Háromezer megkérdezettnek mintegy 35 százaléka mondta azt, hogy csak futólag hallott az új, dohányzási tilalomról szóló törvényről, és egyáltalán nem nézett utána, milyen következményei lehetnek majd ennek a vállalkozása számára - derül ki a Clearsmoke.hu felméréséből. Majdnem ugyanennyien, valamivel több mint 32 százalék azonban saját állítása szerint már kiskapukat is felfedezett a törvénymódosításban, és igyekszik majd kihasználni őket. Tizenhat százalék nem tud ilyen kiskapukról, noha bevallása szerint jól ismeri a törvénytervezetet, míg további 17 százalék valamilyen okból megtagadta a válaszadást - írja a Magyar Hírlap.
Ezek után nem meglepő, hogy arra a kérdésre, miszerint származhat-e vendéglátóhelyének valamilyen hátránya az új "cigistop" törvényből, a megkérdezettek 41 százaléka az óvatos "biztosan lesz, de megpróbálok talpon maradni" választ adta. Az azonban meglepő, hogy húsz százalék még csak el sem gondolkodott eddig ezen a kérdésen, és 11 százalék gondolja úgy, hogy egyáltalán nem származhat hátránya a módosításból.
Csupán 112 válaszoló vélekedett úgy, hogy kifejezetten előnyös lesz számára, ha bevezetik januártól a szigo rítást, további 106 vendéglátós pedig már a profilváltáson gondolkodik.
Az Európai Unió tagországaiban már bevezetett, hasonlóan szigorú törvényről meglehetősen megosztottak a vélemények. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a válaszolók kilenc százaléka szerint sehol sem olyan szigorú ez a törvény, mint hazánkban. Mindössze hat százalék gondolja úgy, hogy más országokban sem vált be a szigorítás, így nálunk sem fog. (forrás: Magyar Hírlap)
A vendéglősök harmada nem tud róla...
A jövő év elején életbe lépő dohányzási tilalomról szóló törvény az éttermek, bárok, vendéglátóhelyek tulajdonosait érintheti a legérzékenyebben. Egy felmérésből mégis úgy tűnik, meglehetős nyugalommal várják a vendéglátósok a januárt. Nem kevés számban akadnak például olyanok, akik szinte semmit sem tudnak a törvénymódosításról - írja a Magyar Hírlap.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.