A tavalyinál olcsóbb lehet a hal karácsony előtt

A belföldi termelők 10-12 százalékkal csökkentették a haltermékek árát, így a vevők is olcsóbban vásárolhatnak karácsonyra - közölte az agroinform.hu az MTI-vel csütörtökön.

Az árak a takarmányköltségek mintegy 30 százalékos visszaesése miatt mérséklődtek, de a tavalyinál csapadékosabb időjárás is segítette a magyarországi halgazdaságok működését, ugyanis biztosította a megfelelő vízellátást számukra.

A kedvező ár ugyanakkor attól is függ, hogy a bolti árazásban milyen mértékben érvényesül a csökkenés. Az agroinform.hu abban bízik, hogy a vevőknek is kevesebbet kell majd fizetniük, mint tavaly.

A közlemény szerint az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között, a szeletelt pontyé 3500-4000 forint körül alakulhat. A filézett afrikai harcsa 4000 forintba, a szürke harcsa 7500-8000 forintba kerülhet kilónként. A belföldi termelés 80 százalékát a ponty teszi ki, bőven fedezve a belföldi keresletet, így várhatóan kivitelre is jut belőle. A vásárlást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert néhány hétnyi tárolás a fagyasztóban nem rontja a hal minőségét - írták.

Magyarországon több mint 25 ezer hektárnyi vízterületen működnek tógazdaságok. A belföldi fogyasztás nő ugyan, de még mindig csak 6,5-7 kilogramm, ami nemzetközi összevetésben kevésnek számít. Az agroinform.hu felmérése szerint a belföldi vásárlók 85 százaléka pontyot vesz karácsony előtt, de népszerű a szürke harcsa is ilyenkor - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI / Agroinform


CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.