A vendéglátás felügyeletét ellátó tárca elkötelezett a vendéglátás fejlesztésében, ezért a szakmai szervezetekkel együttműködve készíti el javaslatát a kormány részére.
Az intézkedések keretében megtörténik a vendéglátással kapcsolatos jogszabályi környezet elemzése, amelynek egyik fontos pontja a szakmai szervezetek által is kezdeményezett havi standolás (leltározás) felülvizsgálata.
Talán nem kerül víz alá a vendéglátás...
Az intézkedések meghozatalát indokolja az is, hogy a gasztronómia és az étkezési kultúra az ország általános kultúrájának fokmérője, jelentős szerepet játszik az országkép formálásában. Multiplikátor hatásánál fogva kihat a nemzetgazdaság egyéb ágazataira is, különös tekintettel a közegészségügyre, az emberek testi-lelki állapotára, a foglalkoztatásra, a turizmusra, mindezeken keresztül pedig az életminőségre. (Nemzetgazdasági Minisztérium)