A szőlőmag, mint gyógyszer?

Kedvenc borvidékeink legfinomabb szőlőiből minőségi borokat készítenek, a fennmaradó törköly pedig tovább hasznosul. Egyrészt a híres törkölypálinka alapanyagául szolgál, másrészt a fennmaradó szőlő magjából kinyert olaj és liszt is nagy népszerűségnek örvend manapság. A szőlő magjából készülő szőlőmagliszt és szőlőmag olaj is antioxidánsokban gazdag, és az egészségre rendkívül pozitív hatással bír.

Először a Nobel-díjas tudós, dr. Szentgyörgyi Albert írta le 1936-ban kutatásai eredményét, mely szerint a szőlőmag rendkívül kedvező hatással bír az emberi szervezetre, és valószínűleg a szőlőmag tartalmazza a legtöbb természetes antioxidánst. Mint jól ismert, a híres tudós nem sokat hibázott, a szőlő magjával kapcsolatban is igaza volt: mindkét termék rendkívül hatékonyan lép fel a szabadgyökökkel szemben, ezzel megelőzve az öregedést és a betegségek kialakulását. Csökkentik a magas vérnyomást, védik a szívet, illetve a koleszterinszintet is pozitív irányba befolyásolják.

A Villányi Gourmet sarokban megtalálható szőlőmag termékek a Villányi borvidék leghíresebb borászainak válogatott vörös törkölyéből készülnek. Nagy Sándor, a Villányi Pálinka általános igazgatója mesélt arról, hogy miben rejlik a termékek nagyszerű hatása:

Szőlőmagliszt:

Aszőlőmagliszt az egészséges táplálkozás és a különleges ízek ötvözete. Egészségmegőrző hatása miatt a modern magyar konyha egyik alapkelléke. A vörösszőlő magjából készülő liszt rendkívül magas természetes antioxidáns forrás. A hidegen sajtolt őrlésnek köszönhetően a liszt csak egészséges összetevőket tartalmaz, felszabadítva a magban rejlő egészséges hatóanyagokat. A szőlőmagliszt könnyen emészthető és koleszterinmentes, ezen kívül a szőlőmag olajosságának köszönhetően megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérerek és hajszálerek falait. Leggyakrabban kenyérfélék és pékáruk készítéséhez használják, de teába vagy egyéb italba is keverhető. Bármennyire is egészséges, túlzásba azért ne essünk – napi javasolt fogyasztási adagja 1 teáskanálnyi.

Szőlőmag olaj:

A szőlőmag olaj a már kipréselt szőlőszemek magjából készül. A hidegsajtolásnak köszönhetően a szőlőmag olaj is magas antioxidáns tartalommal bír – ezzel segítve egészségünk megőrzését. A végeredmény egy rendkívül tiszta, lágy olaj, mely alkalmas sütéshez, főzéshez, valamint saláták és hidegkonyhai ételek elkészítéséhez is. A hidegen sajtolásnak köszönhetően megőrzi a szőlőmag összes jótékony tulajdonságát. Könnyen emészthető, javítja a látást, ezen túl pedig pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet. Magas E-vitamin tartalmú, szabadgyök megkötő képessége erősebb, mint a C-vitaminnak vagy az E-vitaminnak. Használható belül de kívül is – utóbbit kozmetikai, szépészeti kúrák alkalmával.

A technológia:

A szüretelést követően a fennmaradó törkölyt azonnal el kell kezdeni feldolgozni, nehogy az elkezdjen ecetesedni vagy erjedni. Egy speciális gép segítségével a szőlő magját és a héját külön választják. Az eredetileg 50-60% nedvességtartalmú magokat ezt követően szárítják, míg az eléri az optimális nedvességtartalmát (kb. 10%). Ezt követően a magokból vagy hidegsajtolással szőlőmag olajat készítenek, vagy őrléssel szőlőmaglisztet.

Forrás: Vendég & Hotel


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.