A legjobb pálinkákat díjazták Gyulán

Április 16-án került sor a Magyarország Legjobb Pálinkája díj eredményhirdetésére a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Kiállítás és Vásár keretében Gyula városában. Összesen 106 arany-, 155 ezüst-, valamint 189 bronzérmet, és a kategória győzteseknek 20 Champion Díjat ítéltek oda.

Az Ország Legjobb Kereskedelmi Főzdéje címet az Agárdi Pálinkafőzde Kft. nyerte el. Magyarország Legjobb Pálinkája 2011-ben az Agárdi Pálinkafőzde Kft. szilvapálinkája lett. A Társadalmi Zsűri Különdíját a Brill Pálinkaház Irsai Olivér szőlőpálinkája kapta.

2011. április 15-17. között rendezték meg a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivált, Kiállítást és Vásárt a gyulai várkertben. A több mint 30 ezer főt vonzó rendezvény nemcsak az ország, hanem a világ egyik legnagyobb gyümölcspárlat rendezvénye és szakmai megmérettetése.

Április 15-én, pénteken Dr. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese átadta Gyulának a főváros kulcsát, így a rendezvény végéig, vasárnap estig Gyula viselhette a Pálinka Magyar Fővárosa címet.

A programsorozat kiemelkedő része volt a XIX. Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyre idén 9 ország több mint 800 mintát nevezett. A benevezett párlatok nyilvános érzékszervi zsűrizése 2 napon át tartott. Az érmekről és kategória győztesekről (championok) egy 29 szakértőből álló zsűri döntött.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a benevezett pálinkák száma ismét meghaladta a nyolcszázat, és több mint 20%-kal nőtt a kiosztott érmek száma a tavalyi 371-hez képest. 2011-ben 450 érmet, 20 Champion Díjat, 4 plakettet és különdíjakat osztottunk ki. Büszkék vagyunk rá, hogy a rendezvény és a verseny színvonala évről évre nő, és egyre több résztvevőt vonz Gyulára.” – mondta Lovász Sándor ötletgazda, főszervező.

A versenyen kapott érmek jelentős szakmai elismerést jelentenek. A versenyeredmények alapján 2011-ben az Ország Legjobb Kereskedelmi főzdéje az Agárdi Pálinkafőzde Kft. lett. A győztes pálinkát (az Ország Legjobb Kereskedelmi Céllal Főzött Pálinkája), az Agárdi Pálinkafőzde Kft. szilvapálinkáját 2011. december 6-án, a IV. Szent Miklós Pálinka Ünnep keretén belül, megőrzendő nemzeti kincsként helyezik el Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A Társadalmi Zsűri Különdíját a Brill Pálinkaház Irsai Olivér szőlőpálinkája kapta.

Az Ország Legjobb Bérfőzdéje a Bükkaranyosi Pálinka Kft. lett.

Az Ország Legjobb Bérfőzetett Pálinkája díjat Pálos Miklós Merlot törkölypálinkája kapta, melyet a Brill Pálinkaház főzött számára.

A versenyszabályzat értelmében, ha legalább 30 versenyminta érkezik minimum 10 nevezőtől, akkor a pontszámok alapján Országgyőztes hirdethető. Idén a DiBonis Winery kapta meg a Szerbia Országgyőztes díjat.

A Románia legeredményesebb versenyzője díjat Ambrus Levente, Szlovákia legeredményesebb versenyzője díjat a Fruit Distillery Cooperation nyerte el.

A legtöbb aranyérmet a szerbiai DiBonis Winery (14 arany minősítés), az Agárdi Pálinkafőzde Kft. (10 arany minősítés), a Kisrét Manufaktúra Kft. (7 arany minősítés), a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. és a Vitalis Kft./Márton Pálinkafőzde (6-6 arany minősítés) kapta.

A Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. 15, az Agárdi Pálinkafőzde Kft. 10, a Tüzséri Pálinka Manufaktúra 9, a Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra Kft. 7 ezüstéremben részesült.

A legtöbb bronzérmet a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. és a DiBonis Winery (9-9 bronz minősítés), Szicsek Kft. (8 bronz minősítés), a Brill Pálinkaház Kft. (7 bronz minősítés), a Békési Pálinka Zrt. és a Miskolci Likőrgyár Zrt.-Prekop Pálinkafőzde (6-6 bronz minősítés) kapta.

Champion Díjban részesültek:

1. DiBonis Winery (Szerbia): Almapárlat

2. DiBonis Winery (Szerbia): Érlelt almapárlat

3. Agárdi Pálinkafőzde Kft.: Körtepálinka

4. Brill Pálinkaház Kft.: Piros vilmoskörte pálinka

5. Tüzséri Pálinka Manufaktúra Kft.: Birsalmapálinka

6. DiBonis Winery (Szerbia): Cseresznyepárlat

7. Májer Ferenc: Fürtös meggy párlat

8. Agárdi Pálinkafőzde Kft.: Champion őszibarack pálinka

9. Fruit Distillery Cooperation S.R.O. (Szlovákia): Velkopavlovicka-kajszibarack párlat

10. Agárdi Pálinkafőzde Kft.: Szilvapálinka

11. Agárdi Pálinkafőzde Kft.: Barrique szilvapálinka

12. Brill Pálinkaház Kft.: Irsai Olivér szőlőpálinka

13. Pálos Miklós: Merlot Törkölypálinka

14. DiBonis Winery (Szerbia): Seprőpárlat

15. Wellkomm Kft. (Örményország): Ararat Brandy-Nairi

16. DiBonis Winery (Szerbia): Bodzapárlat-nemesített bodzapárlat

17. Szicsek Kft.: Vadmeggy pálinka

18. Békési Pálinka Zrt.: Békési kökény pálinka

19. Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft: Gyulai Tavasz - vegyes pálinka

20. DiBonis Winery (Szerbia): Ágyas szőlőpárlat 

A gyulai pálinkafesztivál és verseny fővédnöke Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és a Magyar Köztársaság utazó nagykövete volt. A szakmai fővédnöki feladatokat Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter látta el. (foto: milendee.hu)


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.