Anyukám mondta: ismét lesz Gönci Barack Vigasság

Július elején hetedik alkalommal rendezik meg a Gönci Barack Vigasságot, amikor minden a barackról szól majd. Három helyszínen folyik majd a vigasság, a fesztivál három helyszíne Boldogkő vára, a Bestillo Pálinkaház, valamint a Terra-Boldogkő látványpince.

Hogy mi lesz a három helyszínen? Pálinkafelismerő verseny, főzdelátogatás, kóstolás, kemenceizzítás, sütemények, a rendezvény fő attrakciója a pálinka, ezek mellé minden vendéglátó kínál a gönci barack inspirálta fogásokat: lesz baracklekvár, barackszörp, fánk, rétes, krumplilángos és hidegen kezelt mézek is.

A vigasság főrendezője és szervezője, a Bestillo Pálinkaház egyik tulajdonosa, Czakó Mónika 2012 óta évente szervezi a fesztiválnak is nevezhető vigasságot. Mindig kitalál valamit, vagy valakit, akit be lehet szervezni, meg lehet győzni arról, hogy a gönci barackból készült ételnek és italnak nincs párja, és hírét kell vinni, hogy ezt a régiót meg kell látogatni a turistáknak, mert itt élni jó, vannak látnivalók, jó szállások, ízes falatok, jó borok, és természetesen kiváló pálinkák. Érdemes időben szállást foglalni a környéken, mert például már most megtelt tábla van a vigasság idejére Boldogkőváralján a BoldogKőHázon.

A főszervező szerint a vigasságnak feladata a szórakozáson kívül az is, hogy az itt élőkben tudatosítani kell, a földrajzilag eredetvédett gönci barack hungarikum. Nekik is van turisztikailag is eladható, bemutatható kincsük. Nemcsak pálinkák, lekvárok, sütemények alapanyaga lehet, hanem magjának olaja és őrleménye egészséges alapanyagként fogyasztható, és a kozmetikai ipar is használhatja készítményeibe. “Héjastul, húsostul, magostul minden része értékes” - mondta a vigasságot beharangozó tanulmányútra érkező turisztikával foglalkozó újságíróknak.

Megtudtuk tőle, hogy a gönci barack „lelőhelye” túlterjed Göncön; a hivatalos, eredetvédelmi rendelkezés szerint Gönc, Boldogkőváralja és a Zemplén lábának bizonyos meghatározott ültetvényeiről. Szám szerint 42 településről. Kalauzolásával bejártuk a pálinkaházat, megkóstoltuk többek között a zászlóshajónak számított gönci barackpálinkát, férje pedig bemutatta hogyan készül az ital, majd a tavaly 70 ezer látogatót fogadó Boldogkő várához is ellátogatott a kis csoporttal.

A híres, sziklára épített romantikus lovagvár különleges környezetben, gyönyörű panorámával dicsekedhet, itt ismerkedhetnek a várőrség mindennapjaival, a palánkkal védett Oroszlánszikláról a Hernád-völgyet látható. A Boldogkő várnak legendája is van, amelyet korhű ruhában öltözött várhölgy mesél el, miközben alabárdosok és fegyveresek őrzik a várban élők álmát. Nemcsak a vigasság idején, hanem egész évben régészeti- és hadtörténeti, pénztörténeti, valamint zászló- és címerkiállítás várja a turistákat. A várpincében a kovácsműhely és a börtön mellett Közép-Európa legnagyobb ólomkatona kiállítása terepasztalokon eleveníti fel a magyar történelem nevezetes csatáit. Rendeznek lovagi párbajt és jelmezes várbemutatót is.

Czakó Mónika már a kezdetektől társul hívott valakit, hogy gazdagítsa a vigasság programját. Telitalálatnak bizonyult a híres encsi Anyukám Mondta étterem Dudás testvérpár-tulajdonosaival kötött együttműködése. A mára már - nem tréfa - ország és világhíres étterem pestiesen mondva „mindent vitt”. A hírek szerint pizzájuk öt perc alatt készül el. Kedvünkért minden fogásukba beleterveztek egy kis gönci barackot. Mindezt majd a vigasságon is megkóstolhatják a vendégek.

Idén a pálinkaház a Stílusos Vidéki Éttermiséggel (SVÉT), vagyis a fővároson kívüli színvonalas és újító szemléletű vendéglátóhelyeket összefogó társulással együtt dolgozik most azon, hogy a gönci barack a vigasságon méltóként jelenjen meg, és minél több vendég tányérján szerepeljen.

És aki a környéken akarja kipihenni a fáradalmakat, azokat gyönyörű vendégházak, családias fogadók egész sorából válogathat Boldogkőváraljától Tállyán át Regécig.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.