A street food az energiaválság nagy nyertese?

A megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségek, valamint az elszállt energiaárak idén is kihívás elé állították a vendéglátóipart. A piaci helyzet hatására 30-40%-kal nőttek az árak, a haszonkulcs jelentősen csökkent, de a street food továbbra is talpon maradt. A fogyasztási szokásokban azonban érezhető volt a különbség az ország keleti és nyugati régiója között.

„A korábbi évekre jellemző növekvő eladási tendencia stagnált a magasabb árak miatt. A nehézségek ellenére sikeres évet zárt a rendezvénysorozat, mintegy 10%-os növekedést mutatnak a friss adatok” - mondta el Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője, aki 2022-ben 350 cateringes rendezvénynek és 16 Food Truck Show-nak volt a házigazdája, amelyet csaknem 500 ezer vendég keresett fel.
 „A büfékocsik jellemzően kisüzemekből, őstermelőktől szerzik be az alapanyagot, amelyek ára 100-120%-kal is megnőtt. Az alkalmazottak munkabére is minimum 50%-kal emelkedett, és emellett még az energiaárak is az egekbe szöktek. A bekerülési értékek drasztikus növekedését a vendéglátók nem tudták kivédeni, 30-40%-ot emeltek a szezon végéig, ezt a vendégek pénztárcái megérezték” -tette hozzá Horváth Zoltán.

 

Egyre nyitottabbak a magyarok az egzotikus ízekre
Az idei év tapasztalatai alapján az ízletes hamburgerek, a pulled pork szendvicsek és a lassú sütésű BBQ húsok mellett a poke bowl és a thai ételek is nagy sikernek örvendtek.
„Van egy olyan autónk, amit azért tartunk, hogy lehetőséget adjunk olyan vendéglátósoknak, akik még nincsenek jelen a food truck piacon, de látunk bennük potenciált. Idén több ázsiai étteremnek is teret adtunk, hogy kipróbálják milyen “büfékocsizni” és beleszeressenek a műfajba. Akkora sikerük volt, hogy jövőre két ázsiai étterem is saját truck-kal gurul be a rendezvényre” - mesélte a főszervező és kiemelte, hogy a jövőben minél több egzotikus ételt szeretnének kínálni és nagyobb hangsúlyt kap a thai, az indiai és a polinéz konyha is.

Még zöldebb Food Truck Show
Tovább zöldül a rendezvény, a környezetvédelem és az energiatakarékosság jegyében szeretnék szünetmentes tápokkal ellátni a truckokat, hogy éjszaka ne fogyasszanak áramot. A terveik között szerepel, hogy napelemet szerelnek fel minden autó tetejére, hogy annyi energiát tudjanak gyűjteni napközben, amellyel a hűtőket éjszaka üzemeltetni tudják anélkül, hogy plusz elektromos áramot fogyasztanának.

2023-ban a street food tovább fejlődik
A főszervező nagyon bizakodó a jövő évvel kapcsolatban: „A Food Truck Show összehozza az embereket, ingyenesen látogatható rendezvény szórakoztató programokkal minden korosztálynak. Jövőre a programsorozat megújul és még színesebb műsorral várjuk a látogatókat: központi zenebusz, játszótér, digitális felületek és egy hőlégballon is állandó programelem lesz.”

Horváth Zoltán azt is elárulta, hogy a jelenlegi helyzet ellenére nagyon erős év végére számítanak: „A rengeteg étterem bezárásának a hatására, hasonlóan a covidos karácsonyi időszakhoz, sokan választják a Food Truck Cateringet a karácsonyi céges partik, vacsorák lebonyolítására. Már most érződik a megrendeléseken a nagyobb igény a műfaj iránt.” Hozzátette, hogy a megemelkedett működési költségekkel számolnak, de jelentősen alacsonyabb a rezsijük, mint más vendéglátó egységeknek. A jelenlegi helyzet miatt sok új kereskedő csatlakozása is várható, akiknek a guruló gasztrofesztivál segítséget nyújthat az átmeneti hónapokban.  




Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.