A szőlőmag, mint gyógyszer?

Kedvenc borvidékeink legfinomabb szőlőiből minőségi borokat készítenek, a fennmaradó törköly pedig tovább hasznosul. Egyrészt a híres törkölypálinka alapanyagául szolgál, másrészt a fennmaradó szőlő magjából kinyert olaj és liszt is nagy népszerűségnek örvend manapság. A szőlő magjából készülő szőlőmagliszt és szőlőmag olaj is antioxidánsokban gazdag, és az egészségre rendkívül pozitív hatással bír.

Először a Nobel-díjas tudós, dr. Szentgyörgyi Albert írta le 1936-ban kutatásai eredményét, mely szerint a szőlőmag rendkívül kedvező hatással bír az emberi szervezetre, és valószínűleg a szőlőmag tartalmazza a legtöbb természetes antioxidánst. Mint jól ismert, a híres tudós nem sokat hibázott, a szőlő magjával kapcsolatban is igaza volt: mindkét termék rendkívül hatékonyan lép fel a szabadgyökökkel szemben, ezzel megelőzve az öregedést és a betegségek kialakulását. Csökkentik a magas vérnyomást, védik a szívet, illetve a koleszterinszintet is pozitív irányba befolyásolják.

A Villányi Gourmet sarokban megtalálható szőlőmag termékek a Villányi borvidék leghíresebb borászainak válogatott vörös törkölyéből készülnek. Nagy Sándor, a Villányi Pálinka általános igazgatója mesélt arról, hogy miben rejlik a termékek nagyszerű hatása:

Szőlőmagliszt:

Aszőlőmagliszt az egészséges táplálkozás és a különleges ízek ötvözete. Egészségmegőrző hatása miatt a modern magyar konyha egyik alapkelléke. A vörösszőlő magjából készülő liszt rendkívül magas természetes antioxidáns forrás. A hidegen sajtolt őrlésnek köszönhetően a liszt csak egészséges összetevőket tartalmaz, felszabadítva a magban rejlő egészséges hatóanyagokat. A szőlőmagliszt könnyen emészthető és koleszterinmentes, ezen kívül a szőlőmag olajosságának köszönhetően megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérerek és hajszálerek falait. Leggyakrabban kenyérfélék és pékáruk készítéséhez használják, de teába vagy egyéb italba is keverhető. Bármennyire is egészséges, túlzásba azért ne essünk – napi javasolt fogyasztási adagja 1 teáskanálnyi.

Szőlőmag olaj:

A szőlőmag olaj a már kipréselt szőlőszemek magjából készül. A hidegsajtolásnak köszönhetően a szőlőmag olaj is magas antioxidáns tartalommal bír – ezzel segítve egészségünk megőrzését. A végeredmény egy rendkívül tiszta, lágy olaj, mely alkalmas sütéshez, főzéshez, valamint saláták és hidegkonyhai ételek elkészítéséhez is. A hidegen sajtolásnak köszönhetően megőrzi a szőlőmag összes jótékony tulajdonságát. Könnyen emészthető, javítja a látást, ezen túl pedig pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet. Magas E-vitamin tartalmú, szabadgyök megkötő képessége erősebb, mint a C-vitaminnak vagy az E-vitaminnak. Használható belül de kívül is – utóbbit kozmetikai, szépészeti kúrák alkalmával.

A technológia:

A szüretelést követően a fennmaradó törkölyt azonnal el kell kezdeni feldolgozni, nehogy az elkezdjen ecetesedni vagy erjedni. Egy speciális gép segítségével a szőlő magját és a héját külön választják. Az eredetileg 50-60% nedvességtartalmú magokat ezt követően szárítják, míg az eléri az optimális nedvességtartalmát (kb. 10%). Ezt követően a magokból vagy hidegsajtolással szőlőmag olajat készítenek, vagy őrléssel szőlőmaglisztet.

Forrás: Vendég & Hotel


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.