A világ legdrágább rozéja a VinCE-n

Pénteken nyit a VinCE Budapest Wine Show, ahol idén minden eddiginél izgalmasabb gasztronómiai élményekkel várják a borkedvelőket és gourmet vendégeket. Pénteken a 2-3 Michelin-csillagos olasz éttermeknek szállító Jolanda de Colò különlegességei, vasárnap Provance borai és Azebrajdzsán egzotikus ízei is terítéken lesznek. Több ezer borrajongó, közel száz nemzetközi szakértő érkezik a Corinthia Hotelbe, a hétvége első estéjén az is kiderül, ki nyeri a VinCE Awards díjakat.

Közép-Európa egyik legrangosabb bortalálkozóját idén március 6-8. között rendezik. Már hatodik éve, hogy a világ minden pontjáról érkező előadókat, szakértőket és a borvilágról példátlan tudással rendelkező Master of Wine-okat várnak Budapestre. Az előadásokon olyan csúcsborokat mutatnak be, amelyeket a hazai közönségnek még soha nem volt alkalma megkóstolni, a sétáló kóstolón pedig kizárólag válogatott, legalább 4-5 csillagra értékelt borászoktól kóstolhatnak a vendégek. A 260 stand között a gasztrokiállítók egy külön szekcióban kaptak helyet. A minőségi borválasztékhoz etyeki kézműves sonkát, olasz tésztákat, pestót és focacciákat, szarvaskolbászt és töpörtyűt, érlelt sajtokat kínálnak. Az ínyencek sushi-nak és cukrászkülönlegességeknek örülhetnek.

Olasz csúcsgasztronómia bálteremben tálalva

A pénteki mesterkurzus vendége Giuliano Lorenzon séf, Jolanda de Colò trénere. A több évtizedes múltú családi vállalkozás Olaszországban szinte kizárólag 2-3 Michelin-csillagos csúcséttermeknek szállít, de prémium alapanyagaikból Magyarország néhány neves konyhájának is jut. Az séf, aki korábban már maga is bizonyította, hogy érdemes a csillagra, ezúttal olyan izgalmas fogásokkal készül, mint a szicíliai vörös rák vagy a tökéletes steak, avagy a porosz üszőből készített Manzetta Prussiana – mindez a Friuli borvidék boraival kísérve. A legegzotikusabb fogasokat vasárnap koraeste tartogatja, azerbajdzsáni ízit és fel nem fedezett borait a régió specialistája hozta el Budapestre.

Legek a programban: a borvilág legjobbjaitól a legdrágább rozéig

A VinCE Budapest vasárnapi Provance kóstolóján Louise Sydbeck Master of Wine mutatja be a francia riviéra prémium borait, köztük a világ legdrágább rozéjával. További legek között is válogathat, aki vasárnap a Corinthia Hotelbe látogat; az előadók között lesz többek között a legelismertebb női pezsgő- és champagne specialista, Essi Avellan. A reggeli kurzuson, kaviárral és macaronnal kísért tradicionális pezsgőket és champagne-okat mutatnak be a szakértők. A pezsgő programok a nemzetközi díjjal elismert brit pincészettel, a Gusbourne-nal folytatódnak és az első olasz pezsgőház, a Gancia család ötödik generációs képviselője, Massimiliano Gancia személyesen ad ízelítőt az olasz életstílushoz és ünnepléshez méltó legjobb tételeiből. Az előadásokon Beaujolais és Cahors borai is kóstolhatóak, a syrah szőlőfajta legszebb példái a Rhone-i borvidékről érkeznek a Budapestre.

Iránytű a kiállítás közel 1000 borához

A szervezők segítenek megkeresni a sétáló kóstoló legjobbjait; a vendégektől, okostelefonokon gyűjtött értékelések alapján valós időben mutatják majd a Top10 bort, amit feltétlenül érdemes megkóstolni. A Carton Hungaricum több, mint 20 kiváló pincészettől, a Pannon Bormíves Céh 9 standjára válogatott borokat, míg leghíresebb vörösboros borvidékünk a Villányi Franc-ból hoz szép példákat, a számos régiós társulás – Etyek, Mór, Mátra és Somló – szintén válogatással készülnek. Az idei évben először rendezik meg a VinCE Awards díjátadót, ahol a borok világához kapcsolódó leginspirálóbb példákat, kiemelkedő szakmai teljesítményeket díjazzák. A 10 kategória győzteseit péntek este hirdetik ki. A jelölteket 21 szakértő állította össze, közülük a győzteseket a VinCE több száz szakmai partnere szavazza meg.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.