területéről csatlakoztak szakemberek. Az államtitkár ugyanakkor azt reméli, hogy a franciák számos helyi, spontán kezdeményezéssel teszik majd magukévá az ünnepet. "Akkor lesz igazán sikeres a gasztronómia ünnepe ha már nem mi szervezzük, ahogy az a zene ünnepénél is történik" - hívta fel a figyelmet Lefebvre.
A turisztikai tárca az oktatási, a kulturális és az agrárminisztériummal közösen honlapot (www.fete-gastronomie.fr) is indított, ahol a rendezvényekről tájékozódhatnak az érdeklődök.
A déli Vaucluse megyében működő tucatnyi sztárséf - köztük több Michelin-csillagos - egyszerre 550 vendégnek kínál az avignoni Pápák Palotájának udvarán helyi alapanyagokból készült menüt 15 euróért (4400 forint). Párizsban az egyik legismertebb dél-franciaországi babos-zöldséges-húsos egytálételt, a cassoulet-t lehet majd megkóstolni az Eiffel-torony első emeletén található étteremben. Az egyik legrégibb francia étterem, a Saint-Germain negyedben található Procope pedig "irodalmi vacsorával" várja az érdeklődőket. A Pierre abbé Alapítvány nevű karitatív szervezet és a Kulináris Szakma Európai Központja (CEPROC) munkanélkülieknek és hajléktalanoknak kínál különleges gasztronómiai vacsorát.
A nap szenzációjának ígérkezik Frédéric Mitterrand kulturális miniszter részvétele az M6 kereskedelmi televízió folytatásos főzőműsorában. A Vacsoracsata vagy a Hal a tortán című programokra emlékeztető Majdnem tökéletes vacsora elnevezésű műsorban a tárcavezető "a gyermekkorát felidéző" családi ételeket fog főzni négy vetélytársának. A minisztert a kamera végigköveti a bevásárlás, a főzés és a terítés során a kulturális minisztériumnak helyet biztosító egykori királyi palota, a Palais Royal termeiben. (forrás: Győr plusz / MTI)
A gasztronómia ünnepe először
Először rendezik meg pénteken Franciaországban a gasztronómia ünnepét a közel harminc éve útjára indított, és azóta világeseménnyé vált zene ünnepének mintájára. Az ötlet azután született, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a "franciás jellegű étkezést" tavaly novemberben felvette a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára - írja a Győr plusz.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.