A nyár itala: a fröccs

A legmelegebb nyári napokat éljük, ilyenkor mindenki az enyhülést adó árnyat, a hűsítő italokat keresi. Ahogy mondják, Magyarország jellegzetes cégérei a különleges italok, a tokaji, a bikavér, a vagy éppen a pálinka. Azonban az igazi hungarikumok sorából gyakran felejtjük ki a fröccsöt, amely nem csak az egyik leghatékonyabb nyári szomjoltó, de duplán magyar specialitás.

Miért is a dupla hungaricum kategória? Mindenekelőtt azért, mert nem csak a bor és a szóda elegyítése adja az apropót, hanem az is, hogy a buborékos összetevő atyja is egy világhírű magyar tudós, Jedlik Ányos. Nagyszombati, majd pozsonyi gimnáziumban tanult. 1817-ben lépett be a Szent Benedek rendbe, tanulmányait Pannonhalmán fejezte be. 1822-ben doktorált bölcsészetből, 1825-ben áldozópap lett. Előbb öt évig tanított fizikát Pannonhalmán, majd a győri gimnáziumban, a pozsonyi királyi akadémián, 1840-78 között pedig a pesti tudományegyetemen, 1863-64-ben az egyetem rektora is volt. 1826-ban szódavízgyártó gépet szerkesztett, s ennek volt köszönhető az első szikvízüzem létesítése. Szabadságharc alatti magatartását nehezen bocsátották meg neki, mégis, 1867-ben tanácsosi címet és Vaskorona-rendet kapott. A Magyar Tudományos Akadémia 1858-ban választotta tagjául. Bánffi István szegedi szikvízkészítő kutatásai alapján elmondhatjuk, hogy a szikvízkészítés az 1800-as évek második felének harmadik legnagyobb iparágává vált, 4500-5000 szikvízkészítő dolgozott az ország területén.

A hitelesnek tekinthető történetírók szerint fröccs születésnapjának 1842. október 5-ét tekinthetjük, amikor, Fáy András fóti présházában (mely közkedvelt találkozóhelye volt a kor szellemi életének) vendégeskedett többek között Vörösmarty Mihály is. A barátok között szintén jelenlévő nyelvtudós, Czuczor Gergely magával hozta unokatestvérét, Jedlik Ányost a szüreti mulatságra. Világhírű tudósunk ide is elvitte a világ első szódásüvegét és a vendégek nagy csodálatára annak tartalmából a kitöltött borba fröccsentett, spriccelt. A végterméket Jedlik spriccernek nevezte. Ekkor jött be a képbe Vörösmarty, aki a következőket mondta: "- Spriccer? Túl németes. Legyen inkább fröccs!" És milyen igaza volt borkedvelő költőnknek, hogy az asztalra csapott, azóta is szép magyar nevén nevezzük. Vörösmarty egyébként „Fóti dal" című versében emléket is állít az új italnak, az alábbiak szerint:

„Fölfelé megy borban a gyöngy, jól teszi.

Tőle senki e jogát el nem veszi.

Törjön is mind ég felé az, ami gyöngy,

Hadd maradjon gyáva földön a göröngy."

Az 1870-es évekre főképp Füreden és Erdélyben már szokássá vált a bornak vízzel, borvízzel való hígítása - bár kutatók szerint egyes területeken a „tréfa" névvel illeték az italt (lásd lentebb: Krúdy-fröccs). Kialakul a fröccs gyakorlata, majd az 1930-as évek végén megjelenik a kisfröccs, később a jövedelem csökkenése miatt (gazdasági válság!) megjelenik a hosszúlépés. 1892-ben még egyenesen a Magyar Közlönyben teszik közzé a „házmester" összetételét.

Apropó: összetétel! Álljon itt egy kivonat, a teljesség igénye nélkül a fröccslexikonból, azaz: milyen fajtái ismertek a Jedlik-Vörösmarty tandem által feltalált hungarikumnak?

A klasszikus fröccs (ismertebb nevén a nagyfröccs): 2 dl bor, 1 dl szódával. Férfias ital. Bulizós, mulatós, mámoros estékre ajánlott. Hajtás és húzás néven is ismerik. Móra Ferenc szerint egy hajtással, húzással a gallér mögé lehet küldeni.

Kisfröccs (más néven: rövidlépés, vagy fütty - József Attila szerint „egy füttyre" ihatta meg a szomjazó): 1 dl bor, 1 dl szódával.

Hosszúlépés ("fordított" néven szerepel egyes kocsmák itallapján): 1 dl bor, 2 dl szóda.

Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda.

Viceházmester (az előbbi fordítottja): 2 dl bor, 3 dl szóda.

Háziúr (avagy nagyházmester vagy tréfás nevén: félénk bivalykorty; Csongrád megyében: bivalycsók): 4 dl bor, 1 dl szóda.

Lakó-fröccs (avagy kisházmester, a szocialista világban: tömbházmester): 1 dl bor, 4 dl szóda.

Krúdy-fröccs: 9 dl bor, 1 dl szóda, amely az író szerint csupán "megvicceli" a bort.

Távolugrás (tréfásan: sóher fröccs): 1 dl bor, 9 dl szóda.

Polgármester: 6 dl bor, 4 dl szóda.

Csattos („csatos"): 1 l bor, 5 dl szóda.

Lámpás („mafla"): 5 dl bor, 5 dl szóda. Aki ilyet ivott, lámpással kereshette a józanságát - írta róla egy elbeszélésében Babay József.

Újházi-fröccs: a bor és a kovászos uborka kombinációja, ezzel a módszerrel állítólag igen nagy mennyiségű bort meg lehet inni következmények nélkül

Góré-fröccs: kis pohár borhoz, annyi szóda, amennyi még belefér.

Magyar-angol: 6 dl bor, 3 dl szóda, a londoni 6-3 emlékére

„Szakemberek" szerint az igazi fröccs kizárólag száraz, fehérborból készül. A savakban erős, picit fanyar, de jó minőségű fehérbor, például az olaszrizling alkalmas erre a nemes célra. Fontos, hogy a szóda erősen szénsavas legyen, a gyors felfrissülést, a biztos hatást ugyanis a buborékok okozzák. Fontos, hogy az alapanyagok jéghidegen kerüljenek vegyítésre, és nem szabad ásványvízzel hígítani, arra kizárólag a szikvíz, a szóda alkalmas. Az „ortodox" fröccshívők szentségtörésnek tartják a vízhez elegyíteni a bort, csak a szőlő levéhez szabad a szikvizet tölteni. (forrás: Öreg a nénikéd!)


Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Új korszakba lép a Csányi Pincészet

Új korszakba lép a Csányi Pincészet 

A pincészetnél most megtörtént átalakulás nem csupán az üzleti stratégia modernizálását foglalja magában, hanem egy új, naprakész márka kialakítását is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.