Alig szerepel hüvelyes étel a vendéglátóhelyek kínálatában

A vendéglátóhelyek ma még nem használják ki a hüvelyesekben rejlő gasztronómiai lehetőségeket, kínálatukban alig szerepel hüvelyes zöldségből készült étel - ismerteti a Bonduelle élelmiszerfeldolgozó a hüvelyesek világnapjára készült reprezentatív felmérése alapján.

A Bonduelle 50 magyarországi vendéglátóhely ételkínálatának elemzésével és több mint 1000 fő bevonásával készített reprezentatív felmérést, amelyről közleményben tájékoztatta az MTI-t. A kutatásból kiderült, hogy az éttermek többsége, 84 százaléka ugyan kínál hüvelyeseket is tartalmazó ételeket, de az összes vendéglátóhely teljes kínálatát vizsgálva az ételek mindössze 4 százalékában volt hüvelyes. A választék elsősorban a hagyományos magyar fogásokra, egyebek között a bablevesre, a babgulyásra, a rizibizire korlátozódik - jegyezték meg a közleményben.

Az online kérdőíves kutatás rámutatott arra, hogy a megkérdezettek fele csak otthon fogyaszt hüvelyeseket, mintegy 40 százalékuk azonban étteremben is szívesen kér ilyen ételt. A vendéglátóhelyeken a zöldborsó a legnépszerűbb. Az étterembe járók 57 százaléka azért fogyaszt hüvelyeseket is tartalmazó ételeket a vendéglátóhelyeken, mert szereti azokat, a megkérdezettek 37 százaléka pedig egészségesnek tartja a hüvelyesfogyasztást, ezért kifejezetten nyitott lenne a változatos, hüvelyesekből készült fogásokra. A közlemény rámutat: a hüvelyes zöldségek kiváló alapanyagai mind a teljes értékű növényi táplálkozásnak, mind az egészséges és változatos, a nyugat-európai országokban rendkívül népszerű flexitáriánus étrendnek, így a hüvelyes növények egyre nagyobb szerephez juthatnak a fenntartható növénytermesztésben.

Forrás: MTI


Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, személyzet nélkül is működő kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, személyzet nélkül is működő kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.