A csirkehúsban lévő szalmonellabaktérium a legalább hetven fokon minimum tíz percig történő sütés-főzés során elpusztul – nyilatkozta dr Bogár István kemma.hu-nak. A szakembereket nem is riasztja ez az ügy, mivel a fertőzés túlnyomó része vágóhídi felülfertőződés. A baromfi nem ennyire fertőzött, a vizsgálatok eredményei a tenyészállományoknál lényegesen jobbak. A szalmonellás fertőzések nagy része nem jelent veszélyt sem emberre, sem állatra. Az egyéb állatfajok húsa, zöldségek, növények szalmonella fertőzöttsége is legalább ilyen veszélyes az emberi egészségre, csak ezzel nem foglalkozik senki. Mióta húst eszik az ember annak szalmonella fertőzöttsége ugyan annyi, és ez eddig semmilyen óriási problémát nem jelentett ez a táplálkozásban. Ugyanakkor, véleménye szerint a pánikkeltés jelentős kártételt okoz az ágazat valamennyi szereplőjének. Veszélyezteti a vágóhidak, a brojler telepek, a keltetők, a szülőpár tartók, a takarmánykeverők, az állatorvosok és valamennyi azon személy munkáját, akik ezen ágazat működtetéséből élnek. A félretájékoztatott emberek könnyen elhiszik, hogy a szalmonellás baromfitól bajuk lesz, ami nem igaz. Az export semmivel sem jobb, sőt. Egy ilyen „mondvacsinált probléma, rémhír” nélkül is elég súlyos az ágazat gazdasági helyzete. (forrás: kemma.hu)
Az állatorvos állítja: a szalmonellás csirkehús csak rémhír
Dr. Bogár István, a Komárom-Esztergom megyei állatorvosi kamara elnöke szerint nagy öngól volt ezt hír így közzétenni, anélkül, hogy a csirkehús származását, a talált törzset nem közölték a tájékoztatóban, csak pánikkeltésre alkalmas ez az információ.

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon
Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől
Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris
A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának
Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem
Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját
Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten
Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Új Michelin-csillagos menü az égben
Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen
Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.