A nyalóka visszanyalt

Egy hazai kereskedőt büntetett a bíróság, mivel konyak néven csak Franciaországból származó borpárlatok forgalmazhatók - adta hírül a Marketinginfo.

Iparjogvédelmi jogok megsértésének vétségében bűnösnek találta a kiskőrösi bíróság azt a helyi férfit, aki a cége által gyártott és forgalmazott szeszes italokon illetéktelenül használta a védett földrajzi árujelzőnek minősülő cognac kifejezést - olvasható a HENT hírlevelében.

 A bíróság büntetőeljárás keretében vizsgálta az esetet, amelynek során ítéletében egy év próbára bocsátást szabott ki a vádlottra, továbbá az eljárás során felmerült költségek megtérítésére kötelezte a férfit. A kiskőrösi kereskedő cégén keresztül szeszesitalokat gyártott és forgalmazott, amelyeken a védett földrajzi árujelzőnek minősülő cognac megnevezést fonetikus magyar átírással használta.

Az Európai Parlament és Tanács szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról szóló EK rendelete szerint a cognac kifejezés csak Franciaországból származó borpárlatok esetében használható. Az árujelző jogosultja a Nemzeti Konyakszövetség (Bureau National Interprofessionel Du Cognac), amelynek jogait a bíróság döntése szerint a vádlott megsértette. A magyar kereskedő és a Nemzetközi Konyakszövetség peren kívül egyezett meg az anyagi kár rendezéséről, így a kártérítés ügyében polgári peres eljárás nem indult - írja a Marketinginfo.

Az ügyben elkobzott több száz liter szeszesital, továbbá ezek tárolására szolgáló üvegek a bíróság határozata szerint visszakerülnek a tulajdonoshoz, azzal a kitétellel, hogy a jogsértő címkézést azokról el kell távolítani. (forrás: Marketinginfo)


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.