A szőlőmag, mint gyógyszer?

Kedvenc borvidékeink legfinomabb szőlőiből minőségi borokat készítenek, a fennmaradó törköly pedig tovább hasznosul. Egyrészt a híres törkölypálinka alapanyagául szolgál, másrészt a fennmaradó szőlő magjából kinyert olaj és liszt is nagy népszerűségnek örvend manapság. A szőlő magjából készülő szőlőmagliszt és szőlőmag olaj is antioxidánsokban gazdag, és az egészségre rendkívül pozitív hatással bír.

Először a Nobel-díjas tudós, dr. Szentgyörgyi Albert írta le 1936-ban kutatásai eredményét, mely szerint a szőlőmag rendkívül kedvező hatással bír az emberi szervezetre, és valószínűleg a szőlőmag tartalmazza a legtöbb természetes antioxidánst. Mint jól ismert, a híres tudós nem sokat hibázott, a szőlő magjával kapcsolatban is igaza volt: mindkét termék rendkívül hatékonyan lép fel a szabadgyökökkel szemben, ezzel megelőzve az öregedést és a betegségek kialakulását. Csökkentik a magas vérnyomást, védik a szívet, illetve a koleszterinszintet is pozitív irányba befolyásolják.

A Villányi Gourmet sarokban megtalálható szőlőmag termékek a Villányi borvidék leghíresebb borászainak válogatott vörös törkölyéből készülnek. Nagy Sándor, a Villányi Pálinka általános igazgatója mesélt arról, hogy miben rejlik a termékek nagyszerű hatása:

Szőlőmagliszt:

Aszőlőmagliszt az egészséges táplálkozás és a különleges ízek ötvözete. Egészségmegőrző hatása miatt a modern magyar konyha egyik alapkelléke. A vörösszőlő magjából készülő liszt rendkívül magas természetes antioxidáns forrás. A hidegen sajtolt őrlésnek köszönhetően a liszt csak egészséges összetevőket tartalmaz, felszabadítva a magban rejlő egészséges hatóanyagokat. A szőlőmagliszt könnyen emészthető és koleszterinmentes, ezen kívül a szőlőmag olajosságának köszönhetően megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérerek és hajszálerek falait. Leggyakrabban kenyérfélék és pékáruk készítéséhez használják, de teába vagy egyéb italba is keverhető. Bármennyire is egészséges, túlzásba azért ne essünk – napi javasolt fogyasztási adagja 1 teáskanálnyi.

Szőlőmag olaj:

A szőlőmag olaj a már kipréselt szőlőszemek magjából készül. A hidegsajtolásnak köszönhetően a szőlőmag olaj is magas antioxidáns tartalommal bír – ezzel segítve egészségünk megőrzését. A végeredmény egy rendkívül tiszta, lágy olaj, mely alkalmas sütéshez, főzéshez, valamint saláták és hidegkonyhai ételek elkészítéséhez is. A hidegen sajtolásnak köszönhetően megőrzi a szőlőmag összes jótékony tulajdonságát. Könnyen emészthető, javítja a látást, ezen túl pedig pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet. Magas E-vitamin tartalmú, szabadgyök megkötő képessége erősebb, mint a C-vitaminnak vagy az E-vitaminnak. Használható belül de kívül is – utóbbit kozmetikai, szépészeti kúrák alkalmával.

A technológia:

A szüretelést követően a fennmaradó törkölyt azonnal el kell kezdeni feldolgozni, nehogy az elkezdjen ecetesedni vagy erjedni. Egy speciális gép segítségével a szőlő magját és a héját külön választják. Az eredetileg 50-60% nedvességtartalmú magokat ezt követően szárítják, míg az eléri az optimális nedvességtartalmát (kb. 10%). Ezt követően a magokból vagy hidegsajtolással szőlőmag olajat készítenek, vagy őrléssel szőlőmaglisztet.

Forrás: Vendég & Hotel


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.