Anyukám mondta: ismét lesz Gönci Barack Vigasság

Július elején hetedik alkalommal rendezik meg a Gönci Barack Vigasságot, amikor minden a barackról szól majd. Három helyszínen folyik majd a vigasság, a fesztivál három helyszíne Boldogkő vára, a Bestillo Pálinkaház, valamint a Terra-Boldogkő látványpince.

Hogy mi lesz a három helyszínen? Pálinkafelismerő verseny, főzdelátogatás, kóstolás, kemenceizzítás, sütemények, a rendezvény fő attrakciója a pálinka, ezek mellé minden vendéglátó kínál a gönci barack inspirálta fogásokat: lesz baracklekvár, barackszörp, fánk, rétes, krumplilángos és hidegen kezelt mézek is.

A vigasság főrendezője és szervezője, a Bestillo Pálinkaház egyik tulajdonosa, Czakó Mónika 2012 óta évente szervezi a fesztiválnak is nevezhető vigasságot. Mindig kitalál valamit, vagy valakit, akit be lehet szervezni, meg lehet győzni arról, hogy a gönci barackból készült ételnek és italnak nincs párja, és hírét kell vinni, hogy ezt a régiót meg kell látogatni a turistáknak, mert itt élni jó, vannak látnivalók, jó szállások, ízes falatok, jó borok, és természetesen kiváló pálinkák. Érdemes időben szállást foglalni a környéken, mert például már most megtelt tábla van a vigasság idejére Boldogkőváralján a BoldogKőHázon.

A főszervező szerint a vigasságnak feladata a szórakozáson kívül az is, hogy az itt élőkben tudatosítani kell, a földrajzilag eredetvédett gönci barack hungarikum. Nekik is van turisztikailag is eladható, bemutatható kincsük. Nemcsak pálinkák, lekvárok, sütemények alapanyaga lehet, hanem magjának olaja és őrleménye egészséges alapanyagként fogyasztható, és a kozmetikai ipar is használhatja készítményeibe. “Héjastul, húsostul, magostul minden része értékes” - mondta a vigasságot beharangozó tanulmányútra érkező turisztikával foglalkozó újságíróknak.

Megtudtuk tőle, hogy a gönci barack „lelőhelye” túlterjed Göncön; a hivatalos, eredetvédelmi rendelkezés szerint Gönc, Boldogkőváralja és a Zemplén lábának bizonyos meghatározott ültetvényeiről. Szám szerint 42 településről. Kalauzolásával bejártuk a pálinkaházat, megkóstoltuk többek között a zászlóshajónak számított gönci barackpálinkát, férje pedig bemutatta hogyan készül az ital, majd a tavaly 70 ezer látogatót fogadó Boldogkő várához is ellátogatott a kis csoporttal.

A híres, sziklára épített romantikus lovagvár különleges környezetben, gyönyörű panorámával dicsekedhet, itt ismerkedhetnek a várőrség mindennapjaival, a palánkkal védett Oroszlánszikláról a Hernád-völgyet látható. A Boldogkő várnak legendája is van, amelyet korhű ruhában öltözött várhölgy mesél el, miközben alabárdosok és fegyveresek őrzik a várban élők álmát. Nemcsak a vigasság idején, hanem egész évben régészeti- és hadtörténeti, pénztörténeti, valamint zászló- és címerkiállítás várja a turistákat. A várpincében a kovácsműhely és a börtön mellett Közép-Európa legnagyobb ólomkatona kiállítása terepasztalokon eleveníti fel a magyar történelem nevezetes csatáit. Rendeznek lovagi párbajt és jelmezes várbemutatót is.

Czakó Mónika már a kezdetektől társul hívott valakit, hogy gazdagítsa a vigasság programját. Telitalálatnak bizonyult a híres encsi Anyukám Mondta étterem Dudás testvérpár-tulajdonosaival kötött együttműködése. A mára már - nem tréfa - ország és világhíres étterem pestiesen mondva „mindent vitt”. A hírek szerint pizzájuk öt perc alatt készül el. Kedvünkért minden fogásukba beleterveztek egy kis gönci barackot. Mindezt majd a vigasságon is megkóstolhatják a vendégek.

Idén a pálinkaház a Stílusos Vidéki Éttermiséggel (SVÉT), vagyis a fővároson kívüli színvonalas és újító szemléletű vendéglátóhelyeket összefogó társulással együtt dolgozik most azon, hogy a gönci barack a vigasságon méltóként jelenjen meg, és minél több vendég tányérján szerepeljen.

És aki a környéken akarja kipihenni a fáradalmakat, azokat gyönyörű vendégházak, családias fogadók egész sorából válogathat Boldogkőváraljától Tállyán át Regécig.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.