A járványügyi helyzet alakulása és a legfrissebb veszélyhelyzeti rendelkezések lassan lehetővé teszik a vendéglátóhelyek teraszainak és kerthelyiségeinek megnyitását, amelyek reggel 5 óra és este fél 10 között fogadhatják vendégeiket. Eközben azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a koronavírus továbbra is fertőz, bárhol, bármikor újra felbukkanhat, ezért a járvány elleni védekezésre továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani - írja közleményében a Nébih.
A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A fogyasztók érdekében különösen fontos, hogy az ételkészítés csak a kifogástalan állapotú és állagú létesítményekben, valamint a megfelelő tudású, egészségi állapotú és oktatással a speciális helyzetre is felkészített személyzettel rendelkező üzletekben induljon újra. A Nébih friss tájékoztatója azzal a céllal készült el, hogy ehhez a legfontosabb kívánalmakat egy csokorba szedje.
Elengedhetetlenül fontos, hogy még a nyitás előtt sort kell keríteni az üzemi és vendégforgalmi helyiségekre, valamint a berendezési és felszerelési tárgyakra egyaránt kiterjedő alapos fertőtlenítőszeres nagytakarításra, továbbá az üzemi és fogyasztói edények fertőtlenítőszeres átmosására. Nem maradhat el a raktárkészlet tüzetes átvizsgálása, szükség szerint selejtezése sem, melynek visszapótlásáról ugyancsak gondoskodni kell. Lehetőség szerint ajánlott a HACCP rendszer és az önellenőrzési rendszer felülvizsgálata is.
A további elvárásokat és ajánlásokat tartalmazó hatósági tájékoztató elérhető a Nébih portál koronavírus aloldalán.
A vendéglátóhelyek biztonságos, járványmentes üzemeltetését szolgáló ajánlások betartása mindenki közös érdeke. Fontos tisztában lenni azzal, hogy mellőzésükkel a normális működési rendhez való visszatérés időben még inkább kitolódhat! A Nébih szakemberei a továbbiakban is igyekeznek minden szakmai segítséget megadni az élelmiszerláncban érintett vállalkozások számára a mielőbbi zökkenőmentes működés érdekében - hangsúlyozzák.
A Nébih is segíti a vendéglátóhelyek újranyitását
Várhatóan napokon belül újra kinyithatnak – a szükséges járványvédelmi intézkedések betartása mellett – a vendéglátóhelyek szabadtéri helyiségei. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglaltaazokat az élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokat, amelyek a járványügyi elvárásokkal összhangban megkönnyítik a vendéglátóhelyek biztonságos újranyitását, működtetését, a vendégek és a személyzet egészségének megóvását - értesítette lapunkat a hivatal.

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon
Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban
Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány
Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program
Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól
Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában
A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait
Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál
Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz
323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak
Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.