A nyitottságon és a Z generáción múlik a növényi forradalom

November 14-én harmadszorra rendezték meg a Plant-Powered Perspectives konferenciát a METRO Gasztroakadémián. Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseményének középpontjában az idei évben a vendéglátás állt.

2023. november 14-én ismét a METRO Gasztroakadémia adott otthont Budaörsön a V4 országok mindegyikében megtartott rendezvénysorozat magyarországi állomásának. A hazánkban egyedülálló kezdeményezésnek számító konferencia több ponton is újított az előző évekhez képes. A korábban az élelmiszeripar szereplőire fókuszáló esemény idén a vendéglátást helyezte középpontjába.

Számtalan vegán étterem – a Flow Coffee, a Kis Padlizsán, a Madhouse Budapest, a Napfényes Étterem, a The Planteen, a Veganeeta és a Vegan Garden – képviselője számolt be sikereikről és kihívásaikról, míg a NÉGYOSZ (Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetsége) ügyvezetője, Miskolczi István egy frissen végzett piackutatás eredményeit ismertetve a fogyasztói szokásokról tartott előadást. E szerint hazánkban igazoltan növekszik a flexitáriánusok, azaz a húsfogyasztásukat tudatosan csökkentők száma – a legtöbb pedig a Z generáció tagjai közül kerül ki. 

 

Újításnak számított az is, hogy a résztvevők az előadások között a Vegan Business Circle jóvoltából szervezett rapid kapcsolatépítő paneleken is részt vehettek – a vendégek örömmel üdvözölték a lehetőséget az új üzleti kapcsolatok kötésére. Szintén újdonságnak számított, hogy rendezvény idén kilépett a kizárólag növényi kínálatot tartó szcénából: Koppány Levente, a Michelin-csillagos Costes Étterem séfje mesélt a növényi étrend és a fine dining kapcsolatáról, míg a Steiner Kristóf és Gianni Annoni részvételével megtartott beszélgetésen a növényi és a mindenevő étrend melletti érvek egyaránt teret nyertek. A két népszerű véleményformáló számos dologban egyetértett: a természetes növényi alapanyagokat és a nyitott egymás felé fordulást mindketten rendkívül fontosnak tartják. 

 

Idén a résztvevők öt előadást és négy panelbeszélgetést hallgathattak meg. Dr. Felkai Beáta Olga az Agrárminisztérium helyettes államtitkára előadásában a növényi alapú élelmiszerek hatósági szabályozásáról beszélt, de a nap során szó esett a növényi italok áfatartalmáról, a növényi fehérjebevitelről és a vendéglátásban fellépő érdekellentétekről is. A rendezvény házigazdája Garami Gábor műsorvezető volt,. 

 

További információk az esemény honlapján és Facebook-oldalán.

Forrás: METRO / Turizmus Online


Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.