Akkor most mi lesz az El Bullival?

A Barcelonától nem messze fekvő három Michelin csillagos étterem séfje, Ferrán Adriá most hétvégén a New York Timesnak adott telefonos interjújában már nemcsak 2 éves szünetről, hanem az El Bulli végleges bezárásáról beszél - adta hírül a Zipp.

Az egyébként is csak az év felében nyitva tartó, 50 férőhelyes, a molekuláris gasztronómia fellegvárának tartott vendéglőt 2002-ben választották meg először a világ legjobb éttermének, és azóta sem került a harmadiknál rosszabb helyre, de az elmúlt 4 évben mindig az első helyezett volt a listán. Természetesen a menü is speciális: negyvenféle, különleges technikával elkészített fogásból áll, amit körülbelül 5 óra alatt lehet végigenni. Az étterembe hónapokkal előre sem lehetett helyet foglalni, így nagy meglepetést okozott a sztárséf bejelentése. Adriá további részleteket is elárult, miszerint egy Alapítványt szeretnének létrehozni társával, amely gasztronómiai tevékenységét egy kulináris akadémia formájában, 2014-ben kívánja megkezdeni. Adriá elképzelhetőnek tartja, hogy akár ételt is szolgáljon fel az El Bulli helyén létrejövő szervezet, de gyökeresen más formában. Hogy hogyan is fog pontosan működni, még titok, de nem kizárt, hogy a Santiago de Compostellában február végén megrendezésre kerülő gasztronómiai találkozón újabb részleteket tudhatunk meg. A Chef az interjúban azt is elárulta, hogy az étterem nagy veszteségeket termelt (száz milliós forintos nagyságrendben) az elmúlt években, és ha már ennyi pénzt és energiát áldoz fel, azt inkább valami nagyobb cél érdekében tenné. Ezt a célt szolgálná ez a nonprofit szervezet, ahol gasztronómiai koncepcióját és az El Bulli szellemiségét sokkal szélesebb körben tudná terjeszteni. Meg kell hagyni, hogy ennél magasabbra már nem törhetett a gasztronómia területén összes elismerést besöprő katalán szakács, aki a molekuláris konyha keretében folyékonnyá változtatta a húst és szilárddá a szószt.

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.