A Noma 2011-ben is a világ legjobb étterme!

Hétfőn este nagyszabású gálaest keretében adták át a 2011-es esztendő legjobb éttermeinek díját. A szavazatok összesítését követően a No 1 ismét a koppenhágai Noma lett!

Az albán-dán származású René Redzepi étterme megismételte tavalyi sikerét.

A Noma 2004 októberében nyílt meg a koppenhágai kikötő egyik régi raktárépületében. Neve a „nordisk mad”, azaz „északi étel” kifejezés rövidítése. 2005-ben kapta az első, 2007 áprilisában pedig a második Michelin-csillagot. Konyhájában a hagyományos skandináv alapanyagok és főzési módszerek innovatív gasztronómiai gondolkodással párosulnak. A friss alapanyagokat hetente többször repülőn szállítják Grönlandról, Faröerről és Izlandról.

Némi meglepetésre a korábbi első helyezett The Fat Duck ezúttal csak az 5. helyet szerezte meg. Első pillantásra is figyelemre méltó, hogy a legjobbnak ítélt éttermek ötvenes csoportjában találhatunk brazil, finn, orosz, kínai osztrák (!)és perui éttermet is. A Noma sikere tovább fényesíti a gasztronómia jelenkorának skandináv dominanciáját.

Kicsúszott a Top 50-ből Mathias Dahlgren és a legendás amerikai French Laundry. bekerült öt újonnan nyitott étterem, a kínai Amber egyenesen a 37. helyen landolt. Alain Passard újranyitott L'Arpege-e azonnal a 19. helyre szárnyalt, és 11 helyezést javítva került be az első tízbe a brazil D.O.M.

A legjobbak között 8 francia, 6 spanyol, 6 amerikai, és 6 olasz étterem található.

Íme a teljes lista:

1. Noma, Dánia

2. El Celler De Can Roca, Spanyolország

‎ 3. Mugaritz, Spanyolország

4. Osteria Francescana, Olaszország

5. The Fat Duck, UK

‎6. Alinea, USA

7. D.O.M, Brazilia

‎8. Arzak, Spanyolország

9. Le Chateaubriand, Franciaország

10. Per Se, USA

11. Daniel, USA

12. Les Creations De Narisawa, Japán

13. L'Astrance, Franciaország

14. L'atelier De Joel Robuchon, Paris, Franciaország

15. Hof Van Cleve, Belgium

16. Pierre Gagnaire, Franciaország

17. Ous Sluis, Hollandia

18. Le Bernardin, USA

‎19. L'Arpege, Franciaország

20. Nihonryori Ryugin, Japán

‎21. Vendome, Németország

22. Steirereck, Ausztria

23. Schools Schauenstein, Svájc

24. Eleven Madison Park, USA

25. Aqua, Németország

26. Quay, Ausztrália

27. Iggy's Singapore

28. Combal Zero, Olaszország

29. Martin Berasategui, Spanyolország

30. Bras, Franciaország

31. Biko, Mexikó

32. Le Calandre, Olaszország

33. Ristorante Cracco, Olaszország

34. The Ledbury, UK

35. Chez Dominique, Finnország

36. Le Quartier Francais, Dél-Afrika

37. Amber, Kína

38. Dal Pescatore, Olaszország

39. Il Canto, Olaszország

40. Momofuku Ssam Bar, USA

‎41. St John, UK

42. Astrid Y Gaston, Peru

43. Hibiscus, UK

44. La Maison Troisgros, Franciaország

45. Alain Ducassse Au Plaza Athenee, Franciaország

46. De Librije, Hollandia

47. Hotel De Ville, Svájc

48. Varvari, Oroszország

49. Pujol, Spanyolország

50. Extebarri, Spanyolország

(forrás: facebook, Wikipedia, deliciouz)


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.