Advent skandináv módra – így készül a svéd sáfrányos bukta

A téli időszámítás beköszönte, a korai sötétedés igazából egyetlen nagy előnnyel jár: itt a karácsonyimádók ideje, végre legálisan lehet készülődni az év legszebb ünnepére. Természetesen a karácsonyt megelőzi még egy igazán szép időszak, az advent, amikor is valóban meg lehet és meg is kell találni a pillanatokat egy kis lelassulásra.

ansbullarHa valamikor, ilyenkor igazán példát vehetnénk a skandinávoktól: a világszerte oly népszerű Lagom filozófia tökéletesen illik az adventi időszakhoz. A skandináv életérzés, így a Lagom is a mértékletességet, az egyszerűséget és az egyensúlyt helyezi előtérbe az élet minden területén.

Az adventi időszakban például az emberek általában igyekeznek családjukkal és barátaikkal tölteni az időt, és az egyszerű, de meghitt örömökre összpontosítanak. A Lagom életérzés azt is sugallja, hogy az ünnepi időszakban ne essünk túlzásba sem az ajándékozással, sem az étkezéssel, hanem találjuk meg a megfelelő egyensúlyt, hogy a karácsony valóban együttlét, béke és öröm legyen. Az emberek inkább az időt és az élményeket helyezik előtérbe, és kevésbé az anyagi dolgokat vagy a túlzásba vitt dekorációt. Néhány egyszerű gyertyatartó vagy mécses, lámpás tökéletesen elég az ünnepi hangulat megteremtéséhez. A letisztultság megmutatkozik a karácsonyi ételek és sütemények elkészítésében is, amelyek általában hagyományos, egyszerű és természetes összetevőkből készülnek.

Az advent az elcsendesedés ideje, a lelki és szellemi felkészülés a karácsony mélyebb megélésére. Az advent a latin "adventus" szóból származik, jelentése "eljövetel" vagy "megérkezés", ami Jézus Krisztus születésének várakozására utal. Hasonlóan sok más országhoz, Svédországban is négy gyertya égetésével köszöntik az adventi időszakot, amelyeket adventi koszorúkba helyeznek.  A gyertyák a remény, a hit, az öröm és a békesség jelképei. Ahogy a svédek, mi is minden vasárnap gyújtunk meg egy újabb gyertyát, így várva a karácsonyt.

Az adventet természetesen még számtalan különböző módon köszönthetjük, szokásainktól, élethelyzetünktől, hangulatunktól függően. Vannak adventi vásárok, ahol kézműves portékákat lehet beszerezni, általában a helyi kultúra és hagyományok megismerése, megkedvelése a cél.  Sok közösségben vagy templomban adventi koncerteket és karácsonyi énekléseket rendeznek, amelyeken a hívők és érdeklődők együtt énekelnek és ünnepelnek.  Svédországban nagyon gyakoriak a családi vagy baráti adventi vacsorák is, ahol már a letisztult, igényes dekoráció, a manókkal vagy egyéb karácsonyi jelképekkel díszített tányérkészlet, étkészlet is jelzi az ünnep közeledtét.

A hagyományos ételek és italok, amelyeket az adventi összejöveteleken fogyasztanak, jellemzően olyanok, amelyek melegítik a testet és a lelket egyaránt. Ide tartoznak a forralt bor, a sült húsok és halak, a fűszeres sütemények.

Íme egy tipikus svéd karácsonyi sütemény recept, amelyet az adventi időszakban és a karácsonyi ünnepek alkalmával gyakran fogyasztanak Svédországban:

Saffransbullar (Svéd sáfrányos bukta)

Hozzávalók:

  • 200 ml tej
  • 100 g vaj
  • 0,5 g sáfrány (egy csipetnyi)
  • 25 g élesztő
  • 100 g cukor
  • 0,5 tk só
  • 1 tojás
  • 500 g liszt

Mázhoz: tojás és mandula darabok

Elkészítés:

Melegítsük fel a tejet, majd olvasszuk fel benne a vajat. Adjuk hozzá a sáfrányt, és hagyjuk állni, hogy a jellegzetes sárga szín átjárja a tejet. Morzsoljuk az élesztőt egy nagy tálba, majd öntsük rá a langyos tejes-vajas keveréket. Keverjük el, amíg az élesztő fel nem oldódik. Adjuk hozzá a cukrot, a sót, a tojást és a lisztet, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá még lisztet, hogy ne ragadjon. Fedjük le a tésztát egy tiszta konyharuhával, kelesszük duplájára, kb. 30-40 perc alatt.

Miután a tészta megkelt, formázzunk belőle kis gombócokat, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk még egy ideig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Kenjük meg a bukták tetejét felvert tojással, majd szórjuk meg őket mandula darabokkal. Süssük 8-10 percig, vagy amíg szép aranybarnák lesznek.

A sáfrányos bukta ízletes és hagyományos svéd karácsonyi sütemény, amely kellemes illattal és ízekkel tölti be a konyhát az ünnepi időszakban. Próbáljuk ki!

Forrás: Fyrklövern


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.