A nyalóka visszanyalt

Egy hazai kereskedőt büntetett a bíróság, mivel konyak néven csak Franciaországból származó borpárlatok forgalmazhatók - adta hírül a Marketinginfo.

Iparjogvédelmi jogok megsértésének vétségében bűnösnek találta a kiskőrösi bíróság azt a helyi férfit, aki a cége által gyártott és forgalmazott szeszes italokon illetéktelenül használta a védett földrajzi árujelzőnek minősülő cognac kifejezést - olvasható a HENT hírlevelében.

 A bíróság büntetőeljárás keretében vizsgálta az esetet, amelynek során ítéletében egy év próbára bocsátást szabott ki a vádlottra, továbbá az eljárás során felmerült költségek megtérítésére kötelezte a férfit. A kiskőrösi kereskedő cégén keresztül szeszesitalokat gyártott és forgalmazott, amelyeken a védett földrajzi árujelzőnek minősülő cognac megnevezést fonetikus magyar átírással használta.

Az Európai Parlament és Tanács szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról szóló EK rendelete szerint a cognac kifejezés csak Franciaországból származó borpárlatok esetében használható. Az árujelző jogosultja a Nemzeti Konyakszövetség (Bureau National Interprofessionel Du Cognac), amelynek jogait a bíróság döntése szerint a vádlott megsértette. A magyar kereskedő és a Nemzetközi Konyakszövetség peren kívül egyezett meg az anyagi kár rendezéséről, így a kártérítés ügyében polgári peres eljárás nem indult - írja a Marketinginfo.

Az ügyben elkobzott több száz liter szeszesital, továbbá ezek tárolására szolgáló üvegek a bíróság határozata szerint visszakerülnek a tulajdonoshoz, azzal a kitétellel, hogy a jogsértő címkézést azokról el kell távolítani. (forrás: Marketinginfo)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.