A tavalyinál olcsóbb lehet a hal karácsony előtt

A belföldi termelők 10-12 százalékkal csökkentették a haltermékek árát, így a vevők is olcsóbban vásárolhatnak karácsonyra - közölte az agroinform.hu az MTI-vel csütörtökön.

Az árak a takarmányköltségek mintegy 30 százalékos visszaesése miatt mérséklődtek, de a tavalyinál csapadékosabb időjárás is segítette a magyarországi halgazdaságok működését, ugyanis biztosította a megfelelő vízellátást számukra.

A kedvező ár ugyanakkor attól is függ, hogy a bolti árazásban milyen mértékben érvényesül a csökkenés. Az agroinform.hu abban bízik, hogy a vevőknek is kevesebbet kell majd fizetniük, mint tavaly.

A közlemény szerint az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között, a szeletelt pontyé 3500-4000 forint körül alakulhat. A filézett afrikai harcsa 4000 forintba, a szürke harcsa 7500-8000 forintba kerülhet kilónként. A belföldi termelés 80 százalékát a ponty teszi ki, bőven fedezve a belföldi keresletet, így várhatóan kivitelre is jut belőle. A vásárlást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert néhány hétnyi tárolás a fagyasztóban nem rontja a hal minőségét - írták.

Magyarországon több mint 25 ezer hektárnyi vízterületen működnek tógazdaságok. A belföldi fogyasztás nő ugyan, de még mindig csak 6,5-7 kilogramm, ami nemzetközi összevetésben kevésnek számít. Az agroinform.hu felmérése szerint a belföldi vásárlók 85 százaléka pontyot vesz karácsony előtt, de népszerű a szürke harcsa is ilyenkor - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI / Agroinform


Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai

Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai 

Országos kutatás: drágább lesz az ünnepi menü, mint tavaly.
Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél?

Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél? 

Ez az ital is szerepel a Zazie Bistro & Bar új koktélkínálatában.
MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara

Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara 

Az Arena Mall új és megújult üzletei mellett üde oázissá alakított ételudvarával várja a karácsonyi bevásárlásra indulókat.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.