A nyitottságon és a Z generáción múlik a növényi forradalom

November 14-én harmadszorra rendezték meg a Plant-Powered Perspectives konferenciát a METRO Gasztroakadémián. Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseményének középpontjában az idei évben a vendéglátás állt.

2023. november 14-én ismét a METRO Gasztroakadémia adott otthont Budaörsön a V4 országok mindegyikében megtartott rendezvénysorozat magyarországi állomásának. A hazánkban egyedülálló kezdeményezésnek számító konferencia több ponton is újított az előző évekhez képes. A korábban az élelmiszeripar szereplőire fókuszáló esemény idén a vendéglátást helyezte középpontjába.

Számtalan vegán étterem – a Flow Coffee, a Kis Padlizsán, a Madhouse Budapest, a Napfényes Étterem, a The Planteen, a Veganeeta és a Vegan Garden – képviselője számolt be sikereikről és kihívásaikról, míg a NÉGYOSZ (Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetsége) ügyvezetője, Miskolczi István egy frissen végzett piackutatás eredményeit ismertetve a fogyasztói szokásokról tartott előadást. E szerint hazánkban igazoltan növekszik a flexitáriánusok, azaz a húsfogyasztásukat tudatosan csökkentők száma – a legtöbb pedig a Z generáció tagjai közül kerül ki. 

 

Újításnak számított az is, hogy a résztvevők az előadások között a Vegan Business Circle jóvoltából szervezett rapid kapcsolatépítő paneleken is részt vehettek – a vendégek örömmel üdvözölték a lehetőséget az új üzleti kapcsolatok kötésére. Szintén újdonságnak számított, hogy rendezvény idén kilépett a kizárólag növényi kínálatot tartó szcénából: Koppány Levente, a Michelin-csillagos Costes Étterem séfje mesélt a növényi étrend és a fine dining kapcsolatáról, míg a Steiner Kristóf és Gianni Annoni részvételével megtartott beszélgetésen a növényi és a mindenevő étrend melletti érvek egyaránt teret nyertek. A két népszerű véleményformáló számos dologban egyetértett: a természetes növényi alapanyagokat és a nyitott egymás felé fordulást mindketten rendkívül fontosnak tartják. 

 

Idén a résztvevők öt előadást és négy panelbeszélgetést hallgathattak meg. Dr. Felkai Beáta Olga az Agrárminisztérium helyettes államtitkára előadásában a növényi alapú élelmiszerek hatósági szabályozásáról beszélt, de a nap során szó esett a növényi italok áfatartalmáról, a növényi fehérjebevitelről és a vendéglátásban fellépő érdekellentétekről is. A rendezvény házigazdája Garami Gábor műsorvezető volt,. 

 

További információk az esemény honlapján és Facebook-oldalán.

Forrás: METRO / Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.