A világ legdrágább sonkája nyerte el a pácolt húsok Oscarját

Lehet, hogy nem olyan csilivili, mint a filmes hollywoodi elismerés, ám a pácolt húsok egyik legrangosabb, nemzetközi díjának elnyerésével Eduardo Donato nagyon boldog lehet, terméke ugyanis felkerült a világ sonkatérképére. Az írás az Independent cikke alapján készült.

A dél-spanyolországi, Cortegana nevű faluban tevékenykedő sertéstenyésztő állítása szerint már egyébként is övé a világ legdrágább sonkája, ami nem lehetetlen. A Donatónál felnevelt, Dehesa Maladúa fajtájú sertéseinek minden egyes combja körülbelül 4100 euróba (csaknem 1,3 millió forintba) kerül az üzletekben.

A farmer „sonkája” ezúttal az éves Biofach elismerést érdemelte ki, amelyet sokan az ökológiai termelésből származó húsok Oscarjaként tartanak számon. Mellesleg nem állítható, hogy Donato úr futószalagon gyártja a termékeit.

A tenyésztő évente csupán 80 darab sonkának való sertéscombot termel.


Az ár azért ilyen magas, mert minden állatnál nagyjából három évet kell várni, míg kellően „érettek” lesznek, és nincs garancia arra, hogy a lábakból a megfelelő húst lehet előállítani.

Amikor Donatót a sikerének titkáról kérdezték, ő mindössze három szóval válaszolt: -- „Türelem, szenvedély és élvezet,”

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

Forrás: Élelmiszer Online


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.