Anyukám mondta: ismét lesz Gönci Barack Vigasság

Július elején hetedik alkalommal rendezik meg a Gönci Barack Vigasságot, amikor minden a barackról szól majd. Három helyszínen folyik majd a vigasság, a fesztivál három helyszíne Boldogkő vára, a Bestillo Pálinkaház, valamint a Terra-Boldogkő látványpince.

Hogy mi lesz a három helyszínen? Pálinkafelismerő verseny, főzdelátogatás, kóstolás, kemenceizzítás, sütemények, a rendezvény fő attrakciója a pálinka, ezek mellé minden vendéglátó kínál a gönci barack inspirálta fogásokat: lesz baracklekvár, barackszörp, fánk, rétes, krumplilángos és hidegen kezelt mézek is.

A vigasság főrendezője és szervezője, a Bestillo Pálinkaház egyik tulajdonosa, Czakó Mónika 2012 óta évente szervezi a fesztiválnak is nevezhető vigasságot. Mindig kitalál valamit, vagy valakit, akit be lehet szervezni, meg lehet győzni arról, hogy a gönci barackból készült ételnek és italnak nincs párja, és hírét kell vinni, hogy ezt a régiót meg kell látogatni a turistáknak, mert itt élni jó, vannak látnivalók, jó szállások, ízes falatok, jó borok, és természetesen kiváló pálinkák. Érdemes időben szállást foglalni a környéken, mert például már most megtelt tábla van a vigasság idejére Boldogkőváralján a BoldogKőHázon.

A főszervező szerint a vigasságnak feladata a szórakozáson kívül az is, hogy az itt élőkben tudatosítani kell, a földrajzilag eredetvédett gönci barack hungarikum. Nekik is van turisztikailag is eladható, bemutatható kincsük. Nemcsak pálinkák, lekvárok, sütemények alapanyaga lehet, hanem magjának olaja és őrleménye egészséges alapanyagként fogyasztható, és a kozmetikai ipar is használhatja készítményeibe. “Héjastul, húsostul, magostul minden része értékes” - mondta a vigasságot beharangozó tanulmányútra érkező turisztikával foglalkozó újságíróknak.

Megtudtuk tőle, hogy a gönci barack „lelőhelye” túlterjed Göncön; a hivatalos, eredetvédelmi rendelkezés szerint Gönc, Boldogkőváralja és a Zemplén lábának bizonyos meghatározott ültetvényeiről. Szám szerint 42 településről. Kalauzolásával bejártuk a pálinkaházat, megkóstoltuk többek között a zászlóshajónak számított gönci barackpálinkát, férje pedig bemutatta hogyan készül az ital, majd a tavaly 70 ezer látogatót fogadó Boldogkő várához is ellátogatott a kis csoporttal.

A híres, sziklára épített romantikus lovagvár különleges környezetben, gyönyörű panorámával dicsekedhet, itt ismerkedhetnek a várőrség mindennapjaival, a palánkkal védett Oroszlánszikláról a Hernád-völgyet látható. A Boldogkő várnak legendája is van, amelyet korhű ruhában öltözött várhölgy mesél el, miközben alabárdosok és fegyveresek őrzik a várban élők álmát. Nemcsak a vigasság idején, hanem egész évben régészeti- és hadtörténeti, pénztörténeti, valamint zászló- és címerkiállítás várja a turistákat. A várpincében a kovácsműhely és a börtön mellett Közép-Európa legnagyobb ólomkatona kiállítása terepasztalokon eleveníti fel a magyar történelem nevezetes csatáit. Rendeznek lovagi párbajt és jelmezes várbemutatót is.

Czakó Mónika már a kezdetektől társul hívott valakit, hogy gazdagítsa a vigasság programját. Telitalálatnak bizonyult a híres encsi Anyukám Mondta étterem Dudás testvérpár-tulajdonosaival kötött együttműködése. A mára már - nem tréfa - ország és világhíres étterem pestiesen mondva „mindent vitt”. A hírek szerint pizzájuk öt perc alatt készül el. Kedvünkért minden fogásukba beleterveztek egy kis gönci barackot. Mindezt majd a vigasságon is megkóstolhatják a vendégek.

Idén a pálinkaház a Stílusos Vidéki Éttermiséggel (SVÉT), vagyis a fővároson kívüli színvonalas és újító szemléletű vendéglátóhelyeket összefogó társulással együtt dolgozik most azon, hogy a gönci barack a vigasságon méltóként jelenjen meg, és minél több vendég tányérján szerepeljen.

És aki a környéken akarja kipihenni a fáradalmakat, azokat gyönyörű vendégházak, családias fogadók egész sorából válogathat Boldogkőváraljától Tállyán át Regécig.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.