A pékek válasza a járványra: karanténkalács

Önkéntesek bevonásával az egyik budapesti toppékség elindította a Karanténkalács-akciót. Bárki, aki vállalja a feltételeket, csatlakozhat hozzá.

A koronavírus-járvány miatt szinte az összes nagy élelmiszerlánc házhoz szállítási szolgáltatása akadozik ezekben a napokban: a túlterhelés miatt leálltak, vagy csak hetekkel későbbre tudnak időpontot kínálni. Az egyik magyar pékség,az ínyencpéksüteményeiről ismert A Table! alapítói most önkéntes segítő szervezetekkel összefogva egyszerű, ízletes, megfizethető és főleg biztonságos cipó-kalács egységcsomagokat visznek házhoz.

Ezt Karanténkalács néven „érintésmentes” péksütemény-házhozszállításként most indították el. A kezdeményezés révén a koronavírus-járványban különösen veszélyeztetett emberek – idősek, betegek, kötelező vagy önkéntes karanténban tartózkodók – jutnak friss hazai pékáruhoz biztonságos körülmények között.

Az első házhoz szállítók a főváros idősek lakta részében juttatják célba a csomagokat. A kezdeményezés facebook-csoportjában és honlapján más városok önkénteseit és pékmestereit is csatasorba hívják, hogy saját területükön gondoskodjanak az idősek kenyérellátásáról.

A Karanténkalács kínálata az elképzelhető legegyszerűbb: 500 vagy 1000 forint ellenében puha cipót és fonott kalácsot tartalmazó félkilós vagy kilós egységcsomagokat lehet rendelni összesen négyféle összeállításban. Az előző nap leadott rendeléseket az önkéntesek másnap délelőtt címre szállítják.

„Édesanyámat győzködve vált világossá, hogy muszáj valamit tenni. Az idősek rutinjain nehéz változtatni, de most nincs mese, nem szabad csak úgy leugrani a boltba” – mondja a kezdeményezés elindítója, Hajdu Péter. A békeidőben ínyenc francia péksüteményeiről ismert A table! alapító tulajdonosa szerint kötelességünk vigyázni a leginkább veszélyeztetettekre.

A kezdeményezés bővülni kíván: elérhetőségein várja azoknak a budapesti és főleg vidéki péküzemeknek a jelentkezését, amelyek a megadott gyártási-szállítási protokoll alapján maguk is beszállnának a cipók és kalácsok gyártásába, továbbá olyan önkéntes csoportok jelentkezését is, amelyek újabb területeken oldanák meg a kiszállítást. Hajdu Péter szerint a csatlakozó pékségek csak minimális megtérülést remélhetnek az akciótól. „A Karanténkalácsból származó bevételek a veszteségek csökkentéséhez, a nehéz időszak átvészeléséhez, a munkahelyek megőrzéséhez járulhatnak hozzá, ami persze nem kis dolog ezekben az időkben” – állítja a pékek akciójának szervezője.

Forrás: Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.