Bár egyes kultúrák évszázadok óta fogyasztanak medúzát, a nyugati féltekén élő emberek a zselatinszerű, ernyő alakú lényekkel inkább az akváriumban találkoznak, mintsem a vacsoraasztalnál. Egy dán tudóscsoportnak köszönhetően legalábbis a nassolnivalók közé a medúzák is hamarosan befurakodhatnak.
A csapat kidolgozott egy új technikát, amellyel immár pár nap alatt lehet a sikamlós kreatúrákból ropogós chipset előállítani; idáig ez a folyamat akár több hétig eltarthatott.
Egy közlemény szerint hagyományosan a ropogós, uborkaszerű textúra létre hozásához a medúzát sok héten keresztül sóban és káliumban kellett pácolni. A kutatók most egy újabb megoldást is kidolgoztak.
„Etanol felhasználásával olyan, ropogós állagú medúza chipset alkottunk, amely potenciálisan gasztronómiai téren is felkeltheti az érdeklődést” – mondta Mathias P. Clausen, a Dél-dániai Egyetem posztdoktori munkatársa.
Amint azt a tudósok megjegyzik, az állag általában nagy szerepet játszik az élelmiszerek csáberejében. Mivel a legtöbb ember nem szokott medúzát fogyasztani, ropogós szirmok formájában sokkal étvágygerjesztőbb lehet számukra a kis jó indulattal harang alakúnak nevezhető állat „húsa”.
Forrás: Élelmiszer Szaklap