Advent skandináv módra – így készül a svéd sáfrányos bukta

A téli időszámítás beköszönte, a korai sötétedés igazából egyetlen nagy előnnyel jár: itt a karácsonyimádók ideje, végre legálisan lehet készülődni az év legszebb ünnepére. Természetesen a karácsonyt megelőzi még egy igazán szép időszak, az advent, amikor is valóban meg lehet és meg is kell találni a pillanatokat egy kis lelassulásra.

ansbullarHa valamikor, ilyenkor igazán példát vehetnénk a skandinávoktól: a világszerte oly népszerű Lagom filozófia tökéletesen illik az adventi időszakhoz. A skandináv életérzés, így a Lagom is a mértékletességet, az egyszerűséget és az egyensúlyt helyezi előtérbe az élet minden területén.

Az adventi időszakban például az emberek általában igyekeznek családjukkal és barátaikkal tölteni az időt, és az egyszerű, de meghitt örömökre összpontosítanak. A Lagom életérzés azt is sugallja, hogy az ünnepi időszakban ne essünk túlzásba sem az ajándékozással, sem az étkezéssel, hanem találjuk meg a megfelelő egyensúlyt, hogy a karácsony valóban együttlét, béke és öröm legyen. Az emberek inkább az időt és az élményeket helyezik előtérbe, és kevésbé az anyagi dolgokat vagy a túlzásba vitt dekorációt. Néhány egyszerű gyertyatartó vagy mécses, lámpás tökéletesen elég az ünnepi hangulat megteremtéséhez. A letisztultság megmutatkozik a karácsonyi ételek és sütemények elkészítésében is, amelyek általában hagyományos, egyszerű és természetes összetevőkből készülnek.

Az advent az elcsendesedés ideje, a lelki és szellemi felkészülés a karácsony mélyebb megélésére. Az advent a latin "adventus" szóból származik, jelentése "eljövetel" vagy "megérkezés", ami Jézus Krisztus születésének várakozására utal. Hasonlóan sok más országhoz, Svédországban is négy gyertya égetésével köszöntik az adventi időszakot, amelyeket adventi koszorúkba helyeznek.  A gyertyák a remény, a hit, az öröm és a békesség jelképei. Ahogy a svédek, mi is minden vasárnap gyújtunk meg egy újabb gyertyát, így várva a karácsonyt.

Az adventet természetesen még számtalan különböző módon köszönthetjük, szokásainktól, élethelyzetünktől, hangulatunktól függően. Vannak adventi vásárok, ahol kézműves portékákat lehet beszerezni, általában a helyi kultúra és hagyományok megismerése, megkedvelése a cél.  Sok közösségben vagy templomban adventi koncerteket és karácsonyi énekléseket rendeznek, amelyeken a hívők és érdeklődők együtt énekelnek és ünnepelnek.  Svédországban nagyon gyakoriak a családi vagy baráti adventi vacsorák is, ahol már a letisztult, igényes dekoráció, a manókkal vagy egyéb karácsonyi jelképekkel díszített tányérkészlet, étkészlet is jelzi az ünnep közeledtét.

A hagyományos ételek és italok, amelyeket az adventi összejöveteleken fogyasztanak, jellemzően olyanok, amelyek melegítik a testet és a lelket egyaránt. Ide tartoznak a forralt bor, a sült húsok és halak, a fűszeres sütemények.

Íme egy tipikus svéd karácsonyi sütemény recept, amelyet az adventi időszakban és a karácsonyi ünnepek alkalmával gyakran fogyasztanak Svédországban:

Saffransbullar (Svéd sáfrányos bukta)

Hozzávalók:

  • 200 ml tej
  • 100 g vaj
  • 0,5 g sáfrány (egy csipetnyi)
  • 25 g élesztő
  • 100 g cukor
  • 0,5 tk só
  • 1 tojás
  • 500 g liszt

Mázhoz: tojás és mandula darabok

Elkészítés:

Melegítsük fel a tejet, majd olvasszuk fel benne a vajat. Adjuk hozzá a sáfrányt, és hagyjuk állni, hogy a jellegzetes sárga szín átjárja a tejet. Morzsoljuk az élesztőt egy nagy tálba, majd öntsük rá a langyos tejes-vajas keveréket. Keverjük el, amíg az élesztő fel nem oldódik. Adjuk hozzá a cukrot, a sót, a tojást és a lisztet, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá még lisztet, hogy ne ragadjon. Fedjük le a tésztát egy tiszta konyharuhával, kelesszük duplájára, kb. 30-40 perc alatt.

Miután a tészta megkelt, formázzunk belőle kis gombócokat, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk még egy ideig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Kenjük meg a bukták tetejét felvert tojással, majd szórjuk meg őket mandula darabokkal. Süssük 8-10 percig, vagy amíg szép aranybarnák lesznek.

A sáfrányos bukta ízletes és hagyományos svéd karácsonyi sütemény, amely kellemes illattal és ízekkel tölti be a konyhát az ünnepi időszakban. Próbáljuk ki!

Forrás: Fyrklövern


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.