A nyitottságon és a Z generáción múlik a növényi forradalom

November 14-én harmadszorra rendezték meg a Plant-Powered Perspectives konferenciát a METRO Gasztroakadémián. Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseményének középpontjában az idei évben a vendéglátás állt.

2023. november 14-én ismét a METRO Gasztroakadémia adott otthont Budaörsön a V4 országok mindegyikében megtartott rendezvénysorozat magyarországi állomásának. A hazánkban egyedülálló kezdeményezésnek számító konferencia több ponton is újított az előző évekhez képes. A korábban az élelmiszeripar szereplőire fókuszáló esemény idén a vendéglátást helyezte középpontjába.

Számtalan vegán étterem – a Flow Coffee, a Kis Padlizsán, a Madhouse Budapest, a Napfényes Étterem, a The Planteen, a Veganeeta és a Vegan Garden – képviselője számolt be sikereikről és kihívásaikról, míg a NÉGYOSZ (Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetsége) ügyvezetője, Miskolczi István egy frissen végzett piackutatás eredményeit ismertetve a fogyasztói szokásokról tartott előadást. E szerint hazánkban igazoltan növekszik a flexitáriánusok, azaz a húsfogyasztásukat tudatosan csökkentők száma – a legtöbb pedig a Z generáció tagjai közül kerül ki. 

 

Újításnak számított az is, hogy a résztvevők az előadások között a Vegan Business Circle jóvoltából szervezett rapid kapcsolatépítő paneleken is részt vehettek – a vendégek örömmel üdvözölték a lehetőséget az új üzleti kapcsolatok kötésére. Szintén újdonságnak számított, hogy rendezvény idén kilépett a kizárólag növényi kínálatot tartó szcénából: Koppány Levente, a Michelin-csillagos Costes Étterem séfje mesélt a növényi étrend és a fine dining kapcsolatáról, míg a Steiner Kristóf és Gianni Annoni részvételével megtartott beszélgetésen a növényi és a mindenevő étrend melletti érvek egyaránt teret nyertek. A két népszerű véleményformáló számos dologban egyetértett: a természetes növényi alapanyagokat és a nyitott egymás felé fordulást mindketten rendkívül fontosnak tartják. 

 

Idén a résztvevők öt előadást és négy panelbeszélgetést hallgathattak meg. Dr. Felkai Beáta Olga az Agrárminisztérium helyettes államtitkára előadásában a növényi alapú élelmiszerek hatósági szabályozásáról beszélt, de a nap során szó esett a növényi italok áfatartalmáról, a növényi fehérjebevitelről és a vendéglátásban fellépő érdekellentétekről is. A rendezvény házigazdája Garami Gábor műsorvezető volt,. 

 

További információk az esemény honlapján és Facebook-oldalán.

Forrás: METRO / Turizmus Online


Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.