A mádi Szepsy Pincészet lett Európa legjobb borászata

Soha nem volt még magyar jelölt a világ egyik legexkluzívabb borversenyén, 2022-ben azonban hazai pincészet nyerte a Golden Vines Awards 2022 legjobb európai bortermelőjének járó díjat- írja az agrárszektor.hu.

A Golden Vines Awards a borvilág egyik legexkluzívabb borversenyének számít. A díjat Liquid Icons fine wine cég, valamint Lewis Chester WSET diplomás borszakértő hozta létre a három évvel ezelőtt elhunyt, és generációja egyik legnagyobb borszakértőjének tartott Gérard Basset (Master of Wine és Master Sommelier) tiszteletére.

A Golden Vines Awards díjait a világ legjobb bortermelőinek ítélik oda, a zsűrit a nemzetközi borszakma krémje alkotja, a szavazást pedig a Deloitte könyvvizsgálócég hitelesíti. A vacsorát Massimo Bottura, a modenai Osteria Francescana három Michelin-csillagos séfje prezentálta.

Idén október 16-án Firenzében rendezték a díjátadót, ahol kilenc kategóriában osztottak díjakat:

    2022 legjobb európai bortermelője
    2022 legjobb amerikai bortermelője
    2022 legjobb bortermelője a világ többi részén
    2022 legjobb „fine wine” bortermelője
    2022 „rising star” (feltörekvő) bortermelője
    2022 legjobb innováció díja
    2022-es Fenntarthatósági Díj
    2022-es Golden Vines Hall of Fame-díj
    2022-es Golden Vines Honorary Award („tiszteletdíj”)

A mádi Szepsy pincészet 2022-ben a 2022 Legjobb európai bortermelője kategóriát nyerte meg, id. Szepsy István pedig a Golden Vines Hall of Fame díjat is megkapta - tájékoztatta az Agrárszektort vasárnap este Ifj. Szepsy István, a borászat vezetője, aki elmondta, hogy a díj több szempontból is különleges. Egyrészt a szakma globális elitje szerepel a zsűriben, így a díj jelentős publicitást kap világszerte. Ráadásul Magyarországról, sőt, a régióból sem volt még jelöltje egyetlen kategóriának sem.



Díjazták még - többek között - a francia Louis Roederer pezsgőpincészetet, a szintén francia Domaine de la Romanée Conti pincészetet, és a dél-afrikai The Sadie Family Wines borászatot is.

 

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.