A dél-spanyolországi, Cortegana nevű faluban tevékenykedő sertéstenyésztő állítása szerint már egyébként is övé a világ legdrágább sonkája, ami nem lehetetlen. A Donatónál felnevelt, Dehesa Maladúa fajtájú sertéseinek minden egyes combja körülbelül 4100 euróba (csaknem 1,3 millió forintba) kerül az üzletekben.
A farmer „sonkája” ezúttal az éves Biofach elismerést érdemelte ki, amelyet sokan az ökológiai termelésből származó húsok Oscarjaként tartanak számon. Mellesleg nem állítható, hogy Donato úr futószalagon gyártja a termékeit.
A tenyésztő évente csupán 80 darab sonkának való sertéscombot termel.
Az ár azért ilyen magas, mert minden állatnál nagyjából három évet kell várni, míg kellően „érettek” lesznek, és nincs garancia arra, hogy a lábakból a megfelelő húst lehet előállítani.
Amikor Donatót a sikerének titkáról kérdezték, ő mindössze három szóval válaszolt: -- „Türelem, szenvedély és élvezet,”
Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám
Forrás: Élelmiszer Online