A Noma 2011-ben is a világ legjobb étterme!

Hétfőn este nagyszabású gálaest keretében adták át a 2011-es esztendő legjobb éttermeinek díját. A szavazatok összesítését követően a No 1 ismét a koppenhágai Noma lett!

Az albán-dán származású René Redzepi étterme megismételte tavalyi sikerét.

A Noma 2004 októberében nyílt meg a koppenhágai kikötő egyik régi raktárépületében. Neve a „nordisk mad”, azaz „északi étel” kifejezés rövidítése. 2005-ben kapta az első, 2007 áprilisában pedig a második Michelin-csillagot. Konyhájában a hagyományos skandináv alapanyagok és főzési módszerek innovatív gasztronómiai gondolkodással párosulnak. A friss alapanyagokat hetente többször repülőn szállítják Grönlandról, Faröerről és Izlandról.

Némi meglepetésre a korábbi első helyezett The Fat Duck ezúttal csak az 5. helyet szerezte meg. Első pillantásra is figyelemre méltó, hogy a legjobbnak ítélt éttermek ötvenes csoportjában találhatunk brazil, finn, orosz, kínai osztrák (!)és perui éttermet is. A Noma sikere tovább fényesíti a gasztronómia jelenkorának skandináv dominanciáját.

Kicsúszott a Top 50-ből Mathias Dahlgren és a legendás amerikai French Laundry. bekerült öt újonnan nyitott étterem, a kínai Amber egyenesen a 37. helyen landolt. Alain Passard újranyitott L'Arpege-e azonnal a 19. helyre szárnyalt, és 11 helyezést javítva került be az első tízbe a brazil D.O.M.

A legjobbak között 8 francia, 6 spanyol, 6 amerikai, és 6 olasz étterem található.

Íme a teljes lista:

1. Noma, Dánia

2. El Celler De Can Roca, Spanyolország

‎ 3. Mugaritz, Spanyolország

4. Osteria Francescana, Olaszország

5. The Fat Duck, UK

‎6. Alinea, USA

7. D.O.M, Brazilia

‎8. Arzak, Spanyolország

9. Le Chateaubriand, Franciaország

10. Per Se, USA

11. Daniel, USA

12. Les Creations De Narisawa, Japán

13. L'Astrance, Franciaország

14. L'atelier De Joel Robuchon, Paris, Franciaország

15. Hof Van Cleve, Belgium

16. Pierre Gagnaire, Franciaország

17. Ous Sluis, Hollandia

18. Le Bernardin, USA

‎19. L'Arpege, Franciaország

20. Nihonryori Ryugin, Japán

‎21. Vendome, Németország

22. Steirereck, Ausztria

23. Schools Schauenstein, Svájc

24. Eleven Madison Park, USA

25. Aqua, Németország

26. Quay, Ausztrália

27. Iggy's Singapore

28. Combal Zero, Olaszország

29. Martin Berasategui, Spanyolország

30. Bras, Franciaország

31. Biko, Mexikó

32. Le Calandre, Olaszország

33. Ristorante Cracco, Olaszország

34. The Ledbury, UK

35. Chez Dominique, Finnország

36. Le Quartier Francais, Dél-Afrika

37. Amber, Kína

38. Dal Pescatore, Olaszország

39. Il Canto, Olaszország

40. Momofuku Ssam Bar, USA

‎41. St John, UK

42. Astrid Y Gaston, Peru

43. Hibiscus, UK

44. La Maison Troisgros, Franciaország

45. Alain Ducassse Au Plaza Athenee, Franciaország

46. De Librije, Hollandia

47. Hotel De Ville, Svájc

48. Varvari, Oroszország

49. Pujol, Spanyolország

50. Extebarri, Spanyolország

(forrás: facebook, Wikipedia, deliciouz)


Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Új korszakba lép a Csányi Pincészet

Új korszakba lép a Csányi Pincészet 

A pincészetnél most megtörtént átalakulás nem csupán az üzleti stratégia modernizálását foglalja magában, hanem egy új, naprakész márka kialakítását is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.