A Noma 2011-ben is a világ legjobb étterme!

Hétfőn este nagyszabású gálaest keretében adták át a 2011-es esztendő legjobb éttermeinek díját. A szavazatok összesítését követően a No 1 ismét a koppenhágai Noma lett!

Az albán-dán származású René Redzepi étterme megismételte tavalyi sikerét.

A Noma 2004 októberében nyílt meg a koppenhágai kikötő egyik régi raktárépületében. Neve a „nordisk mad”, azaz „északi étel” kifejezés rövidítése. 2005-ben kapta az első, 2007 áprilisában pedig a második Michelin-csillagot. Konyhájában a hagyományos skandináv alapanyagok és főzési módszerek innovatív gasztronómiai gondolkodással párosulnak. A friss alapanyagokat hetente többször repülőn szállítják Grönlandról, Faröerről és Izlandról.

Némi meglepetésre a korábbi első helyezett The Fat Duck ezúttal csak az 5. helyet szerezte meg. Első pillantásra is figyelemre méltó, hogy a legjobbnak ítélt éttermek ötvenes csoportjában találhatunk brazil, finn, orosz, kínai osztrák (!)és perui éttermet is. A Noma sikere tovább fényesíti a gasztronómia jelenkorának skandináv dominanciáját.

Kicsúszott a Top 50-ből Mathias Dahlgren és a legendás amerikai French Laundry. bekerült öt újonnan nyitott étterem, a kínai Amber egyenesen a 37. helyen landolt. Alain Passard újranyitott L'Arpege-e azonnal a 19. helyre szárnyalt, és 11 helyezést javítva került be az első tízbe a brazil D.O.M.

A legjobbak között 8 francia, 6 spanyol, 6 amerikai, és 6 olasz étterem található.

Íme a teljes lista:

1. Noma, Dánia

2. El Celler De Can Roca, Spanyolország

‎ 3. Mugaritz, Spanyolország

4. Osteria Francescana, Olaszország

5. The Fat Duck, UK

‎6. Alinea, USA

7. D.O.M, Brazilia

‎8. Arzak, Spanyolország

9. Le Chateaubriand, Franciaország

10. Per Se, USA

11. Daniel, USA

12. Les Creations De Narisawa, Japán

13. L'Astrance, Franciaország

14. L'atelier De Joel Robuchon, Paris, Franciaország

15. Hof Van Cleve, Belgium

16. Pierre Gagnaire, Franciaország

17. Ous Sluis, Hollandia

18. Le Bernardin, USA

‎19. L'Arpege, Franciaország

20. Nihonryori Ryugin, Japán

‎21. Vendome, Németország

22. Steirereck, Ausztria

23. Schools Schauenstein, Svájc

24. Eleven Madison Park, USA

25. Aqua, Németország

26. Quay, Ausztrália

27. Iggy's Singapore

28. Combal Zero, Olaszország

29. Martin Berasategui, Spanyolország

30. Bras, Franciaország

31. Biko, Mexikó

32. Le Calandre, Olaszország

33. Ristorante Cracco, Olaszország

34. The Ledbury, UK

35. Chez Dominique, Finnország

36. Le Quartier Francais, Dél-Afrika

37. Amber, Kína

38. Dal Pescatore, Olaszország

39. Il Canto, Olaszország

40. Momofuku Ssam Bar, USA

‎41. St John, UK

42. Astrid Y Gaston, Peru

43. Hibiscus, UK

44. La Maison Troisgros, Franciaország

45. Alain Ducassse Au Plaza Athenee, Franciaország

46. De Librije, Hollandia

47. Hotel De Ville, Svájc

48. Varvari, Oroszország

49. Pujol, Spanyolország

50. Extebarri, Spanyolország

(forrás: facebook, Wikipedia, deliciouz)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.