A kiadói lobbi megöli az ingyenes wifit

Ha törvényjavaslatot elfogadják, akkor a jövőben megszűnhetnek az ingyenes hotspotok a brit vendéglőkben, könyvtárakban, egyetemeken - írja az itcafe.hu.

Nagy-Britanniában még csak készülődőben van az új, a digitális gazdaság viszonyait szabályozó törvény (Digital Economy Bill), ám szinte nincs olyan hét, hogy ne lángolna fel vita valamely tervezett rendelkezés miatt. Arról már többször beszámoltunk, hogy az új rendelkezések gerincét az adja, hogy francia mintára be kívánják vezetni a „három dobásod van” rendszerét, mely azzal járna, hogy az illegális letöltések miatti felelősség egy részét a szolgáltatókra hárítanák, ugyanis nekik kellene alkalmazni a retorziókat: kétszeri figyelmeztetés, majd időleges lekapcsolás. A fentiekből következik egy másik szabályozás is, mely a múlt héten került a figyelem középpontjába: a törvény logikája és rendelkezései szerint szankcionálhatók lennének azok is, akik nyílt, mindenki számára elérhető wifis internet-hozzáférést biztosítanak (hotspot). Ez a probléma már korábban is szóba került, s azóta sem változott a helyzet: egy étterem, egy önkormányzat, egy egyetem, egy könyvtár, egy közösségi intézmény, amely biztosít látogatóinak ilyen szolgáltatást, döntési helyzetbe kerül, melyek közül egyikkel sem járnak jól, ha bevezetik az új törvényt. Ha bejelentkeznek szolgáltatóként, akkor a szolgáltatókra vonatkozó szabályokat kell követniük, vagyis regisztrálni kell a felhasználókat, hogy visszakövethető legyen azok tevékenysége, adatokat kell megőrizniük stb. Ez – amellett, hogy akár egy plakáton kirakott jelszóval lehet a hozzáférést biztosítaniuk – igen drága mulatság, sem azok az éttermek, kávézók nem bírnák el, akik vendégcsalogatóként kínálnak ingyenes hotspotot, sem azok a közintézmények, akik szolgáltatásbővítésként biztosítják ezt. A másik lehetőség az, hogy egyéni felhasználóként osztják meg a hozzáférésüket, ám ekkor minden egyes illegális letöltésért ők felelnének, ami újra csak vállalhatatlan számukra, hiszen az új törvények értelmében a vendégek tevékénysége következtében akár le is kapcsolhatják a netet az adott helyen. A törvényjavaslat értelmezését segítő dokumentumban Lord Young, a gazdaságért, a fejlesztésért és szakképzésért felelős miniszter (Department for Business, Innovation and Skills – BIS) határozottan kiállt amellett, hogy nem lehetnek kivételek, mivel akkor a kalózok ezeket a szabad pontokat használnák ki, akár legálisan, akár hackelési trükkökkel. Megoldásként azt javasolja, hogy szűrőkkel, tűzfalakkal, oldalletiltásokkal védekezzenek az adott helyeken. Az ellenzők – mint például a ZDNet UK-nek nyilatkozó Lilian Edwards, a Sheffieldi Egyetem internetjogásza – úgy vélik, egy ilyen szabályozás tovább nehezíti a válságból kiutat kereső cégek helyzetét, esetleg tönkre is teszi a kisvállalkozásokat és az oktatási intézményeket. Az Open Rights Group jogvédő szervezet pedig kommentárjában egyszerűen bürokratikus szűklátókörűségnek minősítette a tervezetet. A felsőház tagjai között is szép számmal akadnak kritikusok, Lord Puttnam a tervezet végiggondolatlanságát, a társadalmi vita hiányát hozta fel, s szerinte a mostani állapot egyszerűen a kreatív ipari lobbi hatalmas erejének bizonyítéka, nem a józan ész terméke.

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.