A kidobott étel is csökkenti a Föld vízkészleteteit

Egy brit tanulmány szerint több millió tonna élelem végzi felhasználás nélkül a szemétben. Kétszer annyi víz vész el így a kidobott ételekkel, mint amennyit a mosakodásnál és az ivásnál elpazarolunk - írja a Mindennapi közéleti portál.

okan úgy vélik, csak az eladó veszít az eladatlan termékeken, holott a kérdés ennél sajnos sokkal bonyolultabb. A nagy mennyiségű élelmiszer megtermeléséhez, az állatok felneveléséhez jelentős mennyiségű édesvízre is szükség van és ennek szerepelnie kellene mint mely egyfajta rejtett költségnek az eladásoknál. Ezt a tétel annál is kább fel kellene számolni a számlákon, mert a vízkészlet pazarlása már egyre nagyobb problémákat okoz a harmadik világban - írja a Mindennapi közéleti portál.

A kidobott ételekkel átlagosan a kétszer annyi víz veszik el, mint amennyit a tisztálkodással és szomjunk oltásával elhasználunk, elpazarolunk – mutatják a kutatások. A WWF egy brit kormányzati programmal, a Wrap-pel együtt számolta ki, hogy a kidobott és fel nem használt élelem megtermelése évente egy családnál átlagosan 6,2 köbméternyi felesleges vízpocsékolást jelent. Ez Nagy Britannia éves vízhasználatának 6 százalékát adja ki, pedig ebbe a teljes vízmennyiségbe beletartozik a mezőgazdaság és az ipar által felhasznált víz is.

Még nagyobb problémát jelenta Mindennapi cikke szerint, hogy az élelmiszerek egyre nagyobb hányada olyan országokból érkezik, ahol a víznek nőttön-nő az értéke, mivel fogyóban van. Ez a pazarlás pedig, ha rejtetten is, de szörnyű helyzetet teremthet a világ édesvíz-egyensúlyában. Csak az Egyesült Királyságban a felhasznált vizek több mint öt százalékát olyasmire fordítják – a növénytermesztésben és állattartásban –, ami azután mégsem kerul az emberi fogyasztás körébe. Az elpazarolt vízmennyiség negyede a kidobott élelmiszerek előállításához kell, amelyek nem is az európai országban jelentkeznek, hanem a világ más tájain.

Már korábban is kampányoltak azért zöld szervezetek , hogy sokkal nagyobb figyelmet és így pénzeket kellene fordítani a távoli vízkészlete rejtett használatáért, amelyek igencsak megterhelik az élelmiszert, ruhákat vagy akár autókat exportáló külföldi országokat. Nem is csoda, hiszen egyre több ország szenved vízhiánytól, vagy például a talaj sómennyiségének növekedésétől, amely a jövőben még jobban megnehezíti például a helyiek gabonatermesztését.

Egy másik szemszögből nézve a kidobott élelmiszereknek komoly környezeti hatása is van, mivel megtermelésüknél, szállításuknál, eladásuknál rengeteg káros gáz szabadul fel, amely a számítások szerint Nagy Britannia káros gáz kibocsátásának a 3 százaléka. Ez hét millió autó évenkénti szennyezésével egyenlő. Az üzenetet komolyan kellene venni: a pazarlás sok szempontból destruktív, például az élelmiszerek kidobásának komoly környezeti hatása lesz a világra. A fogyó javakat sokkel körültekintőbben és mértékletesen kellene kezelni, fontos volna,hogy az emberek minél beosztóbban és tudatosabban éljenek. (forrás: Mindennapi közéleti portál)


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.