A kidobott étel is csökkenti a Föld vízkészleteteit

Egy brit tanulmány szerint több millió tonna élelem végzi felhasználás nélkül a szemétben. Kétszer annyi víz vész el így a kidobott ételekkel, mint amennyit a mosakodásnál és az ivásnál elpazarolunk - írja a Mindennapi közéleti portál.

okan úgy vélik, csak az eladó veszít az eladatlan termékeken, holott a kérdés ennél sajnos sokkal bonyolultabb. A nagy mennyiségű élelmiszer megtermeléséhez, az állatok felneveléséhez jelentős mennyiségű édesvízre is szükség van és ennek szerepelnie kellene mint mely egyfajta rejtett költségnek az eladásoknál. Ezt a tétel annál is kább fel kellene számolni a számlákon, mert a vízkészlet pazarlása már egyre nagyobb problémákat okoz a harmadik világban - írja a Mindennapi közéleti portál.

A kidobott ételekkel átlagosan a kétszer annyi víz veszik el, mint amennyit a tisztálkodással és szomjunk oltásával elhasználunk, elpazarolunk – mutatják a kutatások. A WWF egy brit kormányzati programmal, a Wrap-pel együtt számolta ki, hogy a kidobott és fel nem használt élelem megtermelése évente egy családnál átlagosan 6,2 köbméternyi felesleges vízpocsékolást jelent. Ez Nagy Britannia éves vízhasználatának 6 százalékát adja ki, pedig ebbe a teljes vízmennyiségbe beletartozik a mezőgazdaság és az ipar által felhasznált víz is.

Még nagyobb problémát jelenta Mindennapi cikke szerint, hogy az élelmiszerek egyre nagyobb hányada olyan országokból érkezik, ahol a víznek nőttön-nő az értéke, mivel fogyóban van. Ez a pazarlás pedig, ha rejtetten is, de szörnyű helyzetet teremthet a világ édesvíz-egyensúlyában. Csak az Egyesült Királyságban a felhasznált vizek több mint öt százalékát olyasmire fordítják – a növénytermesztésben és állattartásban –, ami azután mégsem kerul az emberi fogyasztás körébe. Az elpazarolt vízmennyiség negyede a kidobott élelmiszerek előállításához kell, amelyek nem is az európai országban jelentkeznek, hanem a világ más tájain.

Már korábban is kampányoltak azért zöld szervezetek , hogy sokkal nagyobb figyelmet és így pénzeket kellene fordítani a távoli vízkészlete rejtett használatáért, amelyek igencsak megterhelik az élelmiszert, ruhákat vagy akár autókat exportáló külföldi országokat. Nem is csoda, hiszen egyre több ország szenved vízhiánytól, vagy például a talaj sómennyiségének növekedésétől, amely a jövőben még jobban megnehezíti például a helyiek gabonatermesztését.

Egy másik szemszögből nézve a kidobott élelmiszereknek komoly környezeti hatása is van, mivel megtermelésüknél, szállításuknál, eladásuknál rengeteg káros gáz szabadul fel, amely a számítások szerint Nagy Britannia káros gáz kibocsátásának a 3 százaléka. Ez hét millió autó évenkénti szennyezésével egyenlő. Az üzenetet komolyan kellene venni: a pazarlás sok szempontból destruktív, például az élelmiszerek kidobásának komoly környezeti hatása lesz a világra. A fogyó javakat sokkel körültekintőbben és mértékletesen kellene kezelni, fontos volna,hogy az emberek minél beosztóbban és tudatosabban éljenek. (forrás: Mindennapi közéleti portál)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.