Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját

A Bustanicán, a világ legnagyobb beltéri vertikális farmján, 95 százalékos vízmegtakarítás mellett naponta 3 tonna zöldséget tudnak betakarítani. Az itt, fenntartható eljárással termelt alapanyagokból készülnek a légitársaság fedélzeti menüi.

Az Emirates vendéglátásra szakosodott leányvállalata felvásárolta a korábban a légitársaság és az amerikai Crop One közös tulajdonában lévő Bustanica farmot. A Dubaj déli részén található 330 ezer négyzetméteres területen évente több mint 1 millió kilogramm kiváló minőségű leveles zöldséget – többek között petrezselymet, kelkáposztát, spenótot és különféle salátákat -, fűszernövényt, mikrozöldséget, termesztenek.

Emirates Bustanica, a világ legnagyobb vertikális farmja. / Fotó: Emirates
Emirates Bustanica, a világ legnagyobb vertikális farmja. / Fotó: Emirates

A gigantikus méretű vertikális farm nem csupán a régió élelmiszerbiztonságának növeléséhez, de hatékony vízgazdálkodásához is hozzájárul, mivel a növénytermesztés során 95 százalékkal kevesebb vízre van szükség, mint a hagyományos mezőgazdasági termelés esetében.

Az Emirates Bustanica működését a csúcstechnológia – mint a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia -, valamint egy magasan képzett belső csapat irányítja, amelyet agrárszakértők, agrármérnökök, kertészek és növénytudósok alkotnak. A farmon egész évben folyik a gazdálkodás, naponta áltagosan 3 tonna zöldséget takarítanak be.

Emirates Bustanica - vertikális farm / fotó: Emirates
Emirates Bustanica - vertikális farm / fotó: Emirates

Mivel nem használnak sem növényvédő szereket, sem gyomírtókat, a tápanyagokban gazdag termés olyan frissen és tisztán kerül a fogyasztókhoz, hogy közvetlenül a csomagolásból lehet fogyasztani. Az Emirates Bustanica fenntarthatósági elkötelezettségét bizonyítja, hogy az év elején Dubajban megrendezett ENSZ éghajlatváltozási konferencia hivatalos élelmiszer-beszállítója volt.

A vertikális farm friss terményeit az Emirates és más légitársaságok utasai a fedélzeten felszolgált ételekben már közel két éve kóstolhatják, az Egyesült Arab Emírségekbe látogatók pedig a szupermarketekben vásárolhatják meg a Bustanica zöldségeit.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.